Εν Συντομία

Συνεχίζεται η τρελή πορεία της τιμής του πετρελαίου
Ήδη από τις αρχές του έτους η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των $100 ανά βαρέλι, πριν ξαναπέσει στα $99.69 λόγω των πεποιθήσεων για μείωση στις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών. Ωστόσο, μέχρι την 19η Φεβρουαρίου η τιμή του πετρελαίου είχε ήδη σκαρφαλώσει πίσω στα $100.10, κυρίως λόγω φημολογιών για μειώσεις της παραγωγής από την OPEC και ενδείξεις ότι η προσφορά αυξανόταν πιο γρήγορα από τη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου.
Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την ανοδική της πορεία και, ως αποτέλεσμα, στις 3 Μαρτίου είχε ήδη φθάσει τα $104 ανά βαρέλι. Η OPEC κατηγόρησε τότε τις ΗΠΑ ότι οι αυξήσεις προκαλούνταν από την κακή διακυβέρνηση του Προέδρου Μπους. Αυτές όμως οι διαμαρτυρίες δεν εμπόδισαν την τιμή να εκτοξευθεί πέραν των $110 μέχρι τις 12 Μαρτίου, αν και μετά μειώθηκε πάλι σε $109.92.
Η κούρσα προς τα πάνω συνεχίστηκε, με την τιμή να φθάνει τα $111 στις 13 Μαρτίου, πριν επιστρέψει μετά σε επίπεδα κάτω των $110, εν μέσω φόβων για επικειμένη οικονομική κρίση. Ωστόσο, στις 17 Μαρτίου έφθασε τα $111.80 και στις 18 Απριλίου τα $117, μετά την ανακοίνωση μιας στρατιωτικής οργάνωσης στη Νιγηρία για την επίθεσή της σε ένα αγωγό πετρελαίου. Στις 25 Απριλίου η τιμή πήγε στα $119.10, όταν ανακοινώθηκε ότι ένα αμερικανικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον ενός Ιρανικού. Στις 9 Μαΐου η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε για πρώτη φορά και το φράγμα των $125 ανά βαρέλι και φαίνεται ότι η τρελή αυτή πορεία δε θα σταματήσει εκεί.
Και φυσικά για την Κύπρο—την οποία τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έχουν «στέψει» ως τη νούμερο ένα εξαρτημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές καυσίμων—αυτά τα νέα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Λιγότεροι Τουρίστες Φέτος;
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο 2008 ανήλθαν σε 182,091 σε σύγκριση με 189,310 τον Απρίλιο του 2007. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση 3.8%. Η μείωση αυτή σημειώθηκε κυρίως στις αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα (22.0%), τη Γερμανία (33.7%) και τη Σουηδία (7.1%).
Αντίθετα αύξηση στις αφίξεις τουριστών καταγράφηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο (0.7%), τη Ρωσία (18.0%) και τη Γαλλία (7.0%). Ωστόσο, τα εισοδήματα από τον τουρισμό για την ίδια περίοδο δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί και ακριβώς αυτά τα στοιχεία θα καθορίσουν κατά πόσον ο τουρισμός φέτος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο κερδοφόρος για την Κυπριακή οικονομία από ότι πέρισυ.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας θέλουν τον τουρισμό των χειμερινών μηνών του 2008 να είναι περισσότερος και πιο προσοδοφόρος από τον αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς.

Τα οικονομικά του Ψευδοκράτους
Λίγα ξέρουμε για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, αν και είναι σε όλους γνωστό ότι χάρις σε εμάς έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην Τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα www.cypnet.com αναφέρονται κάποιες βασικές πληροφορίες:
Η οικονομία του ψευδοκράτους στηρίζεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τον «κρατικό» τομέα, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον τομέα της εκπαίδευσης (κυρίως στα “πανεπιστήμια”).
Η οικονομία λειτουργεί υπό καθεστώς ελεύθερης αγοράς, στο βαθμό φυσικά που μπορεί, λόγω της λεγομένης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, της έλλειψης σοβαρής επένδυσης, των υψηλά κόστων του εμπορίου και της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Παρά τους περιορισμός, το ψευδοκράτος έχει επιδείξει το 2004 ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 9.6% και 11.4% το 2003. Κατά την ίδια περίοδο το κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα $7,350 στο τέλος του 2004.
Κατά τις «αρχές» η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στην σχετική σταθερότητα της Τουρκικής λίρας, την εργοδότηση πέραν των 5,000 Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, όπου οι μισθοί είναι ψηλότεροι, και την άνθιση στον τομέα της εκπαίδευσης και των κατασκευών, εκμεταλλευόμενοι παράνομα τις ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των κατεχομένων εργοδοτείται στο μεταποιητικό και τον κατασκευαστικό τομέα, ενώ ο τουρισμός είναι ο κύριος υποκινητής της οικονομικής μεγέθυνσης και η κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος. Για το λόγο αυτό αγωνίζονται να εγκαθιδρύσουν μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου στην Αμμόχωστο για να προσελκύσουν ξένη επένδυση σε εταιρείες εξαγωγών προϊόντων.

Ποια χώρα θα ακολουθήσει τη Σλοβακία στο Ευρώ;
Αν και οι γείτονές τους οι Τσέχοι εμφανίζονται αρκετά συντηρητικοί όσο αφορά στην υιοθέτηση του Ευρώ, οι Σλοβάκοι έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσπάθεια για συμμετοχή στην ΟΝΕ και ως αποτέλεσμα η Σλοβακία επιλέχθηκε πρόσφατα ως η 16η χώρα η οποία θα υιοθετήσει το Ευρώ.
Η Σλοβακία εγκρίθηκε από την ΕΕ για να συμμετάσχει στη ζώνη του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2009, γεγονός που την καθιστά την 4η χώρα μέσα σε 2 χρόνια που γίνεται μέλος Ευρωζώνης, μετά την Σλοβενία το 2007 και την Κύπρο και τη Μάλτα το 2008.
Ωστόσο, οι παρούσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι η επόμενη διεύρυνση της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιμένει και ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ποια χώρα και πότε θα ακολουθήσει τη Σλοβακία. Οι χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, δηλαδή οι πρώην σοσιαλιστικές, αγωνίζονται να εκπληρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ενώ άλλες που είναι ήδη επιλέξιμες προτιμούν να κρατούν απόσταση από το Ευρώ. Τα σχετικά κριτήρια περιλαμβάνουν περιορισμού των κρατικών δαπανών, σταθερότητα του νομίσματος και των επιτοκίων και (το κυριώτερο) χαμηλό πληθωρισμό.
Από αυτές τις χώρες μόνο η Πολωνία φαίνεται να τηρεί τα κριτήριο του πληθωρισμού και λόγω την χαμηλών σχετικά κρατικών δαπανών συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η 17η. Ωστόσο, για να μπορεί μια χώρα να ενταχθεί στην Ευρωζώνη πρέπει πρώτα να παραμείνει στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ για 2 χρόνια και η Πολώνια δεν έχει καν εισχωρήσει εντός του μηχανισμού.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>