Γράφει:

Στα ίχνη της παράνομης εμπορίας κρεάτων

Η υστερία για την τιμή και την καταλληλότητα του κρέατος διαρκεί συνήθως όσο οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η εμπορία κρέατος ωστόσο είναι ένας χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και όσοι μηχανεύονται την παραπλάνηση του καταναλωτή συνεχίζουν να εργάζονται ολόχρονα.

Πρόσφατα ομάδα κτηνοτρόφων είχε αντιδράσει έντονα όταν μεγάλο φορτίο με δύο χιλιάδες αμνοερίφια, εισήχθη από τη Βουλγαρία. Η αντίδραση των κτηνοτρόφων στο λιμάνι Λεμεσού, όπου έγινε η εισαγωγή, είχε καταγραφεί από τις τηλεοπτικές κάμερες. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τα ζώα από τη Βουλγαρία, θα διατίθεντο στην κυπριακή αγορά με στόχο να ρίξουν την τιμή του αμνοεριφίου ενόψει του Πάσχα, πιέζοντας τις τιμές των εγχώριων αρνιών γάλακτος προς τα κάτω. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, υπήρχε πρόθεση τα ζώα αυτά να πωληθούν ως αμνοί γάλακτος, αφού όπως αρχικά ανακοινώθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες το συγκεκριμένο φορτίο αποτελείτο από αμνούς κάτω των τριών μηνών. Αυτό έγραφαν τα συνοδευτικά έγγραφα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Βουλγαρίας.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αφού από την πείρα τους είχαν διακρίνει ότι τα συγκεκριμένα ζώα ήταν μεγαλύτερα, γεγονός που στη συνέχεια παραδέχτηκαν και οι ίδιες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, μετά και από τη διαπίστωση ότι τα έγγραφα ήταν λανθασμένα. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ήταν η αντίδραση των κτηνοτρόφων που οδήγησε σε αυτή τη διαπίστωση και αν το φορτίο θα έπεφτε «στα μαλακά», αν δεν είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες. Παράλληλα εγείρεται και θέμα αξιοπιστίας των εγγράφων που συνοδεύουν τα ζώα από τη Βουλγαρία.

Ο προϊστάμενος του τομέα Δημόσιας Υγείας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Πέτρος Παπασωζόμενος μας εξήγησε τη διαδικασία εισαγωγής των ζώων από Ρουμανία και Βουλγαρία. Αφού ενημερωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, παραδίδονται τα πιστοποιητικά υγειονομικού στα οποία αναγράφεται ότι τα ζώα είναι απαλλαγμένα από τις νόσους της κυανής γλώσσας και του αφθώδους πυρετού. Κανένας έλεγχος δεν γίνεται για την τρομώδη νόσο, ένα σοβαρό νόσημα που μαστίζει την Κύπρο. Στη συνέχεια δίνεται στον εισαγωγέα η σχετική προέγκριση για εισαγωγή τους στο έδαφος της Κυπριακής δημοκρατίας όπου και οδηγούνται τα ζώα σε ειδικές εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ο Μάρκος Μάρκου εκπρόσωπος της εταιρείας Μάρκος Νικολάου, η οποία είχε εισαγάγει το επίμαχο φορτίο από τη Βουλγαρία, μίλησε στην «Αποψη». Όπως μας επισήμανε, αυτές οι δυο Βαλκανικές χώρες παράγουν και εξάγουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες γύρω στα 40 εκατομμύρια αμνούς ετησίως . Όποτε, είπε, δεν μπορεί η Κύπρος να είναι η μοναδική χωρά που θεώρει ότι είναι κατώτερα αυτά τα ζώα τόσο από θέμα ποιότητας όσο και από θέμα υγείας. Επικαλέστηκε την ελευθερία της αγοράς και υποστήριξε ότι είναι λάθος να εμποδίζονται οι εισαγωγές μονό με την δικαιολογία προστασίας της ντόπιας παράγωγης.. Παράλληλα ο κ. Μάρκου μας ανέφερε ότι με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν τα ζώα εισαγωγής διαμένουν περισσότερες μέρες στην Κύπρο από ότι στην Ρουμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν Κυπριακά. Ωστόσο η λανθασμένη αναγραφή της ηλικίας των ζώων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με αυτή την πρακτική. Όσον αφορά το θέμα των εγγράφων στα οποία η ηλικία ήταν λανθασμένη, ο κ. Μάρκου μετέθεσε την ευθύνη στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, και είπε ότι ο ίδιος δεν επενέβη σε καμιά περίπτωση με στόχο να παραποιήσει την ηλικία των ζώων.

