Εν συντομία

Απροστάτευτες οι γυναίκες από καρκινογόνα χημικά

Η έκθεση των γυναικών σε «χημικά κοκτέιλ» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την επιδημία του καρκίνου του μαστού τόσο στην Δυτική, αλλά και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Στα πορίσματα αυτά κατέληξε έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Απριλίου. Οι νέες μελέτες καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της χημικής βιομηχανίας ότι τα χημικά που απορροφούνται από τον οργανισμό δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία επειδή συνήθως βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Αντίθετα η μελέτη υποστηρίζει ότι εάν συνδυαστεί μεγάλος αριθμός χημικών σε πολύ μικρές δόσεις υπάρχουν σημαντικές ορμονικές επιπτώσεις και ίσως σοβαρές αλλοιώσεις. Η ομάδα που ετοίμασε την έκθεση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση άμεση ρυθμιστική δράση. «Δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι να είστε εντελώς σίγουροι για τα ευρήματα, για απαγόρευση συγκεκριμένων χημικών. Κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως ανήθικο», τονίστηκε από τους ερευνητές. Οι ορμονικά επιβλαβείς χημικές ουσίες εντοπίζονται σε φάρμακα, όπως στη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών και στα αντισυλληπτικά), σε προϊόντα περιποίησης σώματος, σε πλαστικά και τρόφιμα.

Ρομπότ στη σύνταξη

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως μελέτες του “δικτύου σκέψης” MIMF έδειξαν ότι στην Ιαπωνία τα ρομπότ θα μπορούν να καλύψουν 3.5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2025, δίνοντας λύση με αυτό τον τρόπο στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που πλήττει τη χώρα. Ο μέσος όρος γεννήσεων στη χώρα είναι 1.3 παιδιά ανά γυναίκα, αρκετά χαμηλότερος δηλαδή από το επίπεδο που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού. Tα ρομπότ αυτά θα έχουν διάφορες μορφές. Από μικροσκοπικές κάψουλες, που θα ανιχνεύουν κακώσεις στο σώμα έως ηλεκτρικές σκούπες υψηλής τεχνολογίας. Η Ιαπωνία θα μπορεί να εξοικονομήσει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλιστικές πληρωμές για ηλικιωμένους το έτος 2025, εάν χρησιμοποιήσει ρομπότ που θα παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζονται στην ανθρώπινη φροντίδα.

Google Earth για τους λιγότερο τυχερούς της γης

Με στόχο την προώθηση «της τρέχουσας κατάστασης και των προβλημάτων των προσφύγων» η Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Google στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Google Earth Outreach».
Μέσω του προγράμματος Google Earth, η Google προσφέρει τη δυνατότητα στα πρακτορεία ανθρωπιστικής βοήθειας να προωθούν το έργο τους σχετικά με τη βοήθεια των προσφύγων στις πιο απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές, όπως στο Τσαντ, στο Ιράκ, στην Κολομβία και στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν. Με χρήση βίντεο, φωτογραφιών και κειμένων, η UNHCR στοχεύει στην επιμόρφωση των ανθρώπων για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Οπου ήταν δυνατό η Google εξασφάλισε ευκρινείς φωτογραφίες της περιοχής των καταυλισμών όπου και φανερώνονται οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης. Για περισσότερα: http://www.unhcr.org/googleearth

Κεμαλιστές εναντίον Ιντερνέτ

Συνέβη στην Τουρκία. Με απόφαση του δικαστηρίου της Δυτικής Τουρκίας, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στους Τούρκους χρήστες στο διαδίκτυο στην υπηρεσία Google Groups.
Πλέον, οι Τούρκοι χρήστες στο διαδίκτυο καθοδηγούνται σε μία σελίδα στην οποία γράφεται στα τουρκικά και αγγλικά: “Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή αναστέλλεται σύμφωνα με την απόφαση 2008/15 του Πρωτοδικείου”. Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου, αλλά δεν παρέχεται καμία επιπλέον εξήγηση.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα τα τουρκικά δικαστήρια μπλόκαραν ιστοσελίδες όπως το δημοφιλές δίκτυο ανταλλαγής βίντεο ΥouTube, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι φιλοξενούσε υλικό που προσβάλλει τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Στην πυρά» το αγγλόφωνο τραγούδι της Γαλλίας

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο Γάλλος τραγουδιστής Σεμπαστιέν Τελιέρ, που θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Ο 33χρονος καλλιτέχνης προκάλεσε αναστάτωση στην υπερήφανη για τη γλώσσα και την κουλτούρα της Γαλλία από την απόφασή του να τραγουδήσει το τραγούδι του ‘Divine’, σχεδόν αποκλειστικά στα αγγλικά. Είναι η πρώτη φορά που Γάλλος συμμετέχοντας στο διαγωνισμό αποτολμά κάτι τέτοιο, από την έναρξη του διαγωνισμού το 1956. Πολιτικοί κύκλοι δεν δίστασαν μάλιστα να τον χαρακτηρίσουν ως «αποστάτη» για αυτή την επιλογή του. Δύο βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί επέκριναν σφόδρα τον Τελιέρ, διερωτώμενοι γιατί η Γαλλία έχει επιλέξει να μην υποστηρίξει τη γλώσσα της σε εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο και έκαναν έκκληση στη γαλλική κρατική τηλεόραση να ανακαλέσει την επιλογή της. Η Υπουργός Πολιτισμό της Γαλλίας Κριστίν Αλμπανέλ, δήλωσε πως είναι ντροπή να μην υπάρχει γαλλικό τραγούδι για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>