Γράφει:

Με Τόλμη: Ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά;

του Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

Ο Βολταίρος είχε πει κάποτε ότι μια μεγάλη χρησιμότητα των λέξεων είναι να κρύβουν τις σκέψεις μας. Μελετώντας το κοινό ανακοινωθέν ή τη νέα συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008 νιώθουμε πόσο δίκαιο είχε ο Βολταίρος.

Το κοινό ανακοινωθέν-συμφωνία δεν είναι ένα κείμενο εποικοδομητικής ασάφειας αλλά ένα κείμενο εποικοδομητικής σύγχυσης. Δεν επιδέχεται μόνο διπλές αναγνώσεις και ερμηνείες αλλά πολλαπλές. Μοιάζει με τη μίνι φούστα: αφήνει να φαίνονται πολλά, αλλά κρύβει την ουσία. Μιλά για μια διεθνή προσωπικότητα, αλλά παραλείπει να πει αν στην υπό εκκόλαψη ομοσπονδία θα υπάρχει μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Ομιλεί για ένα νέο συνεταιρισμό, αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν θα προκύψει παρθενογενετικά ή από μετεξέλιξη.

Σε κάθε γραμμή του κειμένου επιβεβαιώνεται η εποικοδομητική σύγχυση. Είναι ένα κείμενο μπαξές, από όπου ο καθένας παίρνει ότι θέλει. Και δυστυχώς αφήνει στον άλλο όσα δεν θέλει. Το τραγικό είναι ότι αμέσως μετά τη συμφωνία ξεκίνησε η εσωτερική μεταξύ μας διαπραγμάτευση και στις τοποθετήσεις ότι κάναμε ακόμα ένα βήμα πίσω ή, όπως λέγει η αντίθετη άποψη, κάναμε ένα βήμα μπροστά. Κανένας δεν διερωτήθηκε αν κάναμε σημειωτό στο τέλμα και ίσως γι’ αυτό χαιρετίζουν Αμερικανοί και Βρετανοί το κείμενο – ανακοινωθέν – συμφωνία. Γιατί οδηγεί στα δικά τους και μόνον ζητούμενα και αντιστρατεύεται τα δικά μας.

Όμως, γνωρίζοντας την τακτική διαπραγμάτευσης των κομμουνιστών, την τακτική του ένα βήμα πίσω και δυο βήματα μπροστά που με επιτυχία εφαρμόστηκε για δεκαετίες από το ΑΚΕΛ και στην Κύπρο, στα εσωτερικά θέματα, ελπίζουμε ότι έτσι κινείται ο Πρόεδρος Χριστόφιας και στο διεθνές πεδίο. Ότι δηλαδή τα βήματα προς τα πίσω, συμφωνία 21ης Μαρτίου αντί 8ης Ιουλίου, άνοιγμα Λήδρας και αντικατάσταση της 21ης Μαρτίου από την 23η Μαΐου και άλλα θα τα διαδεχθούν τα δυο βήματα μπροστά. Αν τούτο δεν συμβεί τότε θα ζήσουμε κι εμείς την περεστρόικα και τη διαφάνεια που οδήγησε την ΕΣΣΔ στην διάλυση υπό τα χειροκροτήματα των Αμερικανών, Βρετανών και όλων των άλλων που πέτυχαν αυτό που στόχευαν. Για μας όμως θα είναι το τέλος. Ας μη διαφεύγει τούτο κανενός. Γιατί όσοι επιζήσουμε δεν θα είναι εύκολο να βρούμε αλλού γη για Νέα Κύπρο.

Να μην ξεχνούμε και το συνωστισμό στα λιμάνια. Και ότι κατοικήθηκε πια το λεκανοπέδιο από τη Νέα Σμύρνη, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία και τόσες άλλες Νέες.

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>