Πολιτικό Καφενείο «Ο Ευκάλυπτος»

Εθνοκεντρισμός στην ελληνική, τουρκική και κυπριακή εκπαίδευση τιτλοφορήθηκε η βαρυσήμαντη ομιλία του επικεφαλής των «σοφών» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κ. Ανδρέα Καζαμία, εκλεκτού της νέας διακυβέρνησης. Σύμφωνα με την πρόσκληση στόχος είναι η «εδραίωση και επιβίωση ενός δικοινοτικού, ομοσπονδιακού, ευρωκυπριακού διαπολιτισμικού κράτους», στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει «ανακατασκευή της ταυτότητας των ΕΚ και ΤΚ με τη δημιουργία κυπριακών αφηγήσεων». Με δυο λόγια, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλει να μας ανακατασκευάσει την ταυτότητα σε αμερικάνικα εξαγωγικά πρότυπα για αγρίους λαούς, για μια ούτως αποκαλούμενη ευρωκυπριακή ανανική κουλτούρα. Περισσότερα στις σελίδες «Πολιτισμός» του παρόντος τεύχους.

Οι τουρκικές ονομασίες των κατεχόμενων χωριών αντιστοιχούν στη μεταβολή των ονομάτων που πραγματοποίησε το καθεστώς Ντενκτάς, μια πρακτική την οποία καταδίκασε επανειλημμένα στο παρελθόν ο ΟΗΕ και που συνιστά ένα σημαντικό πολιτιστικό έγκλημα κατά της Κύπρου. Το μέλος της Επιτροπής Τυποποίησης Ανδρέας Μακρίδης έχει μάλιστα γράψει και δυο βιβλία για το θέμα. Τα είχε υπόψη του ο κ. Χριστόφιας όταν στην κοινή δήλωση της 23/5/2008 ανέφερε ότι θα προσπαθήσει μαζί με τον κ. Ταλάτ να ανοίξει ο Λιμνίτης/Yesilirmak;

Το εξαιρετικής ποιότητας άρθρο του διάσημου αμερικάνου αριστερού ιστορικού Perry Andrerson που δημοσιεύθηκε στο London Review of Books καταλήγει, μετά από ενδελεχή ανάλυση, ότι το σχέδιο Ανάν συνιστούσε, και στις πέντε εκδοχές του, επιβεβαίωση ενός εθνικού ξεκαθαρίσματος σε πρωτοφανή κλίμακα και εύρος, νομιμοποιώντας όλους τους Τούρκους εποίκους, επιβραβεύοντας την Τουρκία για την εισβολή του 1974, με μόνο στόχο την ικανοποίηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σημείωση: ο Perry Anderson διετέλεσε εκδότης του New Left Review και είναι μια από τις πιο γνήσιες αριστερές φωνές των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες για απόλυση του ελληνικής καταγωγής Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του Durham για αντιγραφή και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, συνέπεσαν με την επανεμφάνιση του γνωστού «ακαδημαϊκού» που κυκλοφορούσε με πλαστά διδακτορικά και απέστελλε περίεργα μηνύματα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους παραλήπτες.

Όσο και αν λέγονται διάφορα ως προς το θέμα των GCE, η ουσία παραμένει πως η επιμονή ορισμένων Καθηγητών του Πανεπιστημίου που πρωτοστατούν στο θέμα, να θεωρούν την ελληνική ως υποδεέστερη γλώσσα και να ισχυρίζονται πως αυτοί μιλούν μόνο αγγλικά και κυπριακή διάλεκτο, δεν πείθει για τις αγνές τους προθέσεις.

Τελικά το Plus TV σε ποιον ανήκει και ποιος το χρηματοδοτεί;

Οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίες συνεχίζουν να συνεδριάζουν, χωρίς ακόμα, μετά από τόσο καιρό, να έχει δοθεί κατάλογος των προσώπων που εκπροσωπούν την ελληνική – και κυρίως την τουρκική πλευρά, ώστε να μάθουμε πόσοι έποικοι και Τούρκοι συμμετέχουν – στη δημοσιότητα. Αυτή είναι η διαφάνεια στη λύση του κυπριακού των ανθρώπων που δεν θέλουν να θεωρούνται ως ανομιμοποίητοι κουστωδοί;

Η δημοσίευση του απόρρητου εγγράφου για το Μακεδονικό στο προηγούμενο τεύχος της «Άποψης» είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις και τελικά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατόρθωσε να τροποποιήσει μετά από έντονα διαβήματα το αγγλικό κείμενο. Συγχαρητήρια για την διόρθωση και ελπίζουμε την επόμενη φορά παρόμοιες παρεμβάσεις να γίνονται χωρίς να χρειαστεί να προηγηθούν οι αποκαλύψεις μας.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>