Γράφει:

Υστερόγραφο: Κουλτούρα

του Κώστα Μόντη, νεώτερου

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, οι πολίτες έχουν άμεση σχέση και επαφή με τη εσωτερική και εξωτερική συμπεριφορά της πολιτείας. Αντανακλάται η κουλτούρα και η συμπεριφορά των πολιτών σαν ένα σώμα, όπως το είδωλο του ατόμου στον καθρέφτη.
Για να βελτιώσουμε την προσωπική μας συμπεριφορά, μάθαμε από πολύ μικροί εμείς οι Έλληνες, την αυτοκριτική, την αυτογνωσία «το γνώθι σ’ ’αυτόν». Αυτή η φράση είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι μέρος της παιδείας μας και κομμάτι της ψυχής μας. Γνωρίζοντας το ποιόν μας, με την αναγνώριση των λαθών και των ευθυνών μας, και την αποφυγή των επαναλήψεών τους, βελτιωνόμαστε και ολοκληρωνόμαστε σαν ώριμοι και ενεργοί πολίτες. Ο ενεργός πολίτης, τότε αφυπνίζεται και αρχίζει να βλέπει πνευματικές αρετές(ποίηση, τραγούδι, θέατρο, γλυπτική, και άλλες τέχνες). Δεν αρέσκεται ούτε ικανοποιείται από την ύλη (αμάξια, ρούχα, κοσμήματα, κ.α.), τόσο, όσο από την ευδαιμονία του πνεύματος. Ο ενεργός πολίτης γίνεται η ενσάρκωση του ορθού μέτρου σ’ όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του. Κατά τον Αριστοτέλη: η ύλη είναι παθητική, είναι η δυνατότητα του πράγματος, ενώ το πνεύμα ενεργητικό, δηλαδή η δύναμη που μεταβάλλει τη δυνατότητα σε πραγματικότητα.
«Βλέπω πολλούς ν’ ανταγωνίζονται και να τρέχουν εδώ κι εκεί, δεν βλέπω όμως κανένα να διαγωνίζεται για την απόκτηση της αρετής», είπε ο Διογένης.
Η εξέλιξη του πνεύματος σε μια κοινωνία διαμορφώνει το πολιτισμό της. Τα ήθη και τα έθιμα, τις αξίες και τα ιδανικά της. Όλα αυτά εμπεριέχονται σε μια λέξη, την κουλτούρα.
Σαν ενεργοί πολίτες του σήμερα έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους πρόγονούς μας, αλλά και σ’ αυτούς που θα ’ρθουν. Υποχρέωση να διασώσουμε τη γλώσσα μας, την ιδιαίτερή μας διάλεκτο, τις παραδόσεις μας. Θέλουμε ιδέες αγνές, που θα πηγάζουν από τη ψυχή μας. Γι’ αυτές τις ιδέες χρειάζονται αγώνες, θυσίες και αφύπνιση. «Αν δεν κάνεις θυσίες για τις ιδέες σου, ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου». Ezra Pound.
Χρέος όλων μας λοιπόν είναι να έχουμε ενεργή συμμετοχή στα κοινά, να δείχνουμε ενδιαφέρον και να εκφράζουμε τη δική μας άποψη.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>