Κοινωνία: Εν συντομία

Ευρωπαϊκές ανισότητες

Με κάτω από 22 ευρώ την ημέρα ζει ένας στους πέντε Ευρωπαίους σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνική Συνοχή και τις Ίσες Ευκαιρίες στην ΕΕ. Το 2004, συνολικά 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ζούσαν με λιγότερο από 8.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 22 ευρώ την ημέρα. Πρωταθλητές στην «ανέχεια» η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Λετονία ενώ σημαντικό ποσοστό χαμηλόμισθων έχουν η Ουγγαρία και η Πολωνία (78%), η Εσθονία (77%), η Τσεχία (51%), η Πολωνία (45%), η Ελλάδα (26%) και η Ισπανία (25%). Πιο «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες στον κίνδυνο της φτώχειας είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα νοικοκυριά με πάνω από δύο παιδιά όπου μόνο ο ένας γονέας έχει μερική απασχόληση και οι γυναίκες άνω των 65 που ζουν μόνες τους και δεν εργάζονται.

Η Gaz de France στο μάτι του κυκλώνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επίσημη έρευνα εναντίον της πολυσυζητημένης και στην Κύπρο λόγω φυσικού αερίου, γαλλικής εταιρείας Gaz de France, ύστερα από υποψίες ότι η κρατική γαλλική εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, εμποδίζοντας την πρόσβαση άλλων εταιρειών στην γαλλική αγορά φυσικού αερίου. Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την εταιρεία για περιορισμένες επενδύσεις στις υποδομές οι οποίες θα παρείχαν τη δυνατότητα εισαγωγών από το εξωτερικό, με σκοπό να κρατηθεί ένα φρουρίου στην εγχώρια αγορά του και να αποτραπεί η είσοδος νέων ανταγωνιστών. Η έρευνα της Επιτροπής έρχεται σε μια χρονική στιγμή στην οποία Παρίσι και Βρυξέλλες ενέχονται σε μια έντονη μάχη σχετικά με τη φιλελευθεροποίηση της ενέργειας. Η Γαλλία αντιστέκεται σθεναρά στην πρόταση της ΕΕ, η οποία υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο πέρυσι, επειδή θεωρεί ότι αναγκάζει τις εταιρίες αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας όπως GDF στον περιορισμό των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Η «Αλήθεια» δεν δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή της εφημερίδας «Αλήθεια», η οποία αφορούσε παράπονο για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης όπως προνοείται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προσφυγή είχε γίνει μετά την απόφαση του κυπριακού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με αγωγή λιβέλου την οποία είχε καταχωρήσει εναντίον της εφημερίδας το 1994 ο τότε Υπουργός Άμυνας, ως προς δυσφημιστικού περιεχομένου άρθρα και οι οποίες δικαίωναν τον ενάγοντα. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην προσφυγή Αλήθεια Εκδοτική Εταιρεία Λτδ και Αλέκος Κωνσταντινίδης v. Κυπριακής Δημοκρατίας, «η άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης εξυπακούει καθήκοντα και ευθύνες που εφαρμόζονται επίσης για τον Τύπο». Το ΕΔΑΔ, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης των αιτητών, επισημαίνοντας ότι ακόμα και σε περιπτώσεις κάλυψης από τον τύπο θεμάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, το Άρθρο 10 της Σύμβασης δεν εγγυάται απεριόριστη ελευθερία της έκφρασης. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι στη δεδομένη περίπτωση το ισοζύγιο αφορούσε το δικαίωμα του Άρθρου 6.1 της Σύμβασης ότι έκαστος θεωρείται αθώος σε σχέση με οποιοδήποτε αδίκημα μέχρις ότου αποδειχθεί ένοχος.

Γρίπη των πτηνών: Προς μια ανθρώπινη πανδημία;

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Σικάγο αναφορικά με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Μελέτη έδειξε ότι στελέχη της γρίπης των πτηνών εξελίσσονται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση χαρακτηριστικών που είναι ύποπτα για την πρόκληση μιας ανθρώπινης πανδημίας. Αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα πρόσφατων ιών της γρίπης των πτηνών έδειξαν ότι ορισμένα στελέχη Η7, που προκάλεσαν μικρές μολύνσεις και δεν ήταν μεταδοτικά, αύξησαν τη συγγένειά τους με στοιχεία των κυττάρων της ανθρώπινης τραχείας. Πειράματα που έγιναν στη συνέχεια σε νυφίτσες επέτρεψαν να φανεί ότι μια μορφή της γρίπης των πτηνών με χαμηλή παθογένεια που είχε απομονωθεί το 2003 σε έναν άνθρωπο στη Νέα Υόρκη, πολλαπλασιάστηκε στο αναπνευστικό σύστημα μιας νυφίτσας και μεταδόθηκε μεταξύ μολυσμένων και υγιών ζώων και υγιών ζώων, αφήνοντας την υπόνοια ότι η μετάδοσή του θα μπορούσε να είναι πιθανή και μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με ερευνητές, το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί κι άλλο προς την κατεύθυνση των ίδιων μολυσματικών ιδιοτήτων που ήταν υπεύθυνες για τις παγκόσμιες πανδημίες του 1918, του 1957 και του 1968.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>