Γράφει:

Αγορά Ακινήτων: Πηγή Εισοδημάτων και Κινδύνων

 

Η καλύτερη επένδυση;
Έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια η άποψη ότι η ακίνητη περιουσία είναι η καλύτερη μακροχρόνια επένδυση και έχει σε μεγάλο βαθμό αποδειχθεί ότι ακίνητη περιουσία όπως οικίες, εξοχικά, διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα ή χωράφια αποδίδουν πιο ψηλά κεφαλαιουχικά κέρδη από οποιανδήποτε άλλη επένδυση. Αυτό το γεγονός έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο και σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι ότι το νησί μας αποτελούσε και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τουρισμό. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να αυξάνονται τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον και τώρα να υπάρχει η δυνατότητα στην Κύπρο να για επένδυση σε ακίνητη περιουσία που παρουσιάζει ψηλές αποδόσεις.

Συνεχίζει η άνοδος των τιμών
Τα τελευταία δεδομένα υποστηρίζουν την εικόνα της συνεχούς γενικής αύξησης τιμών, εφόσον οι τιμές των οικιών στην Κύπρο εμφανίζονται πολύ εύκαμπτες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε σχέση με τις παγκόσμιες συνθήκες που συνεχώς χειροτερεύουν. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2008, ο δείκτης Buy-Sell κατέγραψε μια συνολική αύξηση ύψους 3.3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2007, ανεβάζοντας στην ετήσια αύξηση του δείκτη στο 18.6%.
Οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μια αύξηση ύψους 3.6% κατά τον πρώτο μήνα του 2008, κάτι που υπερκαλύπτει την μείωση ύψους 1.3% του μήνα Δεκέμβριου. Ο δείκτης Buy-Sell έκλεισε στις 143.64 (Μάρτιος 2008) φέρνοντας την μέση τιμή οικίας στην Κύπρο σε 191,216 Ευρώ (ή 111,914 ΛΚ).

Ο δείκτης Buy-Sell δημιουργήθηκε από την MAP S. Platis και ανακοινώνεται κάθε 3 μήνες. Απεικονίζει τις κινήσεις των τιμών πώλησης των ιδιόκτητων κατοικιών στην Κύπρο, στηριζόμενος στην εκτενή βάση δεδομένων της Buy-Sell. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του δείκτη είναι διαθέσιμες στο άρθρο “Asking Prices and Transaction-based indices for the Cyprus Housing Market (Rebased)”, Platis & Nerouppos.

Θετικές Επιπτώσεις
Ένα θετικό αποτέλεσμα από την αύξηση των τιμών, κυρίως όσον αφορά στις παραλιακές εξοχικές μονάδες, μπορεί να επέλθει από μια πιο έντονη στροφή προς την ανάπτυξη των ορεινών θερέτρων. Αν και τα τελευταία χρόνια ο αγροτουρισμός έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, τα πλείστα ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ζήτηση προς τα αντίστοιχα παραθαλάσσια. Παλαιότερα δημοφιλή ορεινά καταλύματα έχουν χάσει την αίγλη τους στην τουριστική αγορά και η ζήτηση για ακίνητη περιουσία στις αγροτικές περιοχές έχει περιοριστεί σε εξοχικά από αγοραστές πέραν των 50-55 ετών. Ωστόσο, υπάρχει κάποια στροφή προς τα ορεινά θέρετρα για αγορά και ανέγερση εξοχικών κατοικιών, τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές. Μία οργανωμένη κίνηση για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της ξένης αγοράς και ίσως να επιβραδύνει την αύξηση των τιμών στα παραλιακά καταλύματα.

Η επίδραση των πυρκαγιών
Στις τιμές των ακινήτων επίδραση έχουν και εγχώριοι παράγοντες, όπως λ.χ. οι πυρκαγιές. Εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος και τα συνεπακόλουθα που έχουν με σχέση με πλημμύρες, γεωργία και κτηνοτροφία, οι φωτιές προκαλούν και μια άμεση επίδραση στις αξίες των ακινήτων. Για παράδειγμα, η καταστροφική πυρκαγιά στον Σαιττά είχε τότε επηρεάσει την ζήτηση για κατοικίες και επενδύσεις στην περιοχή, όχι μόνο λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά και επειδή υπενθύμισε στους επενδυτές τους σχετικούς κινδύνους. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί και η καταστροφική πυρκαγιά στον Λυθροδόντα, η οποία αναφέρθηκε ότι μείωσε τις τιμές εντός των καμένων περιοχών κατά 30% και ότι η ζήτηση για τις επηρεασμένες περιοχές παραμένει περιορισμένη.

Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι, για τις τιμές των ακινήτων, η διατήρηση και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως, τα πάντα είναι συνιφασμένα με το βαθμό της οικονομικής τους απόδοσης, ακόμα και η βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος.

Άλλοι Παράγοντες: Αναδασμός και Συντελεστές Δόμησης
Η διατήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος έχει να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο της αστυφιλίας, εφόσον τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται στην Κύπρο μια σημαντική μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η αστυφιλία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, εφόσον μειώνει το εργατικό δυναμικό στην ύπαιθρο και προκαλεί ανεργία και υποαπασχόληση στις πόλεις. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση του αναδασμού ως αναπτυξιακού σχεδίου. Ο αναδασμός μπορεί να προσφέρει την υποδομή για την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Με καλύτερες οικονομικές συνθήκες στις αγροτικές περιοχές μπορεί να επιτευχθεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της υπαίθρου και μεγαλύτερη οικονομική απόδοση των αγροτικών τεμαχίων.

Μεγάλη επίδραση στη ζήτηση και άρα στις τιμές των ακινήτων μπορούν να έχουν και αποφάσεις σχετικά με τους συντελεστές δόμησης των επηρεαζόμενων περιοχών. Τον περασμένο Μάιο το ΚΕΒΕ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, στην οποία τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών στην Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο, σε συνάρτηση με τα πολεοδομικά προβλήματα και τους συντελεστές δόμησης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μάνθος Μαυρομμάτης, πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να δει αυτά τα προβλήματα, γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας.

Η επίδραση της οικονομικής πολιτικής
Στις πλείστες περιπτώσεις η αγορά και η ανάπτυξη της ακίνητης ιδιοκτησίας χρηματοδοτείται από δανεισμό και οι συνθήκες δανεισμού στην Κύπρο καθορίζονται κυρίως από την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ξεκαθάρισε πρόσφατα τα πλαίσια εντός των οποίων πρέπει να κινούνται οι εμπορικές τράπεζες για την δανειοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών, για σκοπούς αγοράς ακινήτων. Με διευκρινιστική εγκύκλιο αποσαφήνισε τις αποφάσεις οι οποίες αναφέρονταν στην πρώτη (12 Ιουλίου), αλλά και στη δεύτερη εγκύκλιό της (22 Αυγούστου 2007), σε μια προσπάθεια να λύσει όλες τις απορίες των εμπορικών τραπεζών.

Στις 12 Ιουλίου 2007 η Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό χρηματοδότησης για σκοπούς αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας από 70% σε 60% της αξίας του ακινήτου που χρηματοδοτείται. Από την εν λόγω απόφαση δεν επηρεάστηκε ο δανεισμός για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, εφόσον το ποσοστό αυτό παρέμεινε στο 80%.
Αυτή η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας στοχεύει προς πολλές θετικές κατευθύνσεις, όπως τη συγκράτηση της αυξανόμενης κυκλοφορίας του χρήματος λόγω του ολοένα αυξανομένου δανεισμού, η οποία προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις. Ένας λόγος για αυτή την κίνηση αποτελεί και το γεγονός ότι αυτό το είδος δανεισμού φέρει τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς δανειακών κεφαλαίων, από δραστικές μειώσεις της αξίας των ακινήτων που στην Αμερική είχαν ως ολέθριο αποτέλεσμα την παρούσα οικονομική κρίση.

Αν και η πολιτική αυτή κατακρίθηκε από επιχειρηματίες για τον λόγο ότι τους εμποδίζει από του να πραγματοποιούν κερδοφόρες επενδύσεις, των οποίων οι αποδόσεις μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση στην κυπριακή οικονομία την στιγμή που η οικονομική ύφεση έχει αρχίσει να επηρεάζει και την Ευρώπη, εντούτοις, η Κεντρική Τράπεζα έχει το καθήκον να διασφαλίσει την σθεναρότητα του ιδίου του οικονομικού μας συστήματος.

