Γράφει:

Βιβλίο: Το νησί

της Ευδοκίας Μιχαήλ

Το Νησί είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Βικτόριας Χίσλοπ. Η Αγγλίδα συγγραφέας κέρδισε το πρώτο βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα βρετανικά βραβεία βιβλίου, γνωστά ως Nibbies. Οι πωλήσεις του βιβλίου ξεπέρασαν τις 850.000 αντίτυπα.Η Σοφία είναι η μητέρα της Αλέξις, η οποία κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το παρελθόν της. Το μόνο που γνωρίζει η κόρη είναι ότι η μητέρα της μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, προτού εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Όταν αποφασίζει η Αλέξις να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ’ αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη, η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό κι’ εγκαταλειμμένο νησί της Σπιναλόγκας, την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από τον πόλεμο, την τραγωδία και τα ανθρώπινα πάθη.

Η περιγραφή της Βικτόριας Χίσλοπ είναι τόσο ζωντανή που σε κάνει να διερωτάσαι εάν έζησε στη Σπιναλόγκα των λεπρών. Παρόλο που η ζωή στο νησί δεν ήταν καθόλου εύκολη για την ιδιαίτερη αυτή ομάδα ανθρώπων, η Βικτόρια βρίσκει τον τρόπο να μας μεταφέρει την αισιοδοξία και την ελπίδα για προσωπική Ανάσταση. Μας περιγράφει τον υπεράνθρωπο αγώνα των λεπρών να αναδιοργανώσουν το μικρό τους νησί, να ασπρίσουν τα σπίτια τους, να φυτέψουν τα λουλούδια τους, να φτιάξουν καφενείο και με αυτοθυσία, να μάθουν στα μικρά παιδιά γράμματα.

Η έντονη δράση, τα δυνατά συναισθήματα, το μυστήριο των βαθιά κρυμμένων οικογενειακών μυστικών, το άρωμα της Ελλάδας κατά τη γερμανική κατοχή και η ιδιαιτερότητα του θέματος της κοινωνίας των λεπρών κάνουν την ανάγνωση συγκλονιστική. Η εμπειρία του πολέμου, η αγάπη, η προσωπική τραγωδία και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, πάντα και πάνω από όλα, συνθέτουν τους χαρακτήρες των ηρώων και πρωταγωνιστών του βιβλίου της Βικτόρια Χίσλοπ. Χαρακτηριστικότερος διαγράφεται ο πόνος του σύζυγου/πατέρα, ο οποίος ήταν ο μόνος υγιής που είχε πρόσβαση στη Σπιναλόγκα με τη μικρή του βάρκα, για να μεταφέρει προμήθειες και το γιατρό, και ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να μεταφέρει εκεί πρώτα τη γυναίκα του και αργότερα την κόρη του….

Χαρακτηριστικότερος διαγράφεται ο πόνος του σύζυγου/πατέρα, ο οποίος ήταν ο μόνος υγιής που είχε πρόσβαση στη Σπιναλόγκα με τη μικρή του βάρκα, για να μεταφέρει προμήθειες και το γιατρό, και ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να μεταφέρει εκεί πρώτα τη γυναίκα του και αργότερα την κόρη του….

Συγγραφέας: Βικτόρια Χίσλοπ
Εκδόσεις: Διόπτρα
Μετάφραση Μ. Δέλεγκος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>