Συνέβη Μάιο

7η Μαΐου
1915: Βύθιση Λουζιτάνια

Το βρετανικό ατμόπλοιο Λουζιτάνια είχε καθελκυστεί το 1906 και ήταν ένα από τα πολυτελέστερα κρουαζιερόπλοια της εποχής του. Στις 7 Μαΐου του 1915 και ενώ σε αυτό επέβαιναν 1959 επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων πολίτες των ΗΠΑ, τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-20 και βυθίστηκε στα ανοικτά της Ιρλανδίας, παρασύροντας στο θάνατο 1198 ανθρώπους. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή κατά των Γερμανών και κλιμάκωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, υπήρξε η κύρια αφορμή για την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, οι οποίες μέχρι εκείνη τη στιγμή τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια το δόγμα του απομονωτισμού.

30η Μαΐου
1941: Απόσπαση της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη

Το βράδυ της 30ης Μαΐου προς ξημερώματα της 31ης, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμποριών Επιστημών και ο Απόστολος Σάντας της Νομικής Σχολής Αθηνών, πήραν την πρωτοβουλία να κατεβάσουν την σημαία των Γερμανών κατακτητών από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η ενέργειά τους αυτή προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και τόνωσε το ηθικό του ελληνικού λαού και την θέλησή του για αντίσταση, ενώ οι κατακτητές τους καταδίκασαν ερήμην σε θάνατο.

24η Μαΐου
1955: Απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη Άρμιτειτζ

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος βρισκόταν εν μέσω αναβρασμού εξ αιτίας των πρώτων ενεργειών της ΕΟΚΑ κατά του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος, μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Βρετανού κυβερνήτη σερ Ρόμπερτ Αρμιτέιτζ μετά από τοποθέτηση βόμβας κάτω από το κάθισμά του σε αίθουσα κινηματογράφου, θορύβησε έντονα τις αρχές. Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την αναχώρησή του κυβερνήτη από την αίθουσα. Μετά από το γεγονός αυτό επικηρύχθηκαν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας-Διγενής, έναντι του ποσού των 10.000 λιρών, και ο Γρηγόρης Αυξεντίου, έναντι 5.000 λιρών.

21η Μαΐου
1991: Δολοφονία Ρατζίβ Γκάντι

Ο Ρατζίβ Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας και πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, υπήρξε γιός και διάδοχος της Ίντιρα Γκάντι, κόρης του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας Τζαβαχαρλάρ Νεχρού. Κυβέρνησε τη χώρα από το 1984 έως το 1989, οπότε κι έχασε τις εκλογές. Επέστρεψε στην ενεργό πολιτική το 1991, θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία. Κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής περιοδείας ωστόσο, στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού, έπεσε θύμα δολοφονικής βομβιστικής επίθεσης από την τρομοκρατική οργάνωση «Τίγρεις Ταμίλ». Διάδοχός του στην αρχηγία του κόμματος του Κογκρέσου υπήρξε η ιταλικής καταγωγής σύζυγός του Σόνια.

1η Μαΐου
1994: Θάνατος Άιρτον Σένα

Ο Άιρτον Σένα ντα Σίλβα είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία της Φόρμουλα 1, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την Mc Laren. Την 1η Μαΐου του 1994 έτρεχε για την Frank Williams στην πίστα της Ίμολα στο Σαν Μαρίνο. Παρά το γεγονός ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες στα δοκιμαστικά είχαν συμβεί δύο σοβαρά ατυχήματα, ένα εκ των οποίων είχε προκαλέσει το θάνατο του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, ο αγώνας διεξάχθηκε κανονικά. Στον έβδομο γύρο και στην στροφή Tamburello, η ανεξήγητη απώλεια του ελέγχου του μονοθεσίου του Σένα οδήγησε σε σφοδρή πρόσκρουσή του στον τοίχο και, μετά από δύο ώρες, στο θάνατο του μεγάλου πρωταθλητή.

29η Μαΐου
2005: Το «Όχι» του γαλλικού λαού

Στις 29 Οκτωβρίου του 2004 είχε υπογραφεί από τους ηγέτες των 25 κρατών μελών της ΕΕ η Συνθήκη Θέσπισης Συντάγματος για την ΕΕ, γνωστή και ως Συνταγματική Συνθήκη. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία επικύρωσής της από τα κράτη μέλη. Ορισμένα κράτη, μεταξύ αυτών και η Γαλλία, αποφάσισαν να παραπέμψουν τη Συνθήκη σε δημοψήφισμα. Παρά τις παραινέσεις του Προέδρου Ζακ Σιράκ για υπερψήφιση της Συνθήκης, οι Γάλλοι την καταψήφισαν με ποσοστό 54,7%. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την καταψήφιση της Συνθήκης και στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Ολλανδία, οδήγησε την ΕΕ σε βαθιά θεσμική κρίση.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>