Γράφει:

Ξέρουμε τι θέλουμε;

Το 1999 η ελληνική κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τότε κυπριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε την υιοθέτηση της λεγόμενης πολιτικής του Ελσίνκι. Η πιο πάνω πολιτική, η οποία αναφέρεται συχνά και ως «δόγμα Σημίτη», στηρίχθηκε σε ένα σχετικά απλό συλλογισμό: Είναι πιο εύκολο να πιέσεις την Τουρκία να πραγματοποιήσει εσωτερικές μεταβολές, καθώς και να εξασφαλίσεις απτά ανταλλάγματα στο κυπριακό πρόβλημα και στις ελλαδοτουρκικές διαφορές, όταν η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην ΕΕ παρά όταν η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας έχει εκ των προτέρων αποκλειστεί.

Συνέπεια του δόγματος Σημίτη, υπήρξε η στρατηγική της προώθησης της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις. Και θα πρέπει σε κάποιο σημείο να τερματιστεί οριστικά το παραμύθι σύμφωνα με το οποίο με το Ελσίνκι εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Η απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένη με ένα και μόνο διπλωματικό χαρακτηριστικό: τη δυνατότητα της Ελλάδας να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε διεύρυνση της Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν περιλαμβανόταν μέσα σε αυτήν η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αντίθετα, η ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνδεθεί εκ μέρους των θεωρητικών του Ελσίνκι σε Ελλάδα και Κύπρο, με υποσχέσεις για αποδοχή εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων οποιωνδήποτε σχεδίων επίλυσης του κυπριακού υπέβαλλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ενόψει της έναρξης εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ένα μόλις μήνα πριν το Ελσίνκι. Οι πέντε εκδόσεις του σχεδίου Ανάν διαμορφώθηκαν με βάση την πίεση που ασκήθηκε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσα από τα επανειλημμένα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα εκβιαστικά ψευδοδιλήμματα, ενόψει της τότε επικείμενης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ

Η ορθή επιλογή της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό επέτρεψε στην Κύπρο να ενταχθεί ολόκληρη στην ΕΕ, αντί να καταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας. Οι υποστηρικτές του σχεδίου έφεραν ως επιχείρημα ότι τα αρνητικά σημεία θα είχαν ξεπεραστεί λόγω της επικείμενης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε και επαναλάμβαναν τις αρχές του δόγματος Σημίτη. Λίγες εβδομάδες προηγουμένως ο ιδρυτής της πολιτικής του Ελσίνκι, ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, αρχικά με διάλεξη και στη συνέχεια με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο εκφραστικό έντυπο της πολιτικής του, δηλαδή στο αθηναϊκό «Βήμα» εξέφρασε τη θέση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Η εξωτερική πολιτική μιας ολόκληρης δεκαετίας σε Ελλάδα και Κύπρο, στηρίχθηκε σε ένα δόγμα το οποίο ο ίδιος ο πνευματικός του πατέρας αποκήρυξε και το οποίο στηριζόταν εξ αρχής σε σαθρά θεμέλια.

Η Κύπρος διασώθηκε, στο βαθμό που ήταν κατορθωτό, από την αφέλεια του δόγματος Σημίτη και των υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν, λόγω της τόλμης του κυπριακού λαού τέσσερα χρόνια προηγουμένως. Η εκλογή Χριστόφια σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο κυπριακό. Ο κυπριακός λαός, αφού πρώτα αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, αποφάσισε στη συνέχεια να αφήσει πίσω του τις διαμάχες για το δημοψήφισμα και να κοιτάξει προς το μέλλον. Η επόμενη μέρα στο κυπριακό προϋποθέτει να ξεκαθαρίσουμε τι επιδιώκουμε και να ακολουθήσουμε μια στρατηγική που να μπορεί να μας οδηγήσει σε εκείνο που επιθυμούμε. Χωρίς πιέσεις και βεβιασμένες ενέργειες θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και την επιβίωση του κυπριακού λαού και να αποκόπτει το γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο. Διότι το επόμενο λάθος μπορεί να είναι και το τελευταίο.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>