Ποιος συμπολιτεύεται και ποιος αντιπολιτεύεται;

Σημαίνοντα στελέχη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δίνουν απαντήσεις

Οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης Χριστόφια μας έφεραν μπροστά σε ένα πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα φαινόμενο: δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το βαθμό στον οποίο τα συμπολιτευόμενα κόμματα δεσμεύονται από τις επιλογές του Προέδρου, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει εκδηλώσει ακόμη πρόθεση δυναμικής άσκησης του κρίσιμου ρόλου της.

Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν πει οι κκ Βότσης και Σιζόπουλος, δεν υπάρχει πρόθεση “λευκής επιταγής” από μέρους τόσο του ΔΗΚΟ, όσο και της ΕΔΕΚ. Τα δύο κόμματα δεν δεσμεύονται από την πολιτική εσωτερικής διακυβέρνησης του Προέδρου, καθ’ ότι, όπως μας δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, οι δεσμεύσεις του κ. Χριστόφια απέναντί τους αφορούν μόνο το κυπριακό και όχι την εσωτερική διακυβέρνηση. Εν τούτοις, αν λάβουμε υπόψη ότι τα δύο κεντρώα συμπολιτευόμενα κόμματα δεν έχουν ενθουσιαστεί με τις επιλογές του Προέδρου αναφορικά με τη στελέχωση των τεχνικών επιτροπών, τότε ίσως να μαρτυρείται η ύπαρξη μιας υποβόσκουσας διαφωνίας στους κόλπους της συγκυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του κυπριακού.

Από την άλλη ο ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη κίνητρο για άσκηση δυναμικής αντιπολίτευσης. Δεν μιλάμε φυσικά για ανούσια και καιροσκοπική κριτική, αλλά για την ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης, ως επίσης και της απαραίτητης για τη δημοκρατία εξισορρόπησης των προθέσεων της κυβέρνησης επί πολιτικής και ιδεολογικής βάσης. Όπως μας ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, ο ΔΗΣΥ στηρίζει τις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης στο κυπριακό. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς έχοντα της προηγούμενης, κυρίως σε ό,τι αφορά το υδατικό και την αξιοκρατία.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, είναι φανερή η πλήρης ελευθερία κινήσεων της οποίας απολαμβάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόσο στο κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Με τη συμπολίτευση να θεωρεί εαυτόν ελεύθερη δεσμεύσεων ελλέιψει κοινού προγράμματος και την αντιπολίτευση να συμπορεύεται, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, με τις επιλογές της κυβέρνησης, κυρίως στο κυπριακό, είναι φυσιολογικό ο νέος Πρόεδρος να αντιλαμβάνεται ότι απλώνεται μπροστά του ένα τεράστιο πεδίο προσωπικών επιλογών, χωρίς υψηλό ρίσκο πολιτικού κόστους στην περίπτωση που κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Το γεγονός αυτό είναι μεν ενθαρρυντικό για τον Πρόεδρο, είναι όμως και αμφιβόλου ωφελιμότητας για το κυπριακό, την αξιοκρατία και για το ίδιο το πολίτευμα.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε αυτούσιες τις μικρές συνεντεύξες που μας παραχώρησαν οι κύριοι Βότσης, Σιζόπουλος και Τορναρίτης.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>