Γράφει:

Μουσείο λαϊκής τέχνης

Ένα ταξίδι στην κυπριακή παράδοση

της Κούλας Χαρίτωνος

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στους χώρους του Παλαιού Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου της Κύπρου, στη Λευκωσία. Δημιουργήθηκε το 1937 από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και κατέχει την πλέον σημαντική και ολοκληρωμένη συλλογή στον τομέα του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Η συλλογή αυτή αριθμεί περίπου 4000 αυθεντικά έργα παραδοσιακής λαϊκής τέχνης από όλες τις περιοχές της Κύπρου, τα περισσότερα από τα οποία αποκτήθηκαν μετά από δωρεές ή αγορά από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και έπειτα από έρευνες πεδίου σε διάφορες κοινότητες του νησιού.

Μέρος της συλλογής εκτίθεται σήμερα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, ο οποίος αποτελείται από δώδεκα δωμάτια, που έχουν ένα γενικό ειδολογικό διαχωρισμό. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παραδοσιακά υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, ξυλόγλυπτα, είδη χρυσοχοΐας, αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ψαθοπλεκτικής, καλαθοπλεκτικής, δερματοτεχνίας και μικροτεχνίας. Στη συλλογή του Μουσείου υπάρχουν ακόμη μεγάλες κατασκευές, όπως αργαλειός, κάρο και δουκάνες για το αλώνισμα, πήλινα πιθάρια, ξύλινες πρέσσες λαδιού, αλακάτια (μαγκανοπήγαδα) και άλλα γεωργικά εργαλεία. Σίγουρα ο επισκέπτης στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης αντιλαμβάνεται μεμιάς ότι έχει μπροστά του μια πολύ αξιόλογη συλλογή. Είναι αξιοσημείωτο πόσο αρμονικά δένει το γοτθικό κτίριο του 15ου αιώνα, το οποίο στεγάζει τη συλλογή με το αντικείμενο του μουσείου.

Δε νομίζω να έχουμε την πολυτέλεια στην Κύπρο να λειτουργούμε μουσεία απομονωμένα από τον κόσμο. Τα μουσεία, μεταξύ άλλων, οφείλουν να βρίσκονται «στην υπηρεσία της κοινωνίας…» . Ειδικά για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης κρίνω ότι επιβάλλεται να ανοίξει διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας με τον κόσμο- κυρίως με τους ντόπιους κατοίκους- επειδή ακριβώς αντιπροσωπεύει τη λαϊκή μας τέχνη, η οποία αποτελεί άριστο εκφραστή του χαρακτήρα του λαού μας. Η τέχνη αυτή δεν είναι μια τέχνη νεκρή και δεν μπορεί – και σίγουρα δεν πρέπει – να γίνει ένα απλό μουσειακό έκθεμα.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης έχει όλα τα φόντα να ταξιδέψει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο και να τον μυήσει στην παράδοση της πατρίδας μας. Κάπου σε αυτό το ταξίδι ο επισκέπτης θα συναντήσει και τη «μικρή κουκουβάγια» που στα 1953 χάρισε την έμπνευση στο νομπελίστα ποιητή μας Γ. Σεφέρη για το ποίημα του «Λεπτομέρειες στην Κύπρο». Παραμένει μέχρι σήμερα «πάντα εκεί σκαρφαλωμένη στ’ ανοιχτάρι τ’ Άγιου Μάμα…» και μας περιμένει να τη θαυμάσουμε.

Η Κούλα Χαρίτωνος είναι εκπαιδευτικός

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>