Γράφει:

Η άλλη παράμετρος

Του Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

Όταν εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 οι πληθυσμιακές ισορροπίες ήσαν 80% Έλληνες, 18% Τούρκοι και 2% Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες και άλλοι. Με βάση τούτη την αναλογία του περίπου 5 (πέντε) προς 1 (ένα) έγιναν και οι συνταγματικές ρυθμίσεις Ζυρίχης – Λονδίνου.

Η Τουρκοανταρσία του 1963-64 και η δημιουργία παράνομων τουρκικών αυτοδιοικούμενων θυλάκων, η εισβολή της Τουρκίας του 1974 και η μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη κατοχή με τα συναφή εγκλήματα του εκτοπισμού και της εθνοκάθαρσης, του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του σφετερισμού των περιουσιών των Ελλήνων στις κατεχόμενες περιοχές, της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και στη συνέχεια της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ και της υποστήριξής της από την Τουρκία με την ανοχή ή και συνενοχή των ισχυρών της εποχής, ανέτρεψε τις πληθυσμιακές ισορροπίες του 1960.

Σε μια και μόνη γενιά απέναντι στις 750.000 Ελλήνων στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν τουλάχιστον 300.000 Τούρκοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έποικοι, στρατιώτες και παράνομα πολιτογραφημένοι έποικοι ως πολίτες της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ. Κατ’ άλλους οι κάτοικοι του αποσχιστικού μορφώματος των κατεχομένων φτάνουν, αν δεν ξεπερνούν, τις 400.000. Τούτη η νέα ισορροπία πληθυσμού σε αυτή την πενταετία που έρχεται οδηγεί με βεβαιότητα στον άδηλο στόχο της Τουρκίας του 50% με 50%, οπότε και η συζήτηση για λύση του προβλήματος οδηγήθηκε υποχρεωτικά, με εμάς θεατές, παρατηρητές και παθητικούς δέκτες, σε άλλη βάση διαλόγου αντί στη βάση της εισβολής – κατοχής και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το να υποτιμούμε τη νέα αυτή παράμετρο και να πιστεύουμε ότι όλοι οι έποικοι θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία είναι πλάνη. Πλάνη οικτρά. Δείγμα γραφής των ισχυρών, που με την ανοχή ενίων και την συνενοχή άλλων, στήριξαν και στηρίζουν τον εποικισμό, είχαμε το 2004, όταν παρά πάσαν λογική και αρχή διεθνούς δικαίου οι έποικοι ψήφισαν ως νόμιμοι κάτοικοι του παράνομου μορφώματος στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν. Κι όταν μέσω του εποικισμού οι έννοιες πλειοψηφία-μειοψηφία θα ακυρωθούν με τις δικές μας υπογραφές, τότε θα ακούσουμε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα αποχωρήσουν γιατί όπως είπε μόλις το περασμένο μήνα ο κ. Ερτογάν, η ειρήνη θα έχει ωριμάσει.

Ας μην αγνοούμε λοιπόν, ή τουλάχιστον ας μην υποτιμούμε, τη νέα αυτή παράμετρο.

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>