Εν συντομία

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΤΑΛΑΤ

Η συνάντηση της 21ης Μαρτίου μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενδεικτικό των καλών προσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε όμως, αφήνει περιθώρια για διφορούμενες ερμηνείες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αμφιβολίες για το βαθμό στον οποίο έγινε σεβαστή η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, κυρίως λόγω των χρονοδιαγραμμάτων και του κατά πόσο θα οδηγηθούμε ούτως ή άλλως σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μετά την πάροδο των τριών μηνών, αλλά και της αποφυγής αναφοράς στο περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης. Ενδεικτικά της διάστασης απόψεων που επικρατεί αναφορικά με τη συνάντηση είναι τα σχόλια δύο τουρκοκυπριακών εφημερίδων, την επομένη της συνάντησης: από τη μια, η Χαλκίν Σεσί, αναφέρει ότι «έγινε αυτό που ήθελαν Ελλάδα και Ε/κ: Συμφωνία στην βάση της διαδικασίας Γκαμπάρι». Από την άλλη, η Κίπροσλι, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πιθανόν «να προσεγγίσει σε λύση φοβούμενος την διχοτόμηση όπως συνέβη και επί Μακαρίου».

Πάντως, αν λάβει κανείς υπ’ όψη τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την παράνομη επίσκεψη Μπουγιούκανιτ στα κατεχόμενα, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παίζει σε δύο ταμπλό, προβάλλοντας ταυτόχρονα το καλό πρόσωπο της πρόθυμης να διαπραγματευτεί πλευράς, αλλά και το στυγνό πρόσωπο της κατοχικής δύναμης.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αμέσως μετά τη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, δήλωσε τα εξής: «Επισκεφθήκαμε την οδό Λήδρας με τον Αρχηγό Αστυνομίας εδώ και μέρες και υπάρχει ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν. Αυξάνονται οι ανάγκες αστυνόμευσης λόγω της διάνοιξης της οδού. Πιστεύω ότι ο πολιτικός σχεδιασμός και η πολιτική λύση είναι ευπρόσδεκτα και σωστά και θα οδηγήσουν, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην απάμβλυνση των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων».

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα εξεταστεί το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ υπό τη συνταγματική της ονομασία, είναι φυσιολογικό να παρατηρείται οργασμός διεργασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην εκδηλωμένη πρόθεση της Ελλάδας να θέσει βέτο σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς, η εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, είναι επιβεβλημένη. Πάντως, η επιμονή των Σκοπίων να αρνούνται να λάβουν υπ’ όψη τις ευαισθησίες της Ελλάδας επί του θέματος, δε λειτουργεί υποβοηθητικά προς την κατεύθυνση της άρσης της διαφωνίας.

ΔΙΑΜAXΗ ΜΕΤΑΞY ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων ιδεολογικών ρευμάτων της τουρκικής πολιτικής, καλά κρατεί. Η εκλογή Γκιουλ στην προεδρία της Δημοκρατίας και η συναίνεση που φάνηκε να επιτυγχάνεται, δεν ήταν τελικά ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση στην ταραγμένη πολιτική ζωή της χώρας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 14/03/2008 με την οποία επιχειρείται να τεθεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκτός νόμου.

«ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ»

Κατηγορηματικός ήταν ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Γουέν Ζιμπάο, αναφορικά με το ζήτημα της υποκίνησης των πρόσφατων ταραχών στο Θιβέτ. Σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζιμπάο, επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ. Τα αιματηρά γεγονότα στο Θιβέτ προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς-Γκερτ Πέτερνικ, έφτασε στο σημείο να προτείνει μέτρα κατά της Κίνας, μη αποκλειομένου και του μποϊκοτάζ των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι προεδρικές εκλογές της 22ας Μαρτίου, ανέδειξαν στην προεδρία του νησιού τον Μα Γιγκ Ζέου, υποψήφιο του εθνικιστικού κόμματος Κουομιντάγκ, με το επιβλητικό ποσοστό 58%. Αυτό που αλλάζει με την εκλογή του κ. Μα, είναι ότι η Ταϊβάν θα οδηγηθεί σε τροχιά εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κίνα και, εν τέλει, σε πιο στενούς δεσμούς με το εθνικό κέντρο. Κατά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, περίοδος της προεδρίας του Τσεν Σουι Μπιαν, οι σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα είχαν φτάσει πολλές φορές στην κόψη του ξυραφιού, εξ αιτίας των έντονων τάσεων του πρώην προέδρου να επιδιώκει τη δημιουργία προϋποθέσεων για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ημιαυτόνομης Ταϊβάν από την Κίνα. Το γεγονός αυτό προκαλούσε δυσφορία και στον κυριότερο σύμμαχο της Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν ρήξη με την Κίνα, κυρίως μετά το 2003 και τον επαχθή πόλεμο στο Ιράκ, αλλά ταυτόχρονα δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν απαθείς σε περίπτωση επεισοδίου μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>