Γράφει:

Με Τόλμη: Τουρκία και Δημοκρατία

του Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

Το 1998 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του Νετζμεντίν Ερμπακάν. Λίγο αργότερα στέρησε τα πολιτικά δικαιώματα του Ρετζίπ Ερτογάν ενώ ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και γι΄αυτό όταν το κόμμα του, το ισλαμοδημοκρατικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κέρδισε τις εκλογές εκείνος δεν έγινε ούτε βουλευτής. Ο Ρετζίπ Ερτογάν ξεπέρασε το σκόπελο με αναπληρωματικές εκλογές, όταν έληξε η ποινή του και εκλέχθηκε βουλευτής και έγινε πρωθυπουργός. Ο Νετζμεντίν Ερμπακάν είναι ακόμα σε κατ’ οίκον περιορισμό εκτίοντας την ποινή του.

Το ισλαμοδημοκρατικό κόμμα του Ερτογάν έχει τις ρίζες του στο ισλαμικό κόμμα του Ερμπακάν. Το κόμμα όμως του Ερτογάν έγινε το μεγαλύτερο της Τουρκίας και μόλις πριν λίγους μήνες πήρε 47% και 340 από τις 550 έδρες. Τώρα η Δικαστική εξουσία στην Τουρκία παρεμβαίνει και πάλι για να θέσει εκτός νόμου το κόμμα του κ. Ερτογάν και να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα του προέδρου, του πρωθυπουργού και 71 συνολικά στελεχών του ισλαμοδημοκρατικού κόμματος.

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο το κόμμα Ερμπακάν και το κόμμα Ερτογάν τώρα, αλλά και ακόμα είκοσι τόσα κόμματα που η Τουρκική Δικαιοσύνη έθεσε εκτός νόμου τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουν κατανοήσει ακόμα στην Τουρκία ότι τα πολιτικά θέματα και οι πολιτικές κρίνονται από τους λαούς και όχι από τους δικαστές. Οι λογικές των Τούρκων για την πολιτική και τη δημοκρατία πόρρω απέχουν από το να προσεγγίζουν τις Ευρωπαϊκές λογικές και τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, έκπληκτος από τις εξελίξεις στην Τουρκία τόνισε: «Τα πολιτικά θέματα συζητούνται στα κοινοβούλια και αποφασίζονται στις κάλπες και όχι στις δικαστικές αίθουσες» Η ΕΕ καλεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να απορρίψει την αίτηση της Εισαγγελίας. Η διαδικασία που ξεκίνησε στην Τουρκία θα διαρκέσει μήνες. Τα εσωτερικά αυτά προβλήματα είναι βέβαιο ότι υποσκάπτουν το αναγκαίο νηφάλιο κλίμα για λύση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα της Τουρκίας, όπως είναι το Κουρδικό, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Η συγκυρία λοιπόν της εσωτερικής επίθεσης που δέχεται ο Ερτογάν τώρα που γίνεται μια νέα προσπάθεια επίλυσης τον Κυπριακού δεν προοιωνίζει τα καλύτερα. Άλλο είναι να είναι απαλλαγμένος ο άνθρωπος που διαπραγματεύεσαι από εσωτερικά θέματα και άλλο να έχει το πιστόλι στο κρόταφο για την ίδια την ύπαρξη του και το πολιτικό του μέλλον. Άλλες είναι οι προσεγγίσεις κάποιου που έχει χρόνο μπροστά του και άλλες εκείνου που η άμμος στη κλεψύδρα του δικού του χρόνου είναι πιθανώς ολιγόμηνη. Τίποτε όμως δεν πρέπει να εκπλήττει για μια χώρα που ανήκει στο στρατό της και όχι στο λαό της.

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι πρώην Υπουργός Παιδείας

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>