Γράφει:

Κλιματικές Αλλαγές: Η σύγχρονη ισορροπία του τρόμου

Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετω-πίζει ο πλανήτης μας. Μέσα από τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPPC), η επιστημονική κοινότητα συναινεί ότι οι αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Συγκεκριμένα, η αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, του κύριου προϊόντος της καύσης ορυκτών υδρογονανθράκων (κάρβουνο, πετρέλαιο, μαζούτ), συντείνει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ως αποτέλεσμα αυτού, αυξανόμενες ποσότητες θερμότητας εγκλωβίζονται πάνω από τη Γη αντί να διαρρέουν στο διάστημα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και τη μεταβολή του υφιστάμενου οικολογικού ισοζυγίου.

Τα σενάρια που αφορούν στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι τρομακτικά, και περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, κύματα θερμότητας, θύελλες, ξηρασίες, εξάπλωση ασθενειών οι οποίες είχαν σχεδόν εξαλειφθεί. Καθώς τα πολικά καλύμματα του πάγου θα λειώνουν, η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας θα οδηγήσει ολόκληρες κοινότητες σε μικρά νησιά ή παράκτιες πόλεις σε μετακίνηση. Οι πλημμύρες στα παράκτια μέρη θ’ αφήσουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Το αφιέρωμα αυτό, με θέμα τις κλιματικές αλλαγές, επιχειρεί μία συνοπτική προσέγγιση των σημαντικότερων πτυχών του προβλήματος μέσα από σύντομες επιστημονικές αναλύσεις τεχνοκρατών οι οποίοι έχουν άμεση εμπλοκή με το αντικείμενο.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>