Γράφει:

Ένα νόμπελ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ δηλώνει τα αυτονόητα για το επερχόμενο κακό

και κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης.

“…Καθένας από εμάς είναι μια αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη,

αλλά και καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μέρος της λύσης…” Al Gore

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, επιχειρώντας μία παρέμβαση στο θέμα της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2007 στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και στη ”Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές” για τις προσπάθειές τους με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε συγκεκριμένα ”για τις προσπάθειές συλλογής και μετάδοσης γνώσεων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο και για τη θεμελίωση των αναγκαίων μέτρων στον αγώνα κατά των αλλαγών αυτών”, δήλωσε στο Όσλο ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής, Όλε Ντάνμπολτ Μγιόες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore, σε μία προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τις επικείμενες αρνητικές επιπτώσεις στο οικολογικό ισοζύγιο, όπως αυτές θα προκύψουν από την κλιματική αλλαγή, προχώρησε στο πρόσφατο παρελθόν σε σειρά ενεργειών. Στο

best seller βιβλίο του «An inconvenient truth», πάνω στο οποίο βασίστηκε και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, ο Al Gore καταγράφει πλήθος επιστημονικών στοιχείων τα οποία, φέροντας τη σφραγίδα μιας συνταρακτικής ερευνητικής και φωτογραφικής τεκμηρίωσης, δίνουν μία εύγλωττη εικόνα των καταστροφικών διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης της Γης. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Al Gore, σε περίπτωση που οι προβλέψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι σωστές, έχουμε μόνο μια δεκαετία χρόνο ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφική πορεία του πλανήτη μας. Η προσπάθεια αυτή, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί και στην κατανόηση του γεγονότος ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, και ότι πιθανόν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά των ανθρώπων μπορούν ν’ αποτελέσουν σημαντικά βήματα στην επιβίωση του πλανήτη μας.

πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι σωστές, έχουμε μόνο μια δεκαετία χρόνο ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφική πορεία του πλανήτη μας. Η προσπάθεια αυτή, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί και στην κατανόηση του γεγονότος ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, και ότι πιθανόν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά των ανθρώπων μπορούν ν’ αποτελέσουν σημαντικά βήματα στην επιβίωση του πλανήτη μας.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει ξεπεράσει τα όρια της λήψης πολιτικών μέτρων και αποτελεί πλέον ουσιαστικό ηθικό και κοινωνικό ζήτημα. Οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες ανά το παγκόσμιο, συσπειρώνονται σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και διαλόγου με τους πολίτες. Η αφυπνιστική θέαση του μέλλοντος του πλανήτη που παρέχεται μέσα από το έργο του Al Gore, αποτελεί ήδη διεθνώς μία κινητήρια δύναμη στην κατεύθυνση της έγκαιρης προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>