Γράφει:

Κολυμβητικές δεξαμένες (Πισίνες) και υδατικό

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το λιγότερο 800 νέες πισίνες μπαίνουν σε λειτουργία στην Κύπρο, οι οποίες με τη σειρά τους επιβαρύνουν τα ήδη καταπονημένα υδατικά αποθέματα. Οι πισίνες έχουν ένα μερίδιο ευθύνης για το υδατικό πρόβλημα, καθώς για τη λειτουργία τους απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, ειδικά όταν δεν παίρνονται κατάλληλα μέτρα εξοικονόμησης. Η αγορά της πισίνας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες εταιρίες να δραστηριοποιούνται κυρίως στη Λευκωσία και Πάφο. Πλέον το κόστος μιας μικρής πισίνας είναι προσιτό για αρκετούς καταναλωτές, οι οποίοι την περιλαμβάνουν πλέον στα σχέδια για τα καινούργια σπίτια και εξοχικά.

Μια τυπική πισίνα έχει μέγεθος 5×10 μέτρα και μέσο όρο βάθους 1.5 μέτρα, δηλαδή είναι χωρητικότητας 75 κυβικών μέτρων. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 75,000 λίτρα νερού, ενδεικτικά συγκρίνεται με την ποσότητα που καταναλώνει σπίτι 2 ατόμων για 8 μήνες (με βάση 150 λίτρα την ημέρα ανά άτομο). Μια τυπική πισίνα ξενοδοχείου 4 αστέρων έχει χωρητικότητα 500 κυβικά μέτρα. Γενικά η εξάτμιση στην Κύπρο κυμαίνεται ημερήσια στα 0.9-1 cm τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, και ετήσια στα 190 cm. Κατά συνέπεια εκατοντάδες λίτρα νερό εξατμίζονται από μια πισίνα χωρίς κάλυμμα σε μια ημέρα και χιλιάδες κάθε μήνα, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες και το εμβαδόν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατασκευαστές πισίνων, σε ένα χρόνο ο όγκος του νερού που είχε αρχικά στην πισίνα μειώνεται κατά 30%, με τη μισή από αυτή την ποσότητα χάνεται το καλοκαίρι (υπολογίζοντας τη βροχόπτωση και εξάτμιση). Με βάση τα στοιχεία των κατασκευαστών, για να αναπληρωθεί αυτή η χαμένη ποσότητα σε ένα χρόνο για την τυπική πισίνα 5×10 μέτρων χρειάζονται επιπρόσθετα 22,5 χιλ. λίτρα νερού το χρόνο. Συμπεριλαμβανομένου και του νερού που χάνεται στον καθαρισμό, η καινούργια πισίνα στον πρώτο χρόνο χρειάζεται το ελάχιστο 100 χιλ. λίτρα νερό, όσο δηλαδή νερό καταναλώνει ένα σπίτι 2 ατόμων σε ένα χρόνο

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την εξάτμιση του νερού στις υπαίθριες πισίνες είναι η επιφάνεια, η διαφορά θερμοκρασίας νερού και αέρα (ειδικά η μεγάλη διαφορά τη νύκτα), η ξηρή ατμόσφαιρα και ο άνεμος. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο μέχρι στιγμής όμως, είναι η χρήση ειδικού σκεπάσματος του οποίου η αξία κυμαίνεται στα 1000 Ευρώ, και το οποίο περιορίζει την εξάτμιση σχεδόν εξολοκλήρου. Άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν το κτίσιμο αντιανεμικής περίφραξης ή φύτεμα θάμνων γύρω από την πισίνα. Συνήθως οι πισίνες είναι συνδεδεμένες με το τοπικό δίκτυο υδατοπρομήθειας, αλλά γενικά εναπόκειται στον καταναλωτή αν θα χρησιμοποιήσει μια εναλλακτική μέθοδο, όπως νερό από διάτρηση. Είναι εφικτή πάντως και η χρήση θαλασσινού νερό, αν και έχει υψηλό κόστος καθώς πρέπει να εγκατασταθούν μηχανήματα ειδικά σχεδιασμένα για αυτό το είδος νερού.

Η πολιτεία οφείλει να μελετήσει την υφιστάμενη κατάσταση και να εξετάσει τη πιθανότητα επιδοτήσεων για αγορά σκέπαστρων ή αντιανεμικών τοιχωμάτων, ή αντίθετα εάν θα επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς που δε συμμορφώνονται. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στις πισίνες είναι η αδιαφορία ή άγνοια εκ μέρους των ιδιοκτητών τους, όταν δεν λαμβάνουν τα απλά και απαραίτητα μέτρα για διαφύλαξη και περιορισμό του νερού που χρησιμοποιούν.

One Comment

  1. Spyros
    4 Μαΐου 2012 15:44

    Ειδικά στα νησιά που υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας είναι απαραίτητη μια μεγαλύτερη ευαισθησία των ιδιοκτητών πισίνας.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>