Γράφει:

Να μη γίνουν τα οδοφράγματα σύνορα της Ευρώπης

του Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

Η απόφαση Ντενκτάς πριν από πέντε χρόνια για την διάνοιξη, με όρους της κατοχής, κάποιων παράνομων οδοφραγμάτων, ήταν μια όχι τυχαία κίνηση. Ήταν μια «ευφυέστατη» εκ μέρους του πολιτική κίνηση, σε ένα χρονικό σημείο που υπήρχε πίεση προς την πλευρά του. Παράλληλα, ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική για τη δική μας πλευρά γιατί εκμεταλλεύτηκε, χάριν δημιουργίας εντυπώσεων, την επιθυμία των προσφύγων να επισκεφθούν τις πατρογονικές εστίες. Πέτυχε με τον τρόπο αυτό καθιέρωση διαδικασίας και θεσμών για τη διέλευση, που έτειναν, υπό την κάλυψη του στρατού κατοχής, σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η επίδειξη διαβατηρίων/ ταυτοτήτων αντιβαίνει στο δικαίωμα ανεμπόδιστης και ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και οικονομικής δραστηριότητας σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ελληνοκύπριοι, που πέρασαν με τους όρους της κατοχής, άθελά τους, ανέχθηκαν να καταστούν απλοί «επισκέπτες» ή «προσκυνητές» που αυθημερόν επανέρχονται στην ελεύθερη περιοχή.

Η κίνηση Ντενκτάς πριν πέντε χρόνια, όπως και ο απλός περίπατος του κ. Ταλάτ πριν από λίγες μέρες στο ελεύθερο τμήμα της οδού Λήδρας, είχαν ως στόχο να επιτύχουν επικοινωνιακά πλεονεκτήματα, αφού ουδείς στην τελετή του ανοίγματος της Λήδρας μίλησε για την παράνομη συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής, ή για παράνομους εποίκους. Έτσι παραμένει το κυπριακό χωρίς δίκαιη λύση για 34 χρόνια, λόγω της αλαζονικής αδιαλλαξίας της Τουρκίας που αμετακίνητη μεθοδεύει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεκδικώντας δύο κράτη, γιατί δήθεν υπάρχουν δύο λαοί, δύο θρησκείες και δύο γλώσσες. Η Τουρκία, με αυτές τις θέσεις, δοκιμάζει την αντοχή της αντίστασης μας, μέχρι να μας σύρουν σε ένα νέο σχέδιο λύσης, στο οποίο η επικυριαρχία της Τουρκίας θα είναι διασφαλισμένη με τη δική μας, ως ελπίζουν οι ξένοι «διαμεσολαβητές», συμφωνία και αντί μιας δίκαιας λύσης, θα έχουμε την επιβολή της επιθυμίας του ισχυρού, που ξέρει μεθοδευμένα τι επιδιώκει στην Κύπρο και αλλού.

Πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εμείς δεν ξεχάσαμε ότι στην Κύπρου υπάρχει ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής, κατοχής και εποικισμού σε βάρος μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο που ζητούμε, για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου, είναι τα ίδια κοινά και ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, που έχουν όλοι οι άλλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδείς θα μας προσφέρει κάτι πέραν από ό,τι εμείς διεκδικούμε.

Ο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης είναι βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>