Γράφει:

Παρέμβαση για το τμήμα Εφόρου Εταιρειών

του Δώρου Ιωαννίδη

Τα τελευταία χρόνια η εγγραφή εταιρειών στη Κύπρο έχει σχεδόν διπλασιασθεί. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι στατιστικές που δημοσιεύει το ίδιο το τμήμα. Επίσης, έχουν αυξηθεί όλες οι άλλες εργασίες με τις οποίες ασχολείται το τμήμα. Σήμερα, δυστυχώς, όλες οι εργασίες που αφορούν το τμήμα του Εφόρου Εταιρειών διεξάγονται με μεγάλη καθυστέρηση. Η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στη παροχή υπηρεσιών, δυστυχώς, έχει αρχίσει να έχει δυσμενή αποτελέσματα. Ήδη οι καθυστερήσεις, αλλά και κάποια άλλα νομοθετήματα που δεν έχουμε υιοθετήσει ως κράτος, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, μας καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς.

Έγιναν τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την καλυτέρευση του τμήματος, προσπάθειες που μπορώ να πω ότι είχαν πρωτεργάτη τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Ταυτόχρονα, έγινε και έρευνα από Τμήμα Προσωπικού για να εξακριβωθούν τα προβλήματα. Δυστυχώς, τίποτε δεν έχει διορθωθεί. Αντίθετα, τα αποτελέσματα είναι κωμικοτραγικά.

Για να καταλάβει κάποιος το πρόβλημα θα φέρω ένα παράδειγμα. Οι εταιρείες χρειάζονταν περίπου ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, για να εγγραφούν. Έγινε προσπάθεια για συντόμευση του χρόνου εγγραφής των, με αποτέλεσμα τα άλλα τμήματα κυριολεκτικά να κλείσουν και, ταυτόχρονα, να σταματήσει και η έκδοση πιστοποιητικών.

Το ίδιο το τμήμα του Εφόρου Εταιρειών εστιάζει το πρόβλημα στη υποστελέχωση και στην αύξηση των εργασιών. Είναι γεγονός ότι οι έκτακτοι υπάλληλοι που κατά καιρούς στελεχώνουν το τμήμα δεν έχουν καλύψει τις ανάγκες του, όπως δεν τις έχουν καλύψει και οι υπερωρίες που συνεχώς παραχωρούνται από τη Κυβέρνηση. Η έκθεση που έγινε από το τμήμα προσωπικού δεν έχει προσφέρει καλές υπηρεσίες. Αντίθετα, μερικές από τις εισηγήσεις της έχουν μεγεθύνει το πρόβλημα. Είναι καιρός το τμήμα να στελεχωθεί κατάλληλα με μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Η μηχανογράφηση του τμήματος πάντοτε είναι έτοιμη και ποτέ δεν τελειώνει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενημερωθεί τα τελευταία χρόνια οι φάκελοι των εταιρειών. Δυστυχώς, όπως είναι τώρα το τμήμα, είναι παραδεκτό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το τμήμα του Εφόρου Εταιρειών αποτελεί πηγή εσόδων και τρόπο προσέλευσης επενδύσεων. Πρέπει να του δοθεί μεγαλύτερη σημασία από την Πολιτεία.

Εγώ θα επαναλάβω μια προηγούμενη εισήγησή μου. Πιστεύω ότι ήλθε ο καιρός το τμήμα να διαχωριστεί. Ο κλάδος των εταιρειών πρέπει να αποτελέσει ξεχωριστό τομέα, ανεξάρτητο από τη πνευματική ιδιοκτησία και, κυρίως, ανεξάρτητο από τις πτωχεύσεις. Το τμήμα πτωχεύσεων πρέπει να στελεχωθεί από επιστημονικό δυναμικό, πρέπει να αποτελέσει εντελώς ανεξάρτητο τμήμα και δεν πρέπει να έχει οποιανδήποτε σχέση με το τμήμα του Εφόρου Εταιρειών. Είναι ένα τμήμα του οποίου, τα τελευταία, χρόνια οι εργασίες έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να μην προχωρούν.

Εδώ θέλω να σημειώσω και την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο νομοσχέδιο που τροποποιεί, ουσιαστικά αντικαθιστά, τον περί πτωχεύσεως νόμο. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στις διαλύσεις των εταιρειών. Δυστυχώς και εδώ οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, το τμήμα υποστελεχωμένο και τα αποτελέσματα μηδαμινά. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη Κύπρο σαν κέντρο παροχής υπηρεσιών, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Εκεί που εξαρτάται από εμάς τους ίδιους πρέπει να επιλύουμε τα προβλήματα και όχι να είμαστε απλοί θεατές.

Θα τελειώσω με το μόνιμο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών που έχουν σχέση με το τμήμα. Έγιναν προσπάθειες οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει, με αποτέλεσμα σε πάρα πολλά θέματα και η ίδια η νομοθεσία να αποτελεί εμπόδιο. Πρέπει το γρηγορότερο ο Έφορος Εταιρειών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, να προχωρήσει στην τροποποίηση και στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις εταιρείες, σε σχέση με την εγγραφή τους, την έγκριση των επωνυμιών, αλλά και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών. Δεν μπορεί να είναι η εγγραφή μιας εταιρείας και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλευση επενδύσεων.

Ο Δώρος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>