Γράφει:

Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA

της Κούλας Χαρίτωνος

Δ.Μ.Α.Ν THALASSA
Κριού Νερού 14, 5345, Αγία Νάπα
Τηλ.: 23816366
Τηλεομ.: 23816369
Ηλεκτρ. Ταχ.: thalassa.museum@agianapa.org.cy
Ιστοσελίδα: www.pieridesfoundation.com.cy

Ώρες λειτουργίας: Θερινή περίοδος (01/06-30/09)
Δευτέρα-Σάββατο: 09:00-13:00 και 18:00-22:00
Κυριακή: 09:00-13:00

Τιμή εισόδου: Ενήλικες €3, Ομάδες €2, Παιδιά €1

To Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας (Δ.Μ.Α.Ν) THALASSA λειτουργεί κάτω από τη διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη.

Το μουσείο δημιουργήθηκε με κύριο στόχο να προβληθεί η σχέση της Κύπρου με τη θάλασσα, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού της από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Τόσο η τοποθεσία του μουσείου στην καρδιά της τουριστικά προβεβλημένης Αγίας Νάπας, όσο και το αρχιτεκτονικό του σχέδιο εξυπηρετούν τις πολύπλευρες λειτουργίες που καθορίστηκαν εξαρχής από τους εμπνευστές του μουσείου, όπως την έκθεση αντικειμένων, τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων, συμποσίων, εκδηλώσεων και συναυλιών και τη διοργάνωση μεγάλης ποικιλίας ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο κύριος στόχος φαίνεται να υλοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό που πρωτίστως βοηθάει είναι η διαμόρφωση του χώρου, καθώς επίσης και ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων του μουσείου, αφού στο επίκεντρο βρίσκεται ο επισκέπτης. Ο εκθεσιακός χώρος διαιρείται σε έξι διαφορετικά επίπεδα και τα εκθέματα παρουσιάζονται με ποικίλους τρόπους, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Κάποια από τα εκθέματα βρίσκονται σε προθήκες, άλλα είναι τοποθετημένα ελεύθερα στο χώρο ή κρέμονται από την οροφή και κάποια άλλα βρίσκονται σε γυάλινες υποδαπέδιες προθήκες. Εκτός από τους έξι κύριους εκθεσιακούς χώρους, το σύμπλεγμα αυτού του πολύ σύγχρονου μουσείου συμπληρώνουν η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, η καφετέρια και το πωλητήριο.

Η συλλογή του μουσείου καλύπτει χρονικά τη Νεολιθική περίοδο μέχρι την Εποχή της Ενετοκρατίας (5000 χιλιετία – 16ο αι. μ. Χ). Επιπλέον, στο χώρο του μουσείου φιλοξενείται το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη. Η επίσκεψη έχει αξία μόνο και μόνο για να θαυμάσει ο επισκέπτης το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασικών χρόνων που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας. Αναμφισβήτητα, αυτό είναι το κυριότερο από τα εκθέματα του μουσείου. Κάτι άλλο που τραβάει την προσοχή του επισκέπτη είναι ένα ακριβές αντίγραφο της παπυρέλλας, μιας πρωτόγονης σχεδίας από καλάμια παπύρου της Μεσολιθικής Εποχής (9200 π.Χ) που χρησιμοποιούνταν στη μεταφορά ορυκτής πέτρας στο Αιγαίο. Θετικό είναι επίσης, ότι στο μουσείο γίνεται χρήση οπτικοακουστικών μέσων, τόσο στο χώρο έκθεσης του «Κυρήνεια ΙΙ», όσο και στον πρώτο χώρο του μουσείου, όπου σε οθόνες προβάλλεται φιλμ με τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της Κύπρου.

Τέλος, μια επισήμανση: η δημιουργία του σύγχρονου αυτού χώρου πολιτισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που κατέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας, καθώς είχε κρίνει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα συνέβαλλε ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής της Κύπρου, όπως επίσης και στην ενίσχυση του πολιτιστικού και συνεδριακού τουρισμού. Είναι διεθνής η εμπειρία από την οικονομική ευεργεσία που μπορεί να φέρει σε έναν τόπο ένα πολιτιστικό ίδρυμα. Εξαιρετικά παραδείγματα είναι το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο και η γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο. Ο όρος μουσειακός τουρισμός έχει εξάλλου καθιερωθεί στη συνείδηση όσων καθορίζουν και ασκούν πολιτιστική πολιτική. Είναι σημαντικό να αντλήσουμε ιδέες από τέτοια εγχειρήματα και σαν χώρα να επενδύσουμε σε υποδομές που θα αναπτύξουν τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Το Δ.Μ.Α.Ν THALASSA αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου. Είναι κρίμα να μη βρει μιμητές…

Η Κούλα Χαρίτωνος είναι εκπαιδευτικός

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>