Γράφει:

Διασφάλιση της δημόσιας υγείας

του Φώτη Φωτίου

Θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την καθιέρωση υψηλών προδιαγραφών στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά και την διασφάλιση της κυπριακής «ταυτότητας» του χρησιμοποιούμενου κρέατος, προασπίζοντας τον κόπο και το συμφέρον του Κύπριου κτηνοτρόφου/παραγωγού, καθώς και τα διατροφικά και οργανοληπτικά πλεονεκτήματα του εγχώριου κρέατος, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται αρωγός, επεξεργάζεται προτάσεις και υποστηρίζει πρωτοβουλίες βελτίωσης.

Μέσα από την προώθηση σειράς μέτρων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ανέβουν οι προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, με στόχο τα κυπριακά παραγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Παράλληλα επικεντρωθήκαμε στην πάταξη κάθε ενέργειας εξαπάτησης και παραπληροφόρησης του καταναλωτή καθώς και των φαινομένων αισχροκέρδειας. Εργαστήκαμε για να θεμελιώσουμε συνθήκες και κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας ήταν η προστασία των εγχώριων προϊόντων ζωικής προέλευσης από τα αντίστοιχα εισαγόμενα, την οποία πετύχαμε με την πραγματοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, κυρίως όσον αφορά τις παραπλανητικές σφραγίδες στα κρέατα, καθώς και με την έκδοση αποφάσεων για πρόσθετους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία, εισαγωγής, φύλαξης, μεταποίησης, και διάθεσης στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα θεσπίστηκαν κανόνες για διαδικασίες σήμανσης με στόχο την αναγνώριση των κρεάτων από τον καταναλωτή, προδιαγραφές μεταφοράς των ζώων, σφαγής, τεμαχισμού, αποθήκευσης και γενικά προδιαγραφές υγιεινής.

Σε κάθε περίπτωση η αυστηρή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, οι συνεχιζόμενοι εντατικοί έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κατά την εισαγωγή, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση του κρέατος, αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο Κύπριος καταναλωτής αποτελούν την δύναμη για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων αισχροκέρδειας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Βασικός στόχος παραμένει η παραγωγή και διάθεση στην αγορά, ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, σε συνδυασμό με την διασφάλιση τρόπων συνεχούς πληροφόρησης και προστασίας του πολίτη-καταναλωτή, που θα τον καθιστούν καθημερινά πιο ενημερωμένο και πιο ισχυρό, ώστε μέσα από την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση της παρανομίας και την καταπολέμηση κάθε είδους αισχροκέρδειας.

Ο Φώτης Φωτίου είναι τέως Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>