Εν συντομία

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΛΙΣΤΩΝ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Οι μακρές λίστες αναμονής για τη διενέργεια διαφόρων εξετάσεων εγχειρήσεων στα κρατικά νοσηλευτήρια αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια της δημόσιας υγείας του τόπου μας και, ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για επίλυση των εκάστοτε κυβερνήσεων και ειδικότερα των Υπουργών Υγείας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για απάμβλυνση του φαινομένου, εφαρμόστηκε, το τελευταίο δίμηνο, πιλοτικό πρόγραμμα απογευματινής απασχόλησης γιατρών, σε τομείς-ειδικότητες όπου παρατηρείται μεγάλη λίστα αναμονής, όπως καθετηριασμούς καρδιάς και ηχοκαρδιογραφήματα, εγχειρήσεις ορθοπεδικής και γενικής χειρουργικής και άλλα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος όλα τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν και, στην παρούσα περίοδο, αξιολογούνται από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών τα πορίσματα, η ουσιαστική πρόοδος αλλά και το οικονομικό κόστος του προγράμματος και αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν οδηγίες για εφαρμογή του ή μη.

Το οξύ αυτό πρόβλημα χρήζει επίλυσης που θα επιτευχθεί με τη λήψη δραστικών μέτρων και γενναίων αποφάσεων, ικανοποιώντας αφενός τους ασθενείς που αναμένουν από την πολιτεία την παροχή κοινωνικών-ιατρικών παροχών με τη μορφή ταχείας και υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας και αφετέρου το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που διεκδικούν και δικαιούνται ικανοποιητικές και δίκαιες υπερωριακές αμοιβές.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Καταργείται το εμφιαλωμένο νερό στις συνεδριάσεις όλων των τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας της Βρετανίας, με ταυτόχρονη προώθηση της χρήσης του νερού της βρύσης. Ήδη κάποια τμήματα έχουν αφαιρέσει πλήρως το εμφιαλωμένο νερό και τ’ όλο σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η χρήση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί σημαντικά στη Βρετανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η κίνηση εντάσσεται μέσα σ’ ένα γενικότερο κρατικό σχέδιο προώθησης της χρήσης του νερού από το αστικό δίκτυο.

Για την εμφιάλωση του νερού καταναλώνεται, σύμφωνα με κάποια στοιχεία, 300 φορές περισσότερη ενέργεια από την αντίστοιχη για το νερό του αστικού δικτύου διανομής. Επιπρόσθετα, μετά τη χρήση μένει το πλαστικό δοχείο για το οποίο πρέπει να γίνει η διαδικασία αποκομιδής στην ανακύκλωση ή στις χωματερές,

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η νέα δέσμη προγραμμάτων επιδοτήσεων για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη από το Ίδρυμα Προωθήσεως Έρευνας (ΙΠΕ) Κύπρου ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Την ανακοίνωση αυτή ανέμεναν εκατοντάδες κύπριοι ερευνητές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις περισσότερο από ένα χρόνο, αφού η προηγούμενη δέσμη προγραμμάτων είχε ανακοινωθεί το 2006. Ο προϋπολογισμός της νέας δέσμης, η οποία καλύπτει τη χρονική περίοδο 2008-2010 ανέρχεται στα 160 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα προγράμματα καλύπτουν σχεδόν όλες τις επιστημονικές περιοχές, για παράδειγμα τεχνολογία, αειφόρος ανάπτυξη, υγεία και βιολογία, καθώς και κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές σπουδές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΙΠΕ απ’ όπου μπορούν να κατεβάσουν το λεπτομερές πρόγραμμα και να πάρουν οδηγίες για τις διαδικασίες.

Η πρώτη διορία κατάθεσης προτάσεων είναι στις 8 Μαΐου και αφορά τα προγράμματα που απευθύνονται στους νέους ερευνητές, υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς υπότροφους. Ακολουθούν οι προτάσεις για ερευνητικά έργα που απευθύνονται σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, επιχειρήσεις και κοινωφελείς οργανισμούς με καταληκτικές ημερομηνίες 22 και 29 Μαΐου. Παράλληλα, θα κινούνται και τα προγράμματα για επιδοτήσεις στις

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑΝΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟ Ε.Ε

Μετά από πρόταση της Ευρ. Επιτροπής κι έγκρισης από το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρ. Κοινοβούλιο, εγκαινιάστηκε πρόγραμμα ανάπτυξης κι έρευνας για τη νανοηλεκτρονική ENIAC, με προϋπολογισμό τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η νανοηλεκτρονική ασχολείται με την υλοποίηση συστημάτων εξαιρετικά μικρού μεγέθους, με πλειάδα εφαρμογών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Το European Nanoelectronics Initiative Advisory Council (ENIAC) αποτελεί «Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία» μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από διάφορες χώρες, και ξεκίνησε τις εργασίες του το Φεβρουάριο. Η πολυεθνική αυτή συνεργασία θα επιτρέψει τη συγχρηματοδότηση και διαχείριση

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>