Ο μύθος και τα παρατράγουδα του αμνού γάλακτος

Λόγω της μεγάλης ζήτησης κατά την διάρκεια του Πάσχα οι λεγόμενοι αμνοί και τα ερίφια γάλακτος γίνονται ανάρπαστα. Ο πολυδιαφημιζόμενος αμνός γάλακτος είναι προφανώς ζώο μικρής ηλικίας που τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, μέχρι τη σφαγή του.

Επίσημα ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει ποιοι μας πουλούν όντως αρνάκι γάλακτος και ποιοι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Το θέμα της ονομασίας του αμνού γάλακτος είναι μετέωρο και κάθε κρεοπώλης ή υπεραγορά μπορεί να την ορίζει, σύμφωνα με ότι του συμφέρει. Ο Πέτρος Παπασωζόμενος, ανέφερε στη «Αποψη» , ότι δεν υπάρχει επίσημη σφραγίδα αμνού γάλακτος, αλλά ούτε και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται. Ο εκπρόσωπος των Αιγοπροβατοτρόφων Γιώργο Λεβέντη, μας ανέφερε ότι ως οι αμνοί γάλακτος ορίζονται τα ζώα κάτω των τεσσάρων μηνών, σωματικού βάρους γύρω στα 30 κιλά. Ωστόσο ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Κώστας Λεβαδίωτης μας είπε ότι στην Κύπρο αμνός γάλακτος δεν υπάρχει, ούτε σε ηλικία, ούτε σε σωματικό βάρος. Όπως μας ανέφερε, στην Ελλάδα αμνός γάλακτος ορίζεται το ζώο σωματικούς βάρους 16 κιλών που τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Όμως οι Κύπριοι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να διαθέτουν τα ζώα τους σε τόσο χαμηλά βάρη και εκ των πραγμάτων η σφαγή ζώου μέχρι 16 κιλά δεν συνηθίζεται.

Η ζήτηση για αρνάκι γάλακτος είναι αυξημένη. Ο ανταγωνισμός από τις υπεραγορές και τους εμπόρους κρεάτων είναι μεγάλος. Στόχος η προσέλκυση όσο το δυνατών περισσότερων πελατών και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος επί του κόστους του κρέατος. Έμποροι κρεάτων προσπαθούν να πιέσουν τους παραγωγούς να τους πουλήσουν τα ζώα τους όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή και σε ηλικία όσο πιο κοντά σε αυτό που θα ορίζονταν ως «αρνάκι γάλακτος». Σε πολλές περιπτώσεις οι έμποροι στρέφονται και στο εξωτερικό εισάγοντας σχετικά μικρής ηλικίας ζώα ή και σφάγια. Όμως το παράδειγμα του πρόσφατου φορτίου από τη Βουλγαρία, μας δείχνει ότι πολλά μπορούν να ειπωθούν και να «φανούν» σε σχέση με την ηλικία ενός εισαγόμενου κρέατος, χωρίς πάντα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι τρόποι «βαφτίσματος» των εισαγόμενων κρεάτων

Προσπαθώντας το Υπουργείο Γεωργίας αφενός να καθησυχάσει τους Κύπριους παραγωγούς και αφετέρου να προστατεύει τον Κύπριο καταναλωτή από κρούσματα αισχροκέρδειας, αποφάσισε τα εισαγόμενα ζώα να φέρουν ειδική σφραγίδα που να δηλώνει την χώρα προέλευσής τους. Επίσης τα ντόπια ζώα σφραγίζονται με την σήμανση εγχώριο. Η τακτική αυτή εφαρμόστηκε από πέρυσι παρ’ όλο που στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται θεμιτό, αφού νοθεύει τον ανταγωνισμό στα πλαίσια μιας ανοικτής αγοράς. Ωστόσο ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της ντόπιας παραγωγής, δεδομένου ότι μεγάλη πλειοψηφία των Κύπριων καταναλωτών δείχνει προτίμηση προς το ντόπιο κρέας. Είναι όμως μια τακτική που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερες παρανομίες, από αυτούς που επεδίωκαν να αισχροκερδήσουν σε βάρος του καταναλωτή.

Οι ζωέμποροι είχαν πλέον δυο επιλογές. Είτε να διαθέσουν τους αμνούς από την Ρουμάνια –Βουλγαρία ως εισαγόμενους σε χαμηλότερες τιμές, είτε να προσπαθήσουν να τους πουλήσουν ως Κυπριακούς. Κάποιοι επιτήδειοι επέλεξαν την οδό του «βαπτίσματος». Κτηνοτρόφοι, αλλά και άλλοι έμποροι μίλησαν στην «Άποψη» για τους τρόπους «βαπτίσματος» των εισαγόμενων κρεάτων σε κυπριακά, που ποικίλουν και είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί.

