Γράφει:

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

του Μάριου Θεοδώρου

Το μεγαλύτερο όπλο της ανθρωπότητας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής αποτελούν σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ορίζονται οι ενεργειακές πηγές που τροφοδοτούνται συνεχώς μ’ ενέργεια από τον ήλιο με τέτοιους ρυθμούς, ώστε να θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες και ικανές να υποκαταστήσουν πολλές από τις συμβατικές πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι καθαρές πηγές ενέργειας. Οι κυριότερες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας είναι οι ακόλουθες:

- ο ίδιος ο ήλιος (ηλιακή ενέργεια)

- ο άνεμος (αιολική ενέργεια)

- οι υδατοπτώσεις (υδροηλεκτρική ενέργεια)

- η ενέργεια των κυμάτων, ρευμάτων, ωκεανών, καθώς και

- η ενέργεια της βιομάζας

Ιδιαίτερα στο χώρο της βιομάζας, διανοίγονται σήμερα στην Κύπρο τεράστιες προοπτικές. Η βιομάζα είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε την ενέργεια που προερχόταν από την καύση των ξύλων, που αποτελεί ένα είδος βιομάζας. Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί σήμερα τόσο πολύ, που πλέον αποτελούν μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική επιλογή, όχι μόνο σε επίπεδο κατοικίας, αλλά και σε ένα

ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εκτός από τα γνωστά καυσόξυλα, η χρήση της βιομάζας γίνεται συνήθως με την καύση θρυμμάτων ξύλου (wood chips) ή συσσωματωμάτων (pellets, μικρά πεπιεσμένα κομμάτια από σκόνη ξύλου ή αγροτικά παραπροϊόντα όπως ελαιοπυρήνες) σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας, με αυτόματη τροφοδοσία καυσίμου και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη παροχή αέρα, οι οποίοι είναι σε θέση να αποδώσουν περισσότερο από το 90% της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο για θέρμανση.

Τα οφέλη που μπορούν να αποκομισθούν από την ανάπτυξη και εξάπλωση της χρήσης της βιομάζας είναι σημαντικά, τόσο από ενεργειακής-οικονομικής πλευράς όσο και από την πλευρά της προστασίας του περιβάλλοντος. Χρειάζεται να καταβληθεί η προσπάθεια που απαιτείται ώστε να γίνει συστηματική η εκμετάλλευση του πλούσιου δυναμικού της βιομάζας και στην Κύπρο.

Ο Μάριος Θεοδώρου είναι μέλος του Συνδέσμου Μηχανικών & Επιστημόνων Περιβάλλοντος Κύπρου

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>