Γράφει:

Το ΡΙΚ, ο κινηματογράφος και το μυστήριο

του Ιωακείμ Μυλωνά

Όταν βρισκόμουν στην Μεγάλη Βρετανία, κάθε εβδομάδα είχα την επιλογή μεταξύ ταινιών από το Ιράν, την Κίνα, την Ιταλία, το Βιετνάμ, την Σερβία, την Πολωνία, για να αναφέρω μερικές. Υπήρχαν θεματικές βραδιές όπως ‘Πειραματικός Κινηματογράφος’, ‘Βραβευμένες ταινίες’, ακόμα και αφιερώματα στα ‘B-movies’. Είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω αρκετά αξιόλογα ντοκιμαντέρ ενός ευρέως φάσματος θεμάτων. Πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι όλα αυτά δεν τα παρακολούθησα σε συνδρομητικά κανάλια, αλλά στα ‘free-to-air’ μεταξύ αυτών και τα δύο κανάλια του BBC.

Στην Κύπρο βρίσκομαι μόνιμα τα τελευταία τέσσερα χρονια. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για την ποιότητα των εγχώριων παραγωγών, εφόσον κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Μπορώ όμως με ασφάλεια να πω ότι δεν έχω δει ταινία από το Ιράν, από το Βιετνάμ, από την Κορέα. Από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορώ να έχω απαιτήσεις, γιατί προτεραιότητα είναι το κέρδος. Με τα δύο κανάλια του ΡΙΚ όμως τι γίνεται;

Όποτε παρακολουθώ συνέντευξη ανθρώπων του ΡΙΚ, συνεχώς διαλαλούν ότι υποστηρίζουν τον πολιτισμό. Θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη γνώμη, τουλάχιστον όσο αφορά στον κινηματογράφο. Δεν δείχνει ταινίες, δεν χρηματοδοτεί ταινίες και δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει για ταινίες. Υπάρχει μόνο μια εκπομπή για τον κινηματογράφο η οποία προωθεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν Κυπριακές συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και να μην γίνεται παρουσίαση τους. Όσο αφορά στα ντοκιμαντέρ, εκεί γίνεται μια προσπάθεια αλλά είναι ανεπαρκής. Ίσως αν τα κονδύλια τα οποία πάνε στον ALPHA Ελλάδος διοχετεύονταν διαφορετικά, να ανέβαινε και το επίπεδο εκπομπών. Το ΡΙΚ πρέπει να καταλάβει ότι προέχει η διαπαιδαγώγηση και μετά η ψυχαγωγία.

Κλείνοντας θα αναφέρω ένα περιστατικό. Το ΡΙΚ ήταν χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Ουδέποτε ήρθε δημοσιογράφος του ΡΙΚ για να καλύψει το φεστιβάλ και ουδέποτε έγινε αναφορά σε αυτό το φεστιβάλ σε κάποιο δελτίο. Αντίθετα την επόμενη του φεστιβάλ υπήρχε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ εκτεταμένο ρεπορτάζ στο πρώτο φεστιβάλ ππαλουζέ.

Ο Ιωακείμ Μυλωνάς είναι σκηνοθέτης

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>