Γράφει:

Κινηματογράφος: Επαγγελματικός ρατσισμός

του Ιωακείμ Μυλωνά

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, όσον αφορά στη μεγάλου μήκους ταινία, είχε συμμετοχές στο Φεστιβάλ των Καννών και το Φεστιβάλ Βενετίας, δύο από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά φεστιβάλ στον κόσμο. Είχε, επίσης, συμμετοχές σε πάρα πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ, καθώς και βραβεία. Όσον αφορά στη μικρού μήκους ταινία, η Κύπρος είχε δύο συμμετοχές στο Φεστιβάλ των Καννών και μια στη Βενετία. Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τους νέους Κύπριους σκηνοθέτες μέσα από τα φεστιβάλ, κάποιος μπορεί να πει με ασφάλεια ότι η νέα γενιά αξίζει προσοχής. Βραβεία, διακρίσεις και επίσημες συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ δεν έρχονται τυχαία. Παρόλες αυτές τις διεθνείς διακρίσεις, οι Κύπριοι σκηνοθέτες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν άδικο επαγγελματικό ρατσισμό στην ίδια τους τη χώρα.
Κρατικοί και ημικρατικοί οργανισμοί αποκλείουν τους Κύπριους σκηνοθέτες από τις αναθέσεις διαφημίσεων τους και προτιμούν να προσκαλούν σκηνοθέτες από το εξωτερικό. Αντίστοιχα κινείται και ο ιδιωτικός τομέας. Εταιρείες προτιμούν σκηνοθέτες από το εξωτερικό με μεγάλες αμοιβές και μόνο όταν δεν διαθέτουν μεγάλα κονδύλια τότε θυμούνται τους Κύπριους, στους οποίους προσφέρουν αμοιβές προσβλητικές για την αξιοπρέπειά τους.
Αποτέλεσμα είναι η φυγή ταλαντούχων δημιουργών, κυρίως προς τον ελληνικό χώρο, όπου υς, το οποίο τους
επιφέρει ένα σταθερό εισόδημα μεν αλλά τους οδηγεί σε καλλιτεχνικό μαρασμό. Αναγκάζονται να κάνουν δουλειές που έχουν μεν σχέση με την κινηματογράφηση, αλλά δεν τους επιτρέπουν να έχουν τριβή με την σκηνοθεσία. Όσοι επιλέγουν να μείνουν στην Κύπρο αναγκάζονται να δουλεύουν ως βοηθοί των σκηνοθετών που έρχονται από το εξωτερικό. Κάποιοι απογοητεύονται και ασχολούνται με ένα επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο τους, το οποίο τους επιφέρει ένα σταθερό εισόδημα μεν αλλά τους οδηγεί σε καλλιτεχνικό μαρασμό.
Παρακολουθώντας κυπριακή τηλεόραση (εκπομπές, διαφημίσεις) και συγκρίνοντας την με το εξωτερικό, κάποιος μπορεί αντικειμενικά να πιστοποιήσει το κακό προϊόν που προσφέρει. Δεν είναι τυχαίο που τόσα σπίτια έχουν δορυφορικό δίσκο. Μόνο όταν όλοι αντιληφθούν ότι υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι δίπλα τους, έτοιμοι να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, θα αναβαθμιστεί και το οπτικοακουστικό προϊόν στη χώρα αυτή. Ζούμε στον οπτικοακουστικό αιώνα και είναι σίγουρο ότι κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί.

Ο Ιωακείμ Μυλωνάς είναι Σκηνοθέτης Κινηματογράφου

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>