Γράφει:

Παιδικό Βιβλίο: Οι Άπαιχτοι Μπαλαδόροι

του Πέτρου Πανάου

Ποιος είπε ότι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι ρηχοί και αφιλοσόφητοι; Ο Γιοακίμ Μάσανεκ αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Ο Γερμανός συγγραφέας, φιλόλογος, φιλόσοφος, εικονολήπτης και σεναριογράφος γράφει ταυτόχρονα μια ποδοσφαιρική εποποιία, ένα καυστικό κοινωνικό σχόλιο και έναν ύμνο στην ομαδικότητα που αναδεικνύει τη φιλία ως υπέρτατη αξία. Οι Άπαιχτοι Μπαλαδόροι είναι μια σειρά βιβλίων για παιδιά και νέους, τα οποία διηγούνται τη συναρπαστική ιστορία μιας ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
Κάθε βιβλίο της σειράς, γραμμένο από την οπτική γωνία ενός διαφορετικού παίκτη της ομάδας, περιγράφει κι ένα «αυτοτελές επεισόδιο» αυτής της εποποιίας. Ο Λεόν ο Ντριπλαδόρος, που «κάνει ό,τι θέλει κι αυτό που θέλει είναι να νικάει», ο Γιούλι «Χάκλμπερι» Φορτ Νοξ, «ο αμυντικός που κάνει για τέσσερις», η Βανέσα η Ατρόμητη, που πετυχαίνει ένα απίστευτο χτύπημα πέναλτι με τα ψηλοτάκουνά της προκειμένου να αποδείξει ότι και τα κορίτσια παίζουν ποδόσφαιρο, καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας πατούν στο ποδοσφαιρικό και μυθοπλαστικό τερρέν ως ολοκληρωμένοι, υπέροχοι και άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ο καθένας διηγείται, μέσα από το δικό του προσωπικό ύφος, τις ατομικές και ομαδικές τους ιστορίες.
Έτσι, εκτός από τις τιτάνιες ποδοσφαιρικές συγκρούσεις, μέσα από την αφήγηση βιώνουμε κι άλλες συγκρούσεις: οικογενειακές, κοινωνικές, ρατσιστικές, οικονομικές, ψυχολογικές. Οι πρωταγωνιστές κάθε άλλο παρά ζουν σε έναν ιδανικό, «παιδικό» κόσμο. Χαρακτηριστικά, ο Φέλιξ ο Κεραυνός λέει για το δεύτερο βιβλίο της σειράς: «Αυτή τη φορά σοβάρεψαν τα πράγματα, και αν έχετε σκοπό να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, να το ξέρετε: δεν είναι βιβλίο για παιδάκια. Αυτά που έγιναν τούτη τη φορά είναι αληθινά, επικίνδυνα και άγρια».
Πραγματικά, αυτά που συμβαίνουν μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο των Άπαιχτων Μπαλαδόρων σπιθοβολούν άγριες αλήθειες. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο τα δραματικά, ασπρόμαυρα σκίτσα του Γιαν Μπιρκ, όσο και το πηγαίο χιούμορ, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και οι αυθεντικές εμπειρίες του συγγραφέα. Ο Μάσανεκ είναι ο προπονητής της πραγματικής ομάδας των Άπαιχτων Μπαλαδόρων και πατέρας των ποδοσφαιριστών Λεόν και Μάρλον. Δεν ξέρω για σας ή τα παιδιά σας. Εγώ πάντως σκοπεύω να συνεχίσω να παρακολουθώ με ευλαβική προσήλωση κάθε νέα κίνηση των Μπαλαδόρων, σταθερά κολλημένος στις κερκίδες, δίπλα από τον κυνηγό ταλέντων της Μπάγερν Μονάχου…

(Εκδόσεις Ψυχογιός)
Συγγραφή: Γιόακιμ Μάσανεκ
Εικονογράφηση: Γιαν Μπιρκ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>