Γράφει:

Ασφαλή τρόφιμα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

του Σάββα Γεννάρη

Η εκρηκτική παγκοσμιοποίηση των τροφίμων επιβάλλει όπως τα ήδη υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης των νοσημάτων, που μεταδίδονται από τα τρόφιμα στον άνθρωπο, αξιολογηθούν κι’ επαναπροσδιορισθούν.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι απαιτείται συντονισμένη και ολιστική αντιμετώπιση. Για το σκοπό αυτό είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η συνεργασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε τα τυχόν προβλήματα να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται σε αρχικό στάδιο, πριν αυτά μετατραπούν σε διατροφικές κρίσεις.

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση επιβάλλει τη συνεργασία φορέων και ατόμων από διαφορετικούς τομείς και διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους όπως ιατρών, κτηνιάτρων, μικροβιολόγων, γεωπόνων, τεχνολόγων τροφίμων, διατροφολόγων, κοινωνιολόγων, καθώς και ατόμων άλλων ειδικοτήτων, που εμπλέκονται λίγο ή πολύ στον τομέα των τροφίμων. Πέραν από τη συνεργασία απαιτείται και η πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων, τόσο των αρμοδίων αρχών, των βιομηχάνων και επιχειρηματιών, που εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση των τροφίμων, όσο και των καταναλωτών.

Η Κύπρος, αν και μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό χώρα, οφείλει να αντιμετωπίσει με ολοκληρωμένο τρόπο το θέμα αυτό. Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ως

χώρα που εξαρτόμαστε σχεδόν εξολοκλήρου από τον τουρισμό, οφείλουμε να διαφυλάξουμε και την υγεία του επισκέπτη καταναλωτή, ώστε να αποτελέσει πομπό θετικής διαφήμισης για το επίπεδο ασφάλειας τροφίμων που διαθέτουμε. Για το σκοπό αυτό απαιτείται όπως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνεργασθούν στο θέμα του ελέγχου των τροφιμογενών νοσημάτων, και όπως όλα τα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων αναγνωρίζονται άμεσα και διερευνώνται διεξοδικά μέχρι την ανεύρεση της αιτίας.

Η έκφραση «από τη φάρμα στο πιάτο του καταναλωτή», θέλει να υποδείξει την ανάγκη η παραγωγή και διάθεση των τροφίμων να λειτουργεί με ενιαίο τρόπο, με απώτερο στόχο την προμήθεια ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων. Στην περίπτωση της επιτήρησης των τροφιμογενών νοσημάτων οφείλει να ισχύσει με αντίστροφη πορεία: «έλεγχος από το πιάτο του καταναλωτή μέχρι τη φάρμα».

Στην περίπτωση της Κύπρου, τρία είναι ίσως τα κυριότερα προβλήματα που δυσχεραίνουν μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος: α) η απουσία ενός αυτοδύναμου και ανεξάρτητου φορέα που θα είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της επιτήρησης και ανταπόκρισης σε τέτοια περιστατικά, β) η απουσία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού ιδρύματος στην Κύπρο που να ασχολείται με θέματα ασφάλειας τροφίμων και γ) η παρωχημένη αντίληψη ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι υπόθεση λίγων και «ειδικών». Σε τελική ανάλυση, είμαστε όλοι καταναλωτές και οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα και αναφέροντας οτιδήποτε ύποπτο στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Σάββας Γεννάρης είναι κτηνίατρος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>