Γράφει:

Έφορος Εταιρειών: Με βήματα χελώνας

της Βαρβάρας Κοντού

Επιζήμιες για την οικονομία οι καθυστερήσεις

Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη σε σχέση με την εγγραφή εταιρειών, στο Τμήμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σχετικά με την εγγραφή και ανανέωση εμπορικών Σημάτων, στις εκκαθαρίσεις και στις πτωχεύσεις. Kαθυστερήσεις οι οποίες, όχι μόνο προκαλούν ταλαιπωρία και εκνευρισμό στα πρόσωπα που έχουν καθημερινές επαφές με το Τμήμα, αλλά και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία του τόπου.

Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην εγγραφή, δεκάδες ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν την Κύπρο και δραστηριοποιούνται σε άλλες γειτονικές χώρες

Οι δικηγόροι της Κύπρου έχουν διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές για την απελπιστική, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση στο Τμήμα. Σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος καταγγέλλει ότι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της εργασίας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Επιπλέον, σε επιστολή του, ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2008, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τονίζει ότι η συνέχιση του προβλήματος με τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση εταιρειών βλάπτει το σύνολο της οικονομίας.

Τόσο στην επιστολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και στην επιστολή του ΚΕΒΕ, επισημαίνεται ότι ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην εγγραφή, δεκάδες ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν την Κύπρο και δραστηριοποιούνται σε άλλες γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα τη Μάλτα όπου τα χρονοδιαγράμματα για εγγραφή εταιρείας είναι εξαιρετικά σύντομα, σε σημείο που να μπορεί να εγγραφεί εταιρεία μέσω διαδικτύου την ίδια ημέρα, σε αντίθεση με την χρονοβόρα και εξαντλητική διαδικασία που ακολουθείται στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται ιδιαίτερα στη λειτουργία εταιρειών ξένων μετόχων και στις επενδύσεις που τέτοια πρόσωπα διεκπεραιώνουν στον τόπο μας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης στην καλύτερη περίπτωση απαιτείται ένας μήνας, νοουμένου ότι θα εγκριθεί από την πρώτη φορά και ότι δεν έχει διαπιστωθεί κανένα λάθος, τυπογραφικό ή άλλο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραλείψεις και θα πρέπει να γίνει επανακαταχώρηση, τότε χρειάζονται δύο μήνες.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, η διεύθυνση του Τμήματος άλλαξε τις διαδικασίες εγγραφής εταιρειών θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Όπως, όμως, μας ανέφερε η πρόεδρος της Κλαδικής Επιτροπής Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, Ελένη Κουζουλή, οι διαδικασίες αυτές όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το χειροτέρεψαν με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση. Σύμφωνα με την κυρία Κουζουλή, από το 2002 μέχρι σήμερα ο αριθμός των εταιρειών αυξήθηκε κατά διακόσια πενήντα τοις εκατόν με αποτέλεσμα να χρειάζεται που ακολουθούνται και ότι αν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός υπαλλήλων τότε δεν θα απαιτούνταν περισσότερες από πέντε ημέρες για την εγγραφή μιας εταιρείας.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με την Κλαδική Επιτροπή αλλά και κατόπιν πιέσεων, η Διεύθυνση του Τμήματος προχώρησε σε προσωρινή λύση του ζητήματος φέρνοντας υπαλλήλους από άλλα τμήματα για να εργαστούν στον τομέα των εγγραφών και εργοδοτώντας έκτακτους υπαλλήλους. Όλοι μαζί εργάζονται υπερωρίες, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχουν ελάχιστες καθυστερήσεις. Η λύση αυτή όμως, εκτός από το γεγονός ότι είναι προσωρινή (εύλογα κανείς θα διερωτηθεί τι θα γίνει όταν οι υπάλληλοι από τα άλλα τμήματα επιστρέψουν στα κανονικά τους καθήκοντα ή όταν οι Εκτακτοι φύγουν προς αναζήτηση μόνιμης εργασίας), λειτουργεί εις βάρος άλλων τμημάτων όπως για παράδειγμα του Τμήματος Καταχώρησης Εγγράφων. Έτσι λοιπόν, εκεί που χρειαζόταν μια εβδομάδα για την ολοκλήρωση μιας καταχώρησης, τώρα χρειάζεται ένας μήνας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μιας εταιρείας και η οικονομία να κινείται σε ρυθμούς χελώνας. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία αλλάξει διευθυντή, ο καινούργιος δεν θα μπορεί να υπογράφει έως ότου γίνει η καταχώρηση από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Στην πραγματικότητα, οι πράξεις που γίνονται δεν ισχύουν έως ότου γίνει η καταχώρηση.

Κι ενώ οι υπάλληλοι δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο για να καλύψουν τις καθυστερήσεις, σε μερικές εβδομάδες θα κληθούν να συμβάλουν στο έργο της αποϋλοποίησης των φακέλων. Δηλαδή στη μεταφορά των στοιχείων από εκατόν ογδόντα χιλιάδες φακέλους εταιρειών, χιλιάδες άλλους φακέλους εμπορικών επωνυμιών, συνεταιρισμών και αλλοδαπών εταιρειών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η Κλαδική Επιτροπή υποστηρίζει ότι η σωρεία των προβλημάτων που εκκρεμούν σε όλους τους κλάδους θα επιλυθούν με ορθή στελέχωση και αναβάθμιση του Τμήματος.

Ο ίδιος ο Εφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης, Σπύρος Κόκκινος, μας ανέφερε ότι έθεσε άπειρες φορές το ζήτημα της ανεπαρκούς στελέχωσης του Τμήματος.

Οπως είπε, αν γίνουν έξοδα μερικών χιλιάδων ευρώ για προσωπικό και εξοπλισμό, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς θα αποφέρει εκατομμύρια ευρώ. Επεσήμανε δε ότι το Τμήμα πρέπει να παρέχει ορθά και γρήγορα τις υπηρεσίες του ώστε να μη χάσει την αξιοπιστία του ως επιτυχημένο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η Βαρβάρα Κοντού είναι δημοσιογράφος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>