Εν συντομία

Οι ουσιώδεις διαφορές παραμένουν

Μετά και τις εκατέροθεν επιθέσεις φιλίας που επακολούθησαν τη συνάντηση της 21ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, οι έντονα διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών επί της ουσίας του κυπριακού παραμένουν αναλοίωτες, παρά την εκπεφρασμένη διάθεση ευελιξίας εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια. Οι δηλώσεις του Προέδρου κατά την κήρυξη της έναρξης του Δ’ Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου περί “δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένης στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις Συμφωνίες της 8ης Ιουλίου και της 21ης Μαρτίου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο”, ήρθαν μόλις μερικές μέρες μετά την επανάληψη των θέσεων του Ταλάτ περί παρθενογένεσης. Από τη στιγμή λοιπόν κατά την οποία η ελληνοκυπριακή ευελιξία συναντά την τουρκοκυπριακή και τουρκική ακαμψία, καθίσταται σαφές ότι το θετικό κλίμα που παρατηρείται τελευταία ανταποκρίνεται μόνο στο επίπεδο των φιλοφρονήσεων. Συνεπώς, μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία για το που πρόκειται να καταλήξει η νέα κινητικότητα και, κυρίως, για το περιεχόμενο της κυοφορούμενης πρωτοβουλίας.

Ο South Stream προβληματίζει τις ΗΠΑ

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στις 29 Απριλίου, αναδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και μεγεθύνει ακόμη περισσότερο την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Το γεγονός αυτό ανησυχεί τις ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι η αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία θα έχει και πολιτικές συνέπειες, με πιο σημαντική την αναβάθμιση του διεθνούς status της διαδόχου της Σοβιετικής Ένωσης. Χαρακτηριστική είναι η απάνηση-σχόλιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αμερικανικές αντιδράσεις για τον South Stream: «Αν η Ελλάδα ήθελε γραβάτες ή εσώρουχα θα μπορούσε να τα αγοράσει από την Ιταλία ή την Κίνα. Αλλά όταν πρόκειται για ενεργειακούς πόρους, οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η πρόταση της Ρωσίας είναι η πιο συμφέρουσα και από ποιοτικής και από οικονομικής άποψης». Το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υπογράφεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά το ελληνικό βέτο στην αίτηση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη συμφωνημένη λύση στο ζήτημα της ονομασίας, προκαλεί σκεπτικισμό στις ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ενταξιακή πορεία και εκλογές

Ως προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τις πιθανότητες του μετριοπαθούς Προέδρου Μπόρις Τάντιτς να κερδίσει τις εκλογές της 11ης Μαΐου ερμηνεύεται από αναλυτές η πρόσφατη υπογραφή του προενταξιακού συμφώνου Σερβίας-ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο της ΕΕ παρέκαμψε ακόμη και τις κατηγορίες κατά τις σερβικής κυβέρνησης για την κατά πολλούς Ευρωπαίους αποτυχία της να οδηγήσει στη δικαιοσύνη κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν κατά τη δεκαετία του ’90. Ως μεγάλη ευκαιρία για τη Σερβία να ενταχθεί μελλοντικά στην ΕΕ χαρακτήρισε την εν λόγω υπογραφή ο Ντιμίτρι Ρούπελ, Υπουργός Εξωτερικών της Προεδρεύουσας Σλοβενίας. Από την πλευρά του, ο Σέρβος ομόλογός του, Βούκ Γέρεμιτς, τη χαρακτήρισε ως “ένα μεγάλο πολιτικό βήμα”, ενώ για τις εκλογές της 11ης Μαΐου είπε ότι αυτές συνιστούν ένα “δημοψήφισμα για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ”.

Αρχίζει η δίκη του Τάρεκ Αζίζ

Στο δικαστήριο θα οδηγηθεί μέσα στις 20 Μαΐου ο κρατούμενος από τις αρχές του Ιράκ Τάρεκ Αζίζ, πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ο Αζίζ υπήρξε για πολλά χρόνια δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχία της κυβέρνησης του εκτελεσθέντος πρώην Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αζίζ, ο οποίος είχε παραδωθεί στις αρχές το 2003 μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσεΐν από τους Αμερικανούς, κατηγορείται για την άδικη εκτέλεση σαράντα εμπόρων μετά από σύντομη δίκη, το 1992. Μαζί με τον Τάρεκ Αζίζ θα δικαστούν και άλλα επτά άτομα που θεωρούνται συνένοχοι, μεταξύ των οποίων και ο Αλί Χασάν αλ Μαχίντ, γνωστός στις αμερικανικές αρχές και με το ψευδώνυμο “χημικός Αλή”.

Τα πυρηνικά σχέδια της Συρίας

Ο Τζωρτζ Μπους επιβεβαίωσε τις πρόσφατες αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για διασύνδεση μεταξύ Βορείου Κορέας και Συρίας, με σημείο αναφοράς τη συνεργασία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός οίκος κοινοποίησε στο Κογκρέσσο σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο οι εν λόγω πληροφορίες μιλούν για υπό κατασκευή πυρηνικό αντιδραστήρα από τη Συρία, με βοήθεια από τη Βόρεια Κορέα. Σε διάσκεψη τύπου, ο Μπους χαρακτήρισε την αναφορά αυτή του Λευκού Οίκου ως “μήνυμα προς τις δύο χώρες, αλλά και προς το Ιράν”. Μάλιστα, οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι ο αντιδραστήρας είναι σχεδόν έτοιμος, σε σημείο το οποίο είχε βομβαρδιστεί από το Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα όμως με τη Δαμασκό, το σημείο εκείνο που είχαν βομβαρδίσει οι Ισραηλινοί στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007, ήταν απλώς στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπό κατασκευή, στις οποίες τα κατασκευαστικά έργα είχαν διακοπεί λίγο καιρό πριν από τους βομβαρδισμούς.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>