Εν συντομία

Βράβευση Β. Λυσσαρίδη από το Δήμαρχο Αθηναίων

Τη Δευτέρα, 02 Ιουνίου, απονεμήθηκε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Βάσο Λυσσαρίδη το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλεως των Αθηνών από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της Αθήνας. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στους αγώνες του κ. Λυσσαρίδη: «Και όπως ο γιατρός δεν κουράζεται να τρέχει σε κάθε κάλεσμα ασθενούς, ο ‘εθνικός γιατρός’ της Κύπρου μας, ο Βάσος Λυσσαρίδης, δεν κουράζεται να τρέχει σε κάθε κάλεσμα ελευθερίας. Γιατί είναι λεβέντης στην ψυχή, έφηβος στο πνεύμα, Νέστορας στη σοφία, Θεμιστοκλής στη διορατικότητα. Και δεν κουραζόμαστε, Γιατρέ μου, να διεκδικούμε τη λύση όσα χρόνια και αν περάσουν. Δεν μπορείς να κουράζεσαι όταν αποζητάς το δίκαιο. Κουράζεσαι, όμως, όταν βλέπεις παντού τείχη αδιαλλαξίας». Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε επίσης ότι «είναι απορίας άξιον πως η ευρωπαϊκή οικογένεια, που διέπεται από συγκεκριμένες αρχές και ιδανικά, να μην αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει, κατά τη γνώμη μου, όσο υπάρχει ο στρατός κατοχής στην Κύπρο». Στην αντιφώνησή του ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του λέγοντας: «Βρίσκομαι εδώ, ταπεινός αποδέκτης τιμητικών διακρίσεων, στην πρωτεύουσα των λογισμών μου, την Αθήνα, στην πρωτεύουσα των Πανελλήνων, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής ή κρατικής υπόστασης. Την Αθήνα που από τα φοιτητικά μου χρόνια διαμόρφωσε διαχρονικά τη στάση μου. Την Αθήνα των μεγάλων διαδηλώσεων για την ένωση, την Αθήνα της αντίστασης ενάντια στο ναζισμό όταν ακόμα η Ευρώπη ήταν γονατισμένη». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας και με την Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια λύση εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.».

Σκάνδαλα και πολιτική εποικισμού πλήττουν τον Ολμέρτ

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ. Τόσο εσωκομματικοί του αντίπαλοι, όσο και συνεργάτες, ζητούν πλέον ανοικτά την παραίτησή του εξ’ αιτίας σκανδάλων οικονομικής φύσεως που τον αφορούν και που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Πρόσφατα δώθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις σχέσεις του με τον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι, ο οποίος φαίνεται να απολάμβανε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Εχούντ Πλμέρτ όταν αυτός ήταν Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και Υπουργός Βιομηχανίας, έναντι οικονομικής ενίσχυσης. Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική επέκτασης των εβραϊών οικισμών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την ώρα που καταβάλλονται προεπάθειες αναβίωσης του αραβοισραηλινού διαλόγου. Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα και από την πλευρά των ΗΠΑ, βασικού συμμάχου του Ισραήλ, οι οποίες και σκίασαν και την πρόσφατη επίσκεψη του Εχούντ Ολμέρτ στην Ουάσιγκτον, η οποία εικάζεται ότι ήταν η τελευταία.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Σκόπια

Τα θλιβερά γεγονότα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών στα Σκόπια και ο θάνατος ενός Αλβανού στο χωριό Αρατσίνοβο, προκάλεσαν τον προβληματισμό της διαθνούς κοινότητας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα τεκταινόμενα, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία σχετικά με το μέλλον της μικρής χώρας, η οποία μάλιστα προορίζεται και για μέλος τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ. Από την πλευρά της και παρά τη δικαίωση της στάσης της κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Αθήνα τήρησε μετριοπαθή στάση, εκφράζοντας την ανησυχία της για την αρνητική τροπή που έλαβαν οι εκλογές στη γειτονική χώρα. «Η Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί και αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Απέφυγε να εμπλακεί στη λογική δηλώσεων ακραίου πολλές φορές εθνικισμού που υιοθετήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.


Μπαράκ Ομπάμα και επίσημα

Την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κέρδισε κα επίσημα ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αφροαμερικανός γερουσιαστής από το Ιλινόις “κλείδωσε” το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά και τις προκριματικές εκλογές στις πολιτείες Μοντάνα και Ν. Ντακότα. Η ανθυποψήφιά του για το χρίσμα, γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη τον Ομπάμα για την εκστρατεία του και επιφυλάχθηκε για τις αποφάσεις της. Διευκρίνησε δε ότι δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος. Πάντως, με δεδομένο το χάσμα που έχει δημιουργηθεί εντός των Δημοκρατικών και την αδυναμία του Ομπάμα να διεισδύσει στους ψηφοφόρους της Κλίντον και, κυρίως, στους μικρομεσαίους λευκούς, κάθίσταται διόλου απίθανο το σενάριο κοινής καθόδου των δύο. Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδωσαν το χρίσμα στον Ομπάμα, τον φέρνει να προηγείται του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζων Μακέιν με 49% έναντι 44%.


Πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς

Σε ομιλία του ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλή Χαμενέι ανέφερε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά αποσκοπεί στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. «Κανένα σοφό έθνος δε θα ενδιαφερόταν για τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου σήμερα. Είναι κατά της ορθολογικής σκέψης» δήλωσε κατά λέξη ο Χαμενέι. Η δήλωση αυτή ήρθε μια μέρα μετά το αίτημα του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για διαφάνεια σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αν και το Ιράν ουδέποτε παραδέχθηκε ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα επεκτείνεται και στη δημιουργία οπλοστασίου, εν τούτοιυς αρνείται να ακυρώσει συγκεκριμένα έργα τα οποία ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία πυρηνικών όπλων, γεγονός που προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>