Υστερόγραφο

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης επεξήγησε την θέση του αναφορικά με τον θεσμό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων και της Κυβέρνησης.Το επίσημο ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του υπενθύμισε ότι η διατήρηση της ΑΤΑ ήταν προεκλογική δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας στην βάση της οποίας και είχε εκλεγεί. Κάλεσε επίσης τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επιδείξει σεβασμό στην ετυμηγορία του λαού. Ο Νίκος Κατσουρίδης με δηλώσεις του προειδοποίησε τον κ. Ορφανίδη «να μην ξεχνά ότι οι νόμοι θεσπίζονται για να αλλάζουν», στέλλοντας σαφές μήνυμα ως προς την δυνατότητα αφαίρεσης εξουσιών από τον Διοικητή. Επίσης πρόσθεσε ότι ο πιο ανεξάρτητος αξιωματούχος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και γιατί όλα αυτά; Διότι ο κ. Ορφανίδης επανέλαβε μετά από ερώτηση ότι μετά από την ένταξη μας στην ζώνη του Ευρώ, υπάρχουν πτυχές στον τρόπο εφαρμογής της ΑΤΑ οι οποίες είναι επιβλαβείς για την οικονομία. Συγκεκριμένα επεξήγησε ότι η ΑΤΑ όπως λειτουργεί δημιουργεί δευτερογενείς πληθωριστικές τάσεις ή διαδοχικές μισθολογικές αυξήσεις. Επεξηγώντας τον τρόπο επίδρασης της ΑΤΑ στο πρόσφατο σενάριο αύξησης των τιμών του πετρελαίου επεσήμανε ότι ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου επιφέρει αύξηση τιμών και μείωση της παραγωγικότητας η οικονομία μας ως αποτέλεσμα του συστήματος της ΑΤΑ, αυξάνει τους μισθούς ακριβώς την στιγμή που μειώνεται η παραγωγικότητα. Θα μπορούσε να εξαιρείται η αύξηση των τιμών του πετρελαίου από την ΑΤΑ ή θα μπορούσε η ΑΤΑ να προστάτευε μόνο τους χαμηλά αμειβόμενους. Το θέμα συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης δεν είναι αν πρέπει να εξαλείψουμε την ΑΤΑ ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Μάλλον η ερώτηση πρέπει να είναι το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ένα θεσμό, έτσι ώστε να δουλέψει καλύτερα μέσα στα πλαίσια που έχουμε αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Αυτό που δεν καθίσταται αντιληπτό είναι, με ποιο ακριβώς τρόπο οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής θέτουν σε κίνδυνο τη ετυμηγορία του λαού. Ούτε εξουσία, ούτε δυνατότητα έχει ο Διοικητής της Κεντρικής να αλλάξει τον θεσμό της ΑΤΑ. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος και σε αυτήν την περίπτωση, η άποψη του δεν στηρίζεται σε προεκλογικά προγράμματα, κομματικές σκοπιμότητες ή τις ψήφους των πολιτών. Ως αποτέλεσμα αυτού, η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία… είναι ανεξάρτητη.

Ο σεβασμός της ετυμηγορίας των πολιτών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να καθορίζει όμως το περιεχόμενο της άποψης οποιουδήποτε, πόσο μάλλον ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου. Το να διαφωνεί κάποιος με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι δείγμα δημοκρατίας. Αν η διαφωνία προέρχεται από την Κυβέρνηση ή το Κυβερνών Κόμμα τότε προκύπτει ζήτημα προς δημόσια συζήτηση. Ελπίζουμε να δούμε μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το ζήτημα αυτό.

Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε επιχειρήματα επί της ουσίας των τοποθετήσεων του Διοικητή και όχι απειλές για αλλαγή του θεσμού, του νόμου που διέπει τις εξουσίες του ή του προσώπου. Η Κύπρος του 21ου αιώνα έχει ανάγκη από δημόσιες τοποθετήσεις και διάλογο στην βάση επιχειρημάτων και όχι από αφορισμούς και προσπάθειες για εκφοβισμό των ανεξάρτητων θεσμών.

Επιμενίδης

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>