4 Comments

 1. Μιχάλης Παρασκευάς
  14 Ιουλίου 2008 16:23

  Ο εκσυγχρονισμός της φεουδαρχιάς και η νέα κατοχή

  Ο επισκέπτης του Υπουργείου Εσωτερικών ανάμεσα σ΄άλλα βρίσκει και το έντυπο για την κρατική μέριμνα όσον αφορά το αναφαίρετο, κεκτήμένο, απόλυτο και μπλα μπλα μπλα “δικαίωμα” του τυχερούλη κύπριου όσον αφορά την ιδιόκτητη στέγη και ότι το Κράτος μας το έχει στις ύψιστες του προτεραιότητες!
  Και σκέφτεσαι………Ένα νέο ζευγάρι ηλικίας σήμερα, κατά μέσο όρο το πολύ να βγάζουν μαζί μηνιαίως το υπέρογκο ποσό των 1200 λιρών Κύπρου (2000Ευρώ).
  Στον άγιο αυτό τόπο που η δημόσια συγκοινωνία είναι είδος προς εξαφάνιση το αυτοκίνητο είναι είδος ανάγκης.
  Εννοείται ότι για να αγοράσεις ένα αξιοπρεπές μέσο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον ένα δάνειο το οποίο θα έχει κόστος 200 ευρώ μηνιαίως για πέντε χρόνια τουλάχιστον.
  Υπολογίστε τώρα που η τιμή της βενζίνης έφτασε το 1.17 ευρώ πόσα πρέπει να ξοδεύουν τα δύο άτομα του νέου ζευγαριού για την βενζίνη…. πέραν των 150 ευρώ μηνιαίως (πολύ χαριστικά) τουλάχιστον.
  Βάλτε και τα λεφτά που πρέπει να δίνουν για τα βασικά, φαγητό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, όλα μαζί ενδεχομένως να βγαίνουν πέραν των 600 ευρώπουλων και αυτό αναλόγως εποχής αφού στην Κύπρο του καλοκαιριού των 45 βαθμών Κελσίου το κλιματιστικό πρέπει να δουλεύει ακατάπαυστα προς χαρά της ημικρατικής ΑΗΚ των ήδη φουσκωμένων λογαριασμών.
  Τέλος του χρόνου έχουμε τις άδειες κυκλοφορίας για τα δύο αυτοκίνητα και τις ασφάλειες.
  Έτσι γενικά και χοντρικά ομιλούντες θα λέγαμε ότι κατά μέσο όρο τα μηνιαία απαραίτητα έξοδα του νέου ζευγαριού των 2000 ευρώ θα είναι 1000 ευρώ.
  Κάτι όμως λείπει από την ιστορία μας….. το σπίτι!! Η περιβόητη ιδιόκτητη στέγη που είναι ύψιστη προτεραιότητα του άγιου κράτους μας που φροντίζει φυσικά για μας!!
  Λοιπόν, έχουμε και λέμε: στην περιοχή Αγίων Ομολογητών στην Λευκωσία, ένα μονάρι διαμέρισμα πουλιέται από τον άη ντιβέλοπερ σε απίστευτη τιμή ευκαιρίας one life time των ……. κρατηθείτε,… 109.000 ΛΙΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ!
  Ποιου να το πεις τζαι ποιος να σε πιστέψει……………….. αλλά οκ, κάποιος θα πει, “ε καλά ρε κουμπάρε, τζαι συ θέλεις μου διαμέρισμα αγίους ομολογητές σιορ εν σου΄κάμνουν άλλες περιοχές;” Οκ ας πάμε σε άλλες περιοχές
  Πάμε προς Λακατάμια, σε μια οδό κάθετη στην Τσερίου, στην περιοχή που είναι οι λεγόμενες φάρμες του Σαμψών, εκεί βρίσκουμε δύο συμπλέγματα από 10 οικοδομές το κάθε ένα κολλημένες η μια πάνω στην άλλη, μπροστά και πίσω σπιτάκια ( ο θεός να τα κάμει) και τι βρίσκουμε;
  Βρίσκουμε “σπίτια” τρύπες των ΔΥΟ υπνοδωματίων (ήντα τζαιρούς εφτάσαμεν) τα οποία έχουν ανεμόσκαλα γυριστή γιατί δεν χωράει κανονική, να πουλιούνται …..κρατηθείτε .. 165.000 λίρες κύπρου ΜΟΝΟΝ!
  Ας πάμε και στο «τριάρι»..ΜΟΝΟ 230.000 Λιρες για ένα τριάρι τρύπα κολλημένο με 9 άλλα, στην Λακατάμια δίπλα στις φάρμες του Σαμψών!
  Εγώ με το στόμα ανοικτό να του λέω «καλά ρε, μα επελλάνετε τέλεια μάνα μου; Εφκάλετε νάμι……….. ε ναι ρε κουμπάρε» λέει «αυξήθηκεν το πετρέλαιο»!
