Γράφει:

Θέατρο: Το Γάλα

της Σοφίας Πατσέλη

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Γάλα», ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα Ελληνικά έργα, ανεβαίνει φέτος για δεύτερη χρονιά στη Αθηναϊκή σκηνή και για πρώτη στην Κυπριακή, ανεβάζοντας ταυτόχρονα στα ύψη τις πωλήσεις του βιβλίου.
«Το Γάλα» είναι ένα ταξίδι σε έντονες συγκινήσεις με οδηγούς τρεις μετανάστες από την Τιφλίδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μια μάνα με τους δυο της γιους ανεβαίνουν το Γολγοθά της ένταξης σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, ενώ ο καθένας χωριστά παλεύει στον προσωπικό του στίβο.
Η μάνα, έχοντας και ρόλο πατέρα, οδηγεί σε σπαραγμό την καρδιά ακόμα και του πιο κυνικού θεατή. Κάποιοι ίσως να την κατηγορούσαν για επιτήδευση, εξαιτίας των κραυγαλέων της σπαραγμών, όμως ένας τέτοιος αγώνας ενάντια στα φαντάσματα του παρελθόντος και τους δαίμονες του παρόντος δικαιολογεί κραυγές ακόμα πιο σπαρακτικές.
Ο Λευτέρης, ο μικρός της, αρνείται να μεγαλώσει. Μένει καθηλωμένος στη ξεγνοιασιά της μακρινής παιδικής του ηλικίας στη Ρωσία, παρόλο που κάποιοι φροντίζουν να του δείξουν τι σημαίνει να ζεις στο κόσμο των ¨μεγάλων¨. Οι φόβοι του προφητικοί για αυτό που η μοίρα του επιφυλάσσει, ¨τα άσπρα χέρια¨ που θα τον πιάσουν. Σε στιγμές διαύγειας, εν πλήρει συνειδήσει, διακωμωδεί τον προσωπικό του μύθο, κάνοντας την παρουσία του ακόμα πιο τραγική.
Ο μεγάλος αδερφός, ο Αντώνης, ο λογικός και ο δυνατός, καλείται να αναμετρηθεί τόσο με την ζωή όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό. Φοβάται αυτά που νιώθει, φοβάται το «σ΄αγαπώ» και ταμπουρώνεται στο κυνήγι της προσωπικής και επαγγελματικής του επιτυχίας. Πώς να σπάσει τα δεσμά που τον δένουν με την καταγωγή του, και πώς να νερώσει το αίμα που τον ενώνει με τη μάνα του και τον αδερφό του! Σε ρόλο καταλύτη, η Νατάσα, η Ελληνίδα αρραβωνιαστικιά του Αντώνη, για να εκδηλωθούν όσες συγκρούσεις υποβόσκουν.
Ένα έργο με έντονα κοινωνικό, ψυχολογικό, φιλοσοφικό και λογοτεχνικό/θεατρικό ενδιαφέρον, που μόνο βουβή έκπληξη μπορεί να προκαλέσει.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>