Γράφει:

Ούτε στιγμή για χάσιμο!

του Νίκου Χαραλαμπίδη

Είναι σε όλους σαφές ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών περνάει μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μαζική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Σε καμία περίπτωση, η αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος του πλανήτη δε μπορεί να γίνει με νέους σταθμούς λιγνίτη, πετρελαίου ή λιθάνθρακα. Η στροφή προς την εξοικονόμηση και τις καθαρές λύσεις πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ.
Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας όσο και η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μας μείγμα βρίσκονται στο περιθώριο, ενώ την κεντρική σκηνή εξακολουθούν να διεκδικούν τα (πιο βρόμικα) ορυκτά καύσιμα. Είναι σαφές ότι η εικόνα αυτή πρέπει να ανατραπεί, εάν πράγματι σκοπεύουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στον κρίσιμο αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Σε ενεργειακά σπάταλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει τεράστια περιθώρια και προσφέρει γρήγορες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και τις αντίστοιχες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Μέσα από δράσεις συστηματικής ενημέρωσης πείσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας να προχωρήσουν σε απλές κινήσεις, στην καθημερινότητά τους, μέσα από τις οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, να μειώσουν τους λογαριασμούς τους αλλά και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή της ενέργειας που … δεν καταναλώνουν. Οι λάμπες εξοικονόμησης, το κλείσιμο των ηλεκτρικών συσκευών από τον κεντρικό διακόπτη, η επιλογή χαμηλής θερμοκρασίας στο πλυντήριο ρούχων, είναι μερικές μόνο από τις συμβουλές που ακολουθούν σήμερα χιλιάδες πολίτες μειώνοντας τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 κατά χιλιάδες τόνους. Σε άλλες περιπτώσεις (Ιρλανδία) η κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Το ίδιο περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ταυτόχρονα, με συγκεκριμένες προτάσεις ζητάμε από την πολιτεία να υιοθετήσει σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το ένα τρίτο περίπου των συνολικών ενεργειακών πόρων στη χώρα, συμβάλλοντας κατά 40% περίπου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Ενώ, λοιπόν, περιμένουμε τη νέα συνθήκη που θ’ αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, ας ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών από το σπίτι και το γραφείο μας. Γι αυτό απαιτούνται δράσεις από όλους μας και όχι λόγια. Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας από τους πολίτες, κατάλληλη νομοθεσία από τις κυβερνήσεις για την εξοικονόμηση και την προώθηση των ΑΠΕ. Ούτως ή άλλως, όλοι θα κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα των πράξεών μας και όχι με βάση τις προθέσεις μας.
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Greenpeace

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>