Γράφει: ,

Συνέντευξη Νίκου Ζαμπακίδη, Διευθυντή Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Γιατί φτάσαμε στο παραπέντε για να αντιδράσουμε στο υδατικό έλλειμμα;

Τα συμβούλια υδατοπρομήθειας εδώ και αρκετά χρόνια έχουν επισημάνει τον κίνδυνο του υδατικού ελλείμματος. Αλλά από μονά τους δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν μετρά, λόγω του ότι ο κυρίως σκοπός τους είναι η διανομή του νερού.

Προσπαθήσατε να διερευνήσετε και άλλες νέες υπόγειες πηγές νερού για να ενισχύσετε το δίκτυο;

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας ο υδροφόρος ορίζοντας έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρές οι ποσότητες που μπορούν να αντληθούν και επίσης να μην είναι κατάλληλες για πόση .

Στην περιοχή της Ευρύχου υπάρχει ένας ποταμός που καταλήγει στην θάλασσα της Μόρφου. Γιατί δεν έγινε ένα φράγμα που θα αποθήκευε αυτές τις χαμένες ποσότητες νερού;

Ναι , αυτό όντως ισχύει και ο ποταμός λέγεται Καρκώτης. Η απόφαση για δημιουργία φράγματος είναι πολιτική και το θέμα είναι λεπτό, επειδή οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν πως εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα της Μόρφου. Φυσικά με τα νέα δεδομένα πρέπει να επανεξετάσει η πολιτεία αυτή την στάση.

Υπάρχει επαφή με τα αντίστοιχο Συμβούλιο της κατεχόμενης Λευκωσίας; Σε ποια υδατική κατάσταση βρίσκονται;

Ναι, υπάρχει στενότατη επαφή και βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από εμάς. Εδώ και κάποιους μήνες, παρέχουν ολόχρονα νερό από τις 24:00 μέχρι 06:00. Επίσης με πολιτική απόφαση το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας παρέχει δωρεάν γύρω στα 4000 κυβικά μετρά νερού ημερησίως στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Μέχρι στιγμής ποια είναι η κατάσταση των διαρροών στο δίκτυο; Ποια μετρά λαμβάνετε για περιορισμό των διαρροών;

Ο ορός που χρησιμοποιείται παγκόσμιος είναι η ατιμολόγητη ποσότητα νερού, που είναι η διάφορα της ποσότητας που φεύγει από τις υδατοδεξαμενές και φτάνει στο υποστατικό του καταναλωτή. Στο ΣΥΛ εκτιμάται γύρω στο 18% και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 25 – 30%. Τα κυριώτερα μετρά που λαμβάνουμε για περιορισμό των διαρροών είναι η συνεχής παρακολούθηση της κατανάλωσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί απότομα αύξηση της κατανάλωσης, υπάρχει υποψία διαρροών και αποστέλλονται άμεσα συνεργεία για επιδιόρθωση της βλάβης .

Η μέθοδος των περικοπών είναι αποδοτική μέχρι στιγμής; Έχουν εξοικονομηθεί ποσότητες νερού;

Από την στιγμή που προσφέρουμε κατά 30% λιγότερη ποσότητα νερού είναι λογικό να μειωθεί και η κατανάλωση νερού. Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Οι περικοπές νερού έχουν αυξήσει τις διαρροές στο δίκτυο;

Αν και το ανοιγοκλείσιμο των στροφίγγων παροχής νερού επιτείνει τις διαρροές στο δίκτυο, εντούτοις δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει αύξηση τους. Όμως σε ορισμένα σημεία του δικτύου και κυρίως στα τυφλά σημεία των αγωγών (εκεί που τελειώνουν), υπήρξαν παράπονα από καταναλωτές για συσσώρευση ακαθαρσιών στο τρεχούμενο νερό. Άμεσα έχουμε επιλύσει το θέμα με καθαρισμό και ξέπλυμα των τυφλών σημείων.

Υπάρχει σκέψη για αναθεώρηση της πολιτικής των περικοπών όσον αφορά τις σχολικές εγκαταστάσεις;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Αυξημένες ποσότητες νερού θα δοθούν σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

Υπαρχει σκέψη για εφαρμογή του quota στην κατανάλωση νερού;

Αυτό το θέμα είναι υπό μελέτη και υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή του σε κατοπινό στάδιο.

Γιατι το ΣΥΛ χρωστάει μεγάλα ποσά στο κράτος;

Αυτό οφείλεται στον ετεροχρονισμό της έκκρισης της διατίμησης, λόγω του ότι το ΣΥΛ αγοράζει νερό από το τμήμα υδάτων βάζοντάς μας αυξήσεις που δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το κόστος τους αν δεν μας τις εγκρίνει η βουλή. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι οι διατιμήσεις στηρίζονται σε δεδομένα τις διετίας 1993-94. Το ΣΥΛ χρωστάει γύρω στα 20.000.000 ευρώ στο κράτος. Με πρότασή μας καταθέσαμε νομοσχέδιο για να μπορεί να εγκρίνει τις αυξήσεις στο νερό ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών. Με βάση Ευρωπαϊκή απόφαση, από το 2011 το νερό θα κοστολογείται με βάση το πραγματικό, το περιβαλλοντικό κόστος. Θα ήταν ορθότερο οι αυξήσεις να γίνονται σταδιακά.

Ποια αλλά μετρά προτείνετε για αντιμετώπιση του υδατικού;

Ένα από τα πιο βασικά μετρά που εισηγούμαστε είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αρχής διαχείρισης των υδάτων. Ο σκοπός της αρχής είναι να έχει κάτω από την κυριότητά της όλες τις υδατικές πηγές, τόσο κρατικές, όσο και ιδιωτικές. Θα αποζημιώσει τους ιδιώτες και θα χαράξει μια ενιαία πολιτική διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχουν 55.000 χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις που υπερεντείνουν τα υπόγεια ύδατα. Αν παίρναμε ένα κυβικό μέτρο νερού ημερησίως από όλες τις διατρήσεις, θα λύναμε το υδατικό έλλειμμα της Λευκωσίας. Παράλληλα, απαιτείται η δημιουργία υδατικής συνείδησης στον καταναλωτή. Απαιτείται η τοποθέτηση σταγόνων νερού στον κήπο, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση νερού. Να φυτεύουμε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία. Εκπαιδευτικά σεμινάρια στους μαθητές για δημιουργία υδατικής συνείδησης. Αναγκαίο κακό θεωρούνται οι αφαλατώσεις, παρόλο που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>