Γράφει:

Αφαλάτωση: Με σύνεση και πρόγραμμα

του Γεώργιου Περδίκη

Τα αφαλατικά εργοστάσια δεν είναι ούτε πυρηνικά εργοστάσια, ούτε και η περιβαλλοντική πανώλη. Είναι εργοστάσια τα οποία παράγουν ένα χρήσιμο προϊόν, το νερό, καταναλώνοντας ένα άλλο χρήσιμο και σπάνιο προϊόν που είναι η ενέργεια. Τόσο οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης οι οποίες λειτουργούν στην Κύπρο, όσο και αυτές που πρόκειται να δημιουργηθούν, χρησιμοποιούν την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μία σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία αν και έχει ήδη δώσει δοκιμασμένες λύσεις, εντούτοις βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ωρίμανσής της.

Το σημείο το οποίο χρήζει βελτιστοποίησης αφορά κυρίως στην μεγάλη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την εφαρμογή της αντίστροφης όσμωσης. Σε αυτό ακριβώς το σημείο του προβλήματος υπεισέρχονται σειρά μειζόνων περιβαλλοντικών ζητημάτων, τα οποία σχετίζονται τόσο με την εξεύρεση των κατάλληλων πόρων για την παραγωγή της ενέργειας, όσο και με τις εκπομπές ρυπογόνων ουσιών που προκύπτουν από την παραγωγή της ενέργειας για τα οποία τουλάχιστο στην περίπτωση της Κύπρου στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός σχεδιασμός. Πέραν των προβλημάτων αυτών, υπάρχει και το ζήτημα της εναπόθεσης της άλμης, (του αλμυρού νερού) που επιστρέφει στη θάλασσα και των προβλημάτων που προκαλούνται τοπικά στο περιβάλλον.

Μία άλλη ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή του θέματος αφορά στην οικονομική διάσταση. Οι φορείς οι οποίοι σήμερα κατέχουν την τεχνολογία της αφαλάτωσης είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα εξάρτησης. Εντοπίζονται επίσης θέματα πολιτικής διαπλοκής. Θεωρώ για παράδειγμα ότι η στήριξη που παρέχεται διαχρονικά από συγκεκριμένο κυπριακό πολιτικό χώρο στην αφαλάτωση δεν είναι τυχαία.

Είναι γενική διαπίστωση ότι η πολιτική που υιοθετήθηκε την τελευταία δεκαπενταετία στο θέμα της αφαλάτωσης δεν ήταν η βέλτιστη. Αυτό που απουσίασε ήταν το όραμα και ο προγραμματισμός για την στόχευση των πρωτοβουλιών της εκάστοτε κυβέρνησης στην ορθή κατεύθυνση. Τα χρήματα επενδύθηκαν αλόγιστα με αποτέλεσμα στο πρόσφατο παρελθόν να γίνουμε κοινωνοί καταστάσεων οι οποίες μας στεναχώρησαν και μας προβλημάτισαν. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η πολιτεία και κατά επέκταση ο μέσος φορολογούμενος πολίτης, αγόραζαν επιδοτημένο το νερό της αφαλάτωσης, ακόμα και σε εποχές που τα φράγματα ήταν υπερπλήρη, ενώ ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων υδατίνων πόρων διοχετευόταν στη θάλασσα.

Όλες οι πιο πάνω αναφορές καθιστούν σαφές το γεγονός ότι το ζήτημα της αφαλάτωσης σήμερα είναι ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα με διάφορες πτυχές. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ο οποίος θα αντιμετωπίζει σειρά θεμάτων τα οποία σχετίζονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα με το πρόβλημα της λειψυδρίας στον τόπο μας. Η λύση της αφαλάτωσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως η πανάκεια στα προβλήματα που ταλανίζουν το υδατικό ισοζύγιο της Κύπρου σήμερα. Η πολιτεία, αντί να ξοδεύει εκατομμύρια λίρες στα δύο εργοστάσια αφαλάτωσης, θα μπορούσε να καθιστούσε σήμερα την Κύπρο πρωτοπόρα στην παραγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της αφαλάτωσης με πολύ λιγότερα χρήματα, επενδύοντας στην έρευνα.

Είναι παράλογο η εκάστοτε κυβέρνηση να σπεύδει με τόση μανία να αγοράσει τεχνολογία και να ξοδεύονται εκατομμύρια λίρες, την στιγμή που υπάρχουν αειφόρες, φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις. Αν η αφαλάτωση σήμερα εξαναγκαστεί να τρέξει πίσω από την αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη στο νησί μας, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν είναι δυνατό να προσπαθούμε με την αφαλάτωση να αντιμετωπίσουμε την κακή διαχείριση, τους κακούς σχεδιασμούς και την υπερβολή στην ανάπτυξη. Η αφαλάτωση είναι χρήσιμη. Αναμένουμε- μέσω της δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Υδάτων ως εργαλείο μιας αειφόρου και μακροχρόνιας πολιτικής διαχείρισης των υδατίνων πόρων του νησιού μας-.

Ο Γεώργιος Περδίκης είναι βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>