Γράφει:

Χώροι Πολιτισμού: Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας

Από το Ήλεκτρον στο Ευρώ,
ένα ταξίδι στην ιστορία του νομίσματος

Εδώ και λίγο καιρό ένας καινούργιος διαδικτυακός χώρος πολιτισμού έχει ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή του Μουσείου Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, η οποία φέρει τον τίτλο Από το Ήλεκτρον στο Ευρώ και παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Στόχος της εφαρμογής είναι η ανάπτυξη μιας πιο ελκυστικής και πρωτότυπης παρουσίασης της ιστορίας της νομισματικής μέσα από ένα επίκαιρο θέμα, τα κοινά ευρωπαϊκά νομίσματα. Ο χρήστης ενημερώνεται για τη σημασία των ισχυρών νομισμάτων κάθε εποχής, μέσα από έγχρωμους γεωγραφικούς χάρτες, σύντομα ιστορικά κείμενα και φωτογραφίες.

Τα νομίσματα που παρουσιάζονται διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο ως ρυθμιστές της οικονομίας πολλών λαών, εντός και εκτός της επικράτειας έκδοσης τους, και αποκαλύπτουν, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές της εποχής της κυκλοφορίας τους. Η ιστορία της νομισματικής είναι, άλλωστε, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων και η ιστορία της νομισματοκοπίας της Κύπρου, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή, υποδηλώνει πολλά για την πολυτάραχη ιστορία κατακτήσεων που πέρασε το νησί.

Με οδηγούς τις περίφημες γλαύκες της Αθήνας του χρυσού πέμπτου αιώνα, το αργυρό τετράδραχμο της αυτοκρατορίας του Μεγαλέξανδρου, το σόλιδο του Βυζαντίου, το δουκάτο στο Μεσαίωνα, τη χρυσή λίρα της Βρετανικής αυτοκρατορίας και το ευρώ της ενωμένης Ευρώπης, παρακολουθούμε την ιστορία των ισχυρών νομισμάτων του ευρωπαϊκού χώρου, την άνοδο και την πτώση μεγάλων δυνάμεων και αυτοκρατοριών, όπως αυτή διαφαίνεται από την εμφάνιση, την εξάπλωση και, τέλος, την εξαφάνιση των νομισμάτων τους.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή συνο δεύεται από πολλές διαδραστικές ασκήσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για μικρούς και μεγάλους και προσφέρουν την ευκαιρία να εμπλακεί κανείς ενεργά σε ένα κυνήγι γνώσεων. Ένα μεγάλο και επιμορφωτικό ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη του νομίσματος, χωρίς να χρειαστεί να φύγει κανείς από το σπίτι του. Θα βρείτε την ηλεκτρονική εφαρμογή του Μουσείου Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας Από το Ήλεκτρον στο Ευρώ στη διεύθυνση www.boocf.com.

Ευχαριστίες στην έφορο του Μουσείου κυρία Ελένη Ζαπίτη.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>