Το «βάφτισμα» μπορεί να γίνει με την αφαίρεση των ενωτίων (των «σκουλαρικιών» των ζώων στα οποία αναγράφεται ο αριθμός εγγραφής τους τα οποία διαφέρουν από τα ντόπια στα εισαγόμενα) και τοποθέτηση άλλων ενωτίων από κυπριακά αμνοερίφια. Πρακτική που θα μπορούσε σαφώς να περιοριστεί εάν δεν ήταν επιτρεπτό στους ζωέμπορους να έχουν στην ίδια μονάδα και ντόπια, αλλά και εισαγόμενα ζώα. Γίνεται επίσης με την αφαίρεση των σφραγίδων στο κρεοπωλείο, στα οποία αναγράφεται η προέλευση. Ακόμα χειρότερα, το «βάπτισμα» μπορεί να γίνει με την παράνομη σφαγή των εισαγόμενων ζώων εκτός των νόμιμων σφαγίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην μπορούν να χαρακτηριστούν από τις αρμόδιες αρχές ως ντόπια ή ως εισαγόμενα.

Η παράνομη σφαγή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή λόγω του γεγονότος ότι κανένας κτηνιατρικός έλεγχος γίνεται στο σφάγιο που προωθείται άμεσα σε αυτόν. Είναι κοινό μυστικό στους κύκλους των κτηνοτρόφων ότι παράνομες σφαγές έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια για το που κατέληξαν γύρω στα 23 χιλιάδες ζώα που εισήχθησαν τα τελευταία 3 χρόνια επί συνόλου 32 χιλιάδων. Αυτά τα ζώα είτε έχουν σφαχθεί παράνομα είτε έχει γίνει αλλαγή ενωτίων και θεωρήθηκαν Κυπριακά. Διαδικασία που θέτει σε μεγάλη αμφισβήτηση το όλο σύστημα ελέγχου.

Ένας άλλος τρόπος «βαφτίσματος» είναι η αγορά ζώων από την Ρουμανία – Βουλγαρία με μια μικρή στάση στην Ελλάδα, όπου σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία, των οποίων αποκτούν και τη σφραγίδα. Στη συνέχεια με μια μικρή παραποίηση εγγράφων, αποκρύβεται η αρχική χώρα προέλευσης τους και πλασάρονται ως ελληνικά, τα οποία ο Κύπριος καταναλωτής θεωρεί ισάξια με τα ντόπια. Το «βάφτισμα» αυτό των κρεάτων είναι μερικές φορές τόσο εξόφθαλμο, που τα ελληνικά κρέατα πωλούνταν στην Κύπρο πιο φθηνά από ότι στην Ελλάδα. Ελληνικά κρέατα πωλούνται σε πολλές μεγάλες υπεραγορές της Κύπρου. Η «Αποψη» προσπάθησε να επικοινωνήσει και να συμπεριλάβει τη γνώμη εκπροσώπων των Υπεραγορών για το θέμα, ωστόσο κανένας δεν έδειξε προθυμία να απαντήσει στα ερωτήματά μας.

Ο φαύλος κύκλος της ατιμωρησίας

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν κατά καιρούς εντοπίσει παρανομούντες και έχουν καταγγελθεί υποθέσεις οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Σε συζήτηση που είχαμε με τον πρώην Υπουργό Γεωργίας Φώτη Φωτίου, μας ανέφερε ότι διαπίστωσε πολλές αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου εμπορίας κρεάτων, αλλά και καθυστέρηση στην εκδίκαση πολλών υποθέσεων. Ενδεικτικά μας ανέφερε την περίπτωση ενός μεγάλου ζωέμπορου από τη Λάρνακα, εις βάρος τους οποίου εκκρεμούν επτά κατηγορίες και ο οποίος συνεχίζει ακόμα να προμηθεύει υπεραγορές και να κάνει προσφορές για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας.

Οι παρανομούντες όχι μόνο μένουν ασύλληπτοι, αλλά συνεχίζουν τη δράση τους, αφού οι ποινές που έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί δεν είναι καθόλου αποτρεπτικές. Η επιβολή προστίμου μερικών χιλιάδων ευρώ, δεν έχει και τόση σημασία όταν κάποιος έχει κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες από την αισχροκέρδεια εις βάρος του καταναλωτή. Αποτρεπτική θα ήταν η αναστολή από το Κτηνιατρείο της άδειας λειτουργίας εμπόρων που έχουν βρεθεί να σφάζουν παράνομα. Κάτι που μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει σε καμιά περίπτωση, εγείροντας ερωτηματικά για τους λόγους αυτή της επιείκειας. Η μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη ανοχή ενθαρρύνει και παρατείνει μια παρανομία εις βάρος τόσο των νομοταγών εμπόρων και κτηνοτρόφων όσο και του καταναλωτή.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>