Εν συντομία

Πιο κερδοφόρος φέτος ο χειμερινός τουρισμός
Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας θέλουν τον τουρισμό των χειμερινών μηνών του 2008 να είναι περισσότερος και πιο προσοδοφόρος από τον αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών το Φεβρουάριο του 2008 σημείωσαν αύξηση 11.2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007, καθώς ανήλθαν σε 70,140 από 63,098. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2008 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 120,798, σε σύγκριση με 114,947 την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 5.1%. Όσον αφορά τα εισοδήματα από τον τουρισμό, για την ίδια περίοδο αυτά ανέρχονται σε 75 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή κατά 5.2% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο το 2007. Αυτό σημαίνει ότι οι χειμερινοί τουρίστες ήταν φέτος πιο κερδοφόροι. Μπορεί ο χειμερινός τουρισμός να ήταν πιο επικερδής το 2008, ωστόσο οι τουρίστες του Φεβρουαρίου εμφανίζονται φέτος πιο βιαστικοί και προσεχτικοί στα έξοδά τους, εφόσον τόσο η μέση διάρκεια διαμονής όσο και η μέση δαπάνη τους (κατά άτομο και ημέρα διαμονής) εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το 2007.

Ομαλή η μετάβαση στο Ευρώ
Μια έρευνα του Κέντρου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την Κεντρική Τράπεζα κατέδειξε ότι η μέχρι τώρα μετάβαση από τη Λίρα στο Ευρώ έχει γίνει με ομαλό τρόπο και ότι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης ήδη από τον Ιανουάριο. Η ομαλή μετάβαση φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, να είχε θετική επίδραση στις πεποιθήσεις των πολιτών, οι οποίοι τώρα πιστεύουν ότι η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής μονάδας θα είναι επωφελής τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο, η μετάβαση στο Ευρώ δεν σημαίνει ότι η κυπριακή Λίρα έχει εξαφανιστεί από παντού, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής νομοθεσίας συνεχίζει να αναφέρει όλα τα σχετικά ποσά σε Λίρες και οι σχετικές τροποποιήσεις των νόμων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα οικονομικά των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ John McCain απάντησε πρόσφατα στις προκλήσεις των αντιπάλων του Hillary Clinton και Barrack Obama, αναφορικά με τις γνώσεις του στα οικονομικά. Ο McCain έπρεπε να επιδείξει γνώσεις σε οικονομικά ζητήματα, εφόσον ο νυν πρόεδρος είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος και η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια οικονομική κρίση μπορεί να αποβεί μοιραία για την υποψηφιότητά του. Προσπαθώντας να ανατρέψει τις εντυπώσεις, δήλωσε ότι, αν και κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του όταν και υπηρετούσε στο ναυτικό, δεν είχε χρόνο να μάθει περισσότερα για τα οικονομικά, εντούτοις έχει αναπληρώσει τα κενά κατά τη διάρκεια της πολιτικής του θητείας στην Ουάσιγκτον. Οι Clinton και Obama είχαν ισχυριστεί επίσης ότι ο McCain δεν έχει τα προσόντα να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά ακινήτων και την οικονομική δυσχέρεια σε πολιτείες όπως την Πενσυλβανία και το Οχάιο, στις οποίες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Αυτό συνοδεύτηκε με αναφορά δηλώσεών του McCain ότι δεν σκοπεύει να λάβει μέτρα για την κρίση στην αγορά ακινήτων. Η απάντηση του McCain ήρθε μερικές ώρες αργότερα: “Τα μέτρα που θα λάβουν η Hillary Clinton και ο Barack Obama θα είναι η αυξημένη φορολογία, δηλαδή να πάρουν λεφτά από τις τσέπες σας. Ο John McCain έχει ένα καλύτερο σχέδιο: τη μεγέθυνση της αγοράς εργασίας και ολόκληρης της οικονομίας”

Ισομισθία στην Κύπρο
Η Κύπρια εργαζόμενη δε φαίνεται να κατέχει στην μισθολογική πυραμίδα τον ίδιο χώρο με τους άνδρες συναδέλφους της, ούτε καν στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, η Κύπρια αμείβεται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους της (για εργασία ίσης ή ισότιμης αξίας). Αυτό το ποσοστό διατηρείται σταθερό τα τελευταία δέκα χρόνια. Το χάσμα μισθών συνδέεται και με το μορφωτικό και το ηλικιακό επίπεδο της εργαζόμενης, εφόσον όσο ψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας, τόσο μειώνεται ή και απαλείφεται το χάσμα μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, η μισθολογική ψαλίδα παρουσιάζεται πολύ μικρή (γύρω στο 5%) στις νεαρές ηλικίες, γύρω στο 25% στις ηλικίες 35-55 ετών, ενώ ανέρχεται στο 35-45% από την ηλικία των 56 ετών και άνω. Η Κύπρος κατέχει την αρνητική πρωτιά, με το ψηλότερο χάσμα αμοιβών ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, με μελανά χρώματα περιγράφει την Κύπρο και η ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο την κατατάσσει στην 82η θέση από 128 χώρες, όσον αφορά το χάσμα των φύλων στις αμοιβές από απασχόληση. Ένας παράγοντας για αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι τα λεγόμενα «γυναικεία επαγγέλματα» έχουν χαμηλές απολαβές.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>