Συνέβη Ιούνιο

28η Ιουνίου 1914: Δολοφονία Φραγκίσκου Φερδινάνδου
Στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ένας Σέρβος φοιτητής ονόματι Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού η συμμαχία των δυνάμεων της Κεντρικής Ευρώπης το εξέλαβε ως ενέργεια της Αντάντ εναντίον τους. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κράτησε τέσσερα χρόνια και οδήγησε σε ήττα των δυνάμεων της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν γνωστός ως ο «Μεγάλος Πόλεμος».

6η Ιουνίου 1944: Απόβαση στη Νορμανδία
Η απόβαση στη Νορμανδία υπήρξε η πιο αποφασιστική ενέργεια για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη νορμανδική ακτή της Γαλλίας, ενώ ταυτόχρονα Βρετανικές, Αμερικανικές και Καναδικές δυνάμεις προσγειώθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία. Μέχρι τον Αύγουστο του 1944 ολόκληρη η βόρεια Γαλλία είχε απελευθερωθεί, ενώ σταδιακά τα συμμαχικά στρατεύματα έφτασαν μέχρι και τη Γερμανία όπου συναντήθηκαν με τις Σοβιετικές δυνάμεις, δίνοντας οριστικό τέλος στο ευρωπαϊκό σκέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

14η Ιουνίου 1966: Κατάργηση του Index Librorum Prohibitum
Το 1557 το Βατικανό δημιούργησε τον περίφημο Index Librorum Prohibitum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων). Επρόκειτο για ένα κατάλογο στον οποίο εντάσσονταν όσα βιβλία λογοκρίνονταν από την Παπική Εκκλησία και θεωρούνταν απαγορευμένα. Ήταν η πιο γνωστή και αυστηρή μορφή λογοκρισίας, στα πλαίσια της οποίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία έργων μεγάλης επιστημονικής αξίας και επεβλήθη ο σκοταδισμός του Μεσαίωνα. Εν τέλει, μετά από τέσσερις αιώνες, το Βατικανό αποφάσισε επίσημα την κατάργηση του απεχθούς καταλόγου.

2α Ιουνίου 1971: Ο ΠΑΟ στον τελικό του Πρωταθλητριών
Την ημέρα αυτή γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο στάδιο Ουέμπλεϋ του Λονδίνου. Αν και ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ, εν τούτοις το γεγονός ότι καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν κατόρθωσε από τότε να επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα, καθιστά την επιτυχία του ΠΑΟ πολύ σημαντική. Στην ομάδα εκείνη αγωνίζονταν μεγάλοι Έλληνες ποδοσφαιριστές όπως ο Δομάζος, ο Καμάρας και ο Αντωνιάδης, ο οποίος μάλιστα είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση.

4η Ιουνίου 1989: Τα γεγονότα της πλατείας Τιεν Αν Μεν
Στην πρωτεύουσα της Κίνας Πεκίνο επικρατούσε ένταση λόγω μιας γενικευμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας φοιτητών και πολιτών, με αίτημα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς. Η διαδήλωση είχε επίκεντρο την κεντρική πλατεία Τιεν Αν Μεν, όπου είχαν συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Ενώ η διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη και κατόπιν εντολής του καθεστώτος, ο στρατός άνοιξε πυρ και δολοφόνησε εν ψυχρώ εκατοντάδες πολίτες. Με αφορμή τα γεγονότα της Τιεν Αν Μεν οι ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας επέβαλαν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα.

23η Ιουνίου 1996: Θάνατος Ανδρέα Παπανδρέου
Μία σημαντικότατη μορφή της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας για τρεις θητείες, ο Παπανδρέου ξεχώριζε για τη χαρισματική του πολιτική προσωπικότητα, σημαδεύοντας ανεξίτηλα την περίοδο της μεταπολίτευσης. Υπήρξε γιος του Γεώργιου Παπανδρέου, ιδρυτή της Ένωσης Κέντρου και πρωθυπουργού κατά τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου και λίγο πριν τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, ως επίσης και πατέρας του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>