Γράφει:

Εκτακτοι: Τέρμα στο άγχος της απόλυσης

 

της Βαρβάρας Κοντού

Το πρώτο βήμα έγινε και οι έκτακτοι του δημοσίου δεν αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα της απόλυσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκτούν και καθεστώς μονίμου υπαλλήλου. Η νέα κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια πήρε την πολιτική απόφαση και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των υπαλλήλων, να μην απολύονται όταν πληρώνεται η θέση στην οποία υπηρετούσαν από μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αποστάληκε στα Υπουργεία, στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, καλούνται οι Διευθυντές να μην προχωρήσουν στον τερματισμό των υπηρεσιών των εκτάκτων σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης τους μέχρι να υπάρξει οριστική νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει άμεση ρύθμιση του προβλήματος. Ειδικότερα, θα εισάγεται μεταβατική διάταξη η οποία θα διαλαμβάνει ότι «η απασχόληση των υπηρετούντων κατά τις 2 Απριλίου 2008, (ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης) εκτάκτων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και όσων θα καθίστανται αορίστου χρόνου μετά την ημερομηνία αυτή θα συνεχίζεται μέχρι την 31.12.2008 ή μέχρις ότου οι εν λόγω ρυθμίσεις εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τεθούν σε εφαρμογή».

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στις τάξεις των εκτάκτων, καθώς τους απαλλάσσει από το άγχος της απόλυσης και τους δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εκτάκτων, Αντρέας Κτωρίδης, ανέφερε ότι υλοποιείται το πρώτο μέρος της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην απολυθεί κανείς έκτακτος πριν την οριστική επίλυση του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν παρουσιαστεί τέσσερις περιπτώσεις επικείμενων απολύσεων, οι οποίες αποφεύχθηκαν μετά από διαβήματα στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπήρχαν στα σκαριά αρκετές άλλες απολύσεις. Οι δύο και πλέον χιλιάδες Εκτακτοι Υπάλληλοι Αορίστου χρόνου τηρούν τώρα εν αναμονή του νομοσχεδίου.Ο κύριος Κτωρίδης είπε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται αισιόδοξα μηνύματα για οριστική επίλυση του προβλήματός τους. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι η οριστική λύση θα έλθει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δικαίωση

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Εκτάκτων αισθάνονται πια δικαιωμένα και ότι οι κόποι τους έχουν αποδώσει καρπούς. Δεν είναι λίγες οι απεργίες, οι πορείες και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή στις οποίες προέβησαν οι Έκτακτοι τα τελευταία χρόνια, στον αγώνα τους για κατοχύρωση. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εκτάκτων θυμάται ότι οι Έκτακτοι προέβησαν συνολικά σε 14 απεργίες, από την πρώτη τον Ιούνιο του 2004, μέχρι τον Απρίλιο του 2006 οπόταν έγινε η τελευταία. Από τα περιστατικά τα οποία χαράχθηκαν έντονα στη μνήμη του κυρίου Κτωρίδη ήταν η απόλυση μιας κοπέλας που εργαζόταν ως Έκτακτη. Όπως μας ανέφερε, η κοπέλα μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, τα οποία αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, μετακόμισαν στο σπίτι των γονιών της και νοίκιαζαν το δικό τους σπίτι ώστε να έχουν εισόδημα.

Η ΠΑΣΥΔΥ, στην απόφαση του τεσσαρακοστού πέμπτου ετήσιου συνεδρίου, της εκφράζει ικανοποίηση για τις συνεχείς βελτιώσεις στο θέμα της παραχώρησης ωφελημάτων στο Έκτακτο Προσωπικό στο πλαίσιο και της εναρμονιστικής νομοθεσίας, με στόχο οι Έκτακτοι να απολαμβάνουν κατ αναλογία των ίδιων ωφελημάτων που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι εργοδοτούμενοι στο δημόσιο τομέα. Στο συνέδριο επαναβεβαιώθηκε ότι η προσπάθειες της Συνομοσπονδίας για ενίσχυση της θέσης των Εκτάκτων θα συνεχιστούν, με στόχο την εξεύρεση κατάλληλης νομικής ρύθμισης που να διασφαλίζει πλήρως τόσο τα εργασιακά δικαιώματα, όσο και τη συνεχή απασχόλησή τους.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>