Γράφει:

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών: Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο

του Ιωάννη Α. Ηλιάδη

Tο Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο, όπως και τα προηγούμενα συνέδρια, διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών στο συνέδριο από επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς και εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι προέρχονταν από μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, μαρτυρεί το αμείωτο ενδιαφέρον των ερευνητών για τις κυπριακές σπουδές. Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη συνέχεια της Κυπρολογίας αποτελεί η συμμετοχή στο συνέδριο πολλών νέων επιστημόνων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τις κυπριακές σπουδές ως αντικείμενο των ερευνών τους. Τη σημασία του μεγάλου αυτού διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου αναγνώρισε και η Κυπριακή Πολιτεία, η οποία το στήριξε έμπρακτα. Το Συνέδριο είχε τεθεί, ως είθισται, υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και έτυχε της στήριξης μιας πλειάδας εκπροσώπων της κυπριακής κοινωνίας.

Σκοπός του Συνεδρίου που διοργανώθηκε ξανά το 1969, το 1982 και 1996, είναι η προαγωγή της κυπρολογίας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων που σχετίζονται με την Κύπρο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκαν η έκθεση ζωγραφικής του σύγχρονου αγιογράφου Ματθαίου, η έκθεση για τις κατεχόμενες Εκκλησίες της Κύπρου και η φωτογραφική έκθεση του Ανδρέα Μαλέκκου, η θεατρική παράσταση «το Χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά» από το Θεατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μουσική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Νέων και η μουσική εκδήλωση «το δημοτικό τραγούδι στην κλασσική σκηνή» υπό τη διεύθυνση του Άγι Ιωαννίδη, οι κυπριακοί χοροί και τραγούδια από τον λαογραφικό όμιλο της ΠΑΣΥΔΥ, η έκθεση κυπριακού βιβλίου καθώς και η προβολή ταινιών μικρού μήκους με κυπρολογικό ενδιαφέρον. Το συνέδριο είχε ως στόχο την ανάπτυξη στενότερων φιλικών και επιστημονικών δεσμών των Κυπρίων επιστημόνων με την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και την ενημέρωσή της για τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, το κυπριακό πρόβλημα, το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού.

Στην καταληκτήρια συνεδρία του Συνεδρίου εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
Καλούμε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα Hνωμένα Έθνη, την Eυρωπαϊκή Ένωση, όλες τις χριστιανικές Eκκλησίες, την UNESCO και όλους τους άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, να παρέμβουν αποτελεσματικά, στηρίζοντας τη νόμιμη Kυπριακή Kυβέρνηση, προκειμένου να παύσουν αμέσως οι καταστροφές μνημείων κάθε εποχής και η αρχαιοκαπηλεία στα κατεχόμενα από το 1974 εδάφη της Kύπρου. Eπιπλέον κάνουμε έκκληση να εξευρεθούν ικανοί οικονομικοί πόροι, ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάσταση όλων των βλαβέντων μνημείων και η επαναφορά των κλοπιμαίων στον τόπο τους.
Oι σύντονες προσπάθειες της Kυπριακής Kυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στην αιμορραγούσα πληγή του κυπριακού προβλήματος, πέρα από την ανθρωπιστική και πολιτική πλευρά, λαμβάνουν σοβαρότατα υπόψη και την πολιτιστική και χρειάζονται τη συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου στον αγώνα της Κυπριακής Κυβέρνησης για τα δίκαια του ενωμένου και αδιαίρετου κυπριακού λαού.

Ο Ιωάννης Α. Ηλιάδης είναι ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄ Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>