Γράφει:

Αθήνα, ελληνοτουρκικά και κυπριακό

της Κύρας Αδάμ

Το Κυπριακό και οι πιθανολογούμενες εξελίξεις του βρίσκονται πολύ χαμηλά -αν δεν απουσιάζουν εντελώς- αυτή την στιγμή από την «αθηναϊκή ατζέντα» εξωτερικής πολιτικής.
Τους τελευταίους μήνες, με την εντατική διπλωματία στο θέμα των Σκοπίων, η Αθήνα δεν ασχολήθηκε πέραν του σταδίου της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ευγενείας με τις κινήσεις της Λευκωσίας για την έναρξη απ ευθείας διαλόγου με τον κ. Ταλάτ. Δεν υπήρχε άλλωστε ούτε χώρος, ούτε χρόνος. Η ελληνική κυβέρνηση αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις της σε δυο βαριές κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας -το βέτο στο ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ και την στρατηγικής σημασίας ενεργειακή συμφωνία με την Ρωσία- που έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.
Παρακολουθεί όμως με ενδιαφέρον το θόλο τοπίο που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς είναι αβέβαιο αυτή την στιγμή το πολιτικό μέλλον του κ. Ερντογάν και του κόμματός του. Μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα αυτό στην Άγκυρα, θα δυσχεράνει την σκέψη μερίδας διπλωματικών κύκλων που επιμένουν να ποντάρουν «στις καλές προθέσεις» του κ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, σε πείσμα του «βαθέως κράτους», που δεν τον θέλει.
Η αλήθεια είναι ότι «ο καλός» κ. Ερντογάν έχει από μακρού χρόνου αφήσει στα χέρια του «βαθέως κράτους» τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών και του κυπριακού -χωρίς διάσταση απόψεων- κρατώντας για τον εαυτόν του τα πλατιά χαμόγελα της δημόσιας διπλωματίας.
Τους επόμενους όμως μήνες, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ασχοληθεί και πάλι με το κυπριακό και την Τουρκία αναγκαστικώς, λόγω της «ατζέντας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προσεχές φθινόπωρο θα γίνει η επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και την προσεχή άνοιξη η Άγκυρα θα «ελεγχθεί» για την «πρόοδό» της στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου για το άνοιγμα τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στην κυπριακή σημαία. Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ευρωπαϊκός περίγυρος για την Άγκυρα θα είναι ιδιαιτέρως δυσμενής λόγω της γαλλικής προεδρίας, με τον κ Σαρκοζί (συνεπικουρούμενο από το Βερολίνο και τη Βιέννη) να επιμένει ότι η Τουρκία δεν έχει θέση πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκ των πραγμάτων, η Αθήνα θα αναγκαστεί να επανεξετάσει, τουλάχιστον, την θέση της για πλήρη ένταξη της Τουρκίας και αν δεν την αναθεωρήσει, το ολιγότερο να την προσαρμόσει στα νέα δεδομένα.
Είναι άγνωστο για την ώρα αν οι γραμμές πλεύσης Αθήνας και Λευκωσίας θα συμπέσουν την δεδομένη στιγμή. Αν η Λευκωσία έχει εμπλακεί σε αδιέξοδες απ ευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε η Άγκυρα δικαιούται να επικαλεστεί «πρόοδο» στην συμπεριφορά της και επίδειξη καλής βούλησης στο κυπριακό, για την οποία δεν θα πρέπει να «τιμωρηθεί» από την ΕΕ.
Η Λευκωσία, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν δείχνει διάθεση να «παίξει σκληρά» την Άγκυρα μέσα στην ΕΕ, ως μέσο πίεσης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα, παρατήρησαν προσφάτως ότι «είναι αρκετά» όσα εμπόδια έχει θέσει η Κύπρος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αντιθέτως, εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στις θετικές διαθέσεις μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εφαρμογή των Ψηφισμάτων και Αποφάσεων του ΟΗΕ τώρα, που το παράθυρο ευκαιρίας(;) για τη λύση του Κυπριακού έχει ανοίξει…

Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>