Γράφει:

Βιβλίο: Τόνι Νέγκρι, Η ζωή μου από το Άλφα ως το Ωμέγα

Μια συνομιλία με την Αν Ντιφουρμαντέλ

της Χριστιάνας Φρυδά

Η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια, πιστή στη λακανική ανάλυση του υποσυνειδήτου ως λόγου, προτείνει στον Ιταλό αριστερό φιλόσοφο και ακτιβιστή, Τόνι Νέγκρι, ένα βιογραφικό και βιοπολιτικό αλφαβητάρι: ακολουθεί το γαλλικό αλφάβητο και απομονώνει, για κάθε γράμμα, λέξεις που έχουν για το Νέγκρι ξεχωριστή σημασία. Μέσα από τριάντα τέσσερις λέξεις, ο cattivo maestro (κακός δάσκαλος), που είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί ως εγκέφαλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ξεδιπλώνει αβίαστα τόσο την πολυτάραχη ζωή του κατά τις δεκαετίες 1960΄- 1980΄, όσο και την πολυεπίπεδη κοινωνικοπολιτική του θεωρία.

Ο αναγνώστης συναρπάζεται ευθύς εξ αρχής από την επιλογή της μορφής και της δομής του κειμένου, αφενός γιατί ταυτίζει τις δικές του ανησυχίες με τις διαχρονικές έννοιες, λέξεις-κλειδιά, που πραγματεύεται ο Νέγκρι (μέλλον, δράση, αντιστέκομαι, καιρός, καταπίεση, παγκοσμιοποίηση, πάθος, πανικός, τρομοκρατία) και, αφετέρου, γιατί ‘ακούει’ ένα Νέγκρι ανθρώπινο και απομυθοποιημένο να αποκαλύπτει τη δική του έννοια της χαράς, όπως εκφράζεται μέσα από την αγάπη του για την κρέμα καραμελέ της γιαγιάς του, την ίδια στιγμή που αναλύει την ‘πολλαπλότητα των υποκειμένων’, τον Σπινόζα και τον Μακιαβέλλι.

Η Ντιφουρμαντέλ επιτυγχάνει, μέσα από εύστοχες επιλογές ερωτημάτων, να ‘οδηγήσει’ τη ροή του λόγου του Νέγκρι και να την καταστήσει συνεκτικό ιστό. Ο ιστός αυτός, με συνιστώσες έννοιες όπως η δράση που συγκροτεί την κοινότητα, το πάθος για το κοινό, η ευθύνη, η αντίσταση ως ευχαρίστηση της μοναδικότητας, το κίνημα no global, η σύγχρονη καταπίεση, ο σύγχρονος αόρατος εχθρός, η ενόρμηση του θανάτου, καταλήγει στην έννοια της ζωής με ιδιαίτερη σημασία για το Νέγκρι. «Η ζωή δεν είναι άλλο από αυτό: να αλλάζουμε τον κόσμο, να τον μετασχηματίζουμε, να τον επινοούμε. Να τον αναστατώνουμε…».

Το βιογραφικό και βιοπολιτικό αλφαβητάρι της Ντιφουρμαντέλ αποτελεί αφετηρία μελέτης του πολυσχιδούς έργου του Νέγκρι και πολύτιμη πηγή αναφοράς, στην οποία αξίζει κανείς να επανέρχεται, κάθε φορά που επιζητεί κατανόηση της τελευταίας επανάστασης, μετά από αυτήν του Μάη ’68, που πρόκειται να έρθει.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>