  Τι να του εξηγάς τώρα για τον πόλεμο του υποτιμημένου αμερικανικού δολαρίου εναντίον του Ευρώ που παίζεται στην τιμή του πετρελαίου και ότι για μας που πληρώνουμε σε Ευρώ κατουσίαν δεν αυξήθηκε το πετρέλαιο, αφού 1 Ευρώ ισούται με 1,5 δολάρια, άρα με 100 Ευρώ αγοράζουμε πέραν του ενός βαρελιού πετρελαίου το οποίο πουλιέται σε δολάρια και ότι αυτά τα παραμύθια με το πετρέλαιο είναι για να μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί και να κερδοσκοπεί ο κάθε ένας εις βάρος όλων μας.
  Και ακόμα δεν μπήκε και ο περιβόητος ΦΠΑ πάνω στα οικόπεδα. Εκεί να δείτε γλέντια κερδοσκοπίας με την συνενοχή του «αριστερού» «λαϊκού» «αγωνιστή» Υπ.Εσ Συλικιώτη και του «αριστερού» «φιλολαικού» πλέον Κράτους μας που νοιάζεται για μας.
  Αν το νέο ζευγάρι που λέγαμε πριν δεν έχει πλούσιο μπαμπά η πεθερούλη με χωράφια και ακίνητα, πως θα εξασφαλίσει την ιδιόκτητη του στέγη, δικαίωμα που όπως ενημερώθηκε είναι ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους μας;
  Να αγοράσει ένα μονάρι που θα στοιχίζει τουλάχιστον 80.000 λίρες;
  Που θα τα βρει τόσα λεφτά; Μα φυσικά θα αποταθεί στους έτερους συμμάχους των φεουδαρχών που αγόρασαν και μονοπωλούν τη γη και την χρυσοπουλούν στο λαουτζίκο, δηλαδή τις Τράπεζες!
  Πόσα θα πληρώνει το μήνα; 500 λίρες; Άρα τα 1000 ευρώ που εξοικονόμησαν για τα επόμενα 25 χρόνια έκαναν φτερά και πέταξαν προς τις τεράστιες τσέπες των γνωστών αγνώστων.
  Και άντε ένα νέο ζευγάρι να την βγάλει σε ένα μονάρι, όταν θα κάνουν οικογένεια τι θα κάνουν;
  Δηλαδή ένα νέο ζευγάρι με προοπτική την οικογένεια των δύο παιδιών θα πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον δυάρι ή τριάρι διαμέρισμα των 130.000 Λιρών;
  Με λίγα λόγια, μια ολιγομελής οικογένεια του 2020 στην αγία νήσο Κύπρο θα έχει καταχρεωθεί στις Τράπεζες για να ζει σε μία χρυσοπληρωμένη «τρύπα» που του πούλησαν οι σύγχρονοι φεουδάρχες.
  Απορία: Γιατί σε κάποιες περιοχές της Λευκωσίας πχ στην Έγκωμη ειδικά στον χώρο πλησίον του Cineplex ή στην Διεθνή Κρατική Έκθεση υπάρχουν μόνο τεράστιες επαύλεις με μεγάλους κήπους πισίνες κλπ και ούτε μια πολυκατοικία, ενώ όταν μπείς προς Λακατάμια του λαουτζίκου, βλέπεις «πιττωμένες» ασύδοτα διασκορπισμένες παντού, η μια πάνω στην άλλη, με το παράθυρο του ενός φάτσα στο παράθυρο του άλλου, χωρίς πεζοδρόμια και πάρκινγκ ακαλαίσθητες πολυκατοικίες αναμεμιγμένες με τους προσφυγικούς συνοικισμούς, σαν άλλοι προσφυγικοί οικισμοί για τη νέα εκσυγχρονισμένη κατοχή που είναι ήδη παρούσα;.
  Ήδη υπάρχουν πολυκατοικίες με τρύπες-διαμερίσματα στον Λυθροδόντα, στην Ορούντα, στο Γέρι τα οποία χρυσοπουλιούνται.
  Θα μου πείτε τώρα τι μπορεί να γίνει……………
  Φραγμός στην οικιστική ασυδοσία των κερδοσκόπων φεουδαρχών. Πολεοδομικός σχεδιασμός που θα έχει πρώτιστο στόχο την ευημερία όλων των Κυπρίων και όχι μόνο συγκεκριμένων κυπρίων διαμένοντων σε συγκεκριμένες περιοχές.
  Υπάρχει τεράστια γη αναξιοποίητη σε όλη την ελεύθερη Κύπρο όπου μπορούν να κτιστούν ευρύχωρα σπίτια για να μπορούν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να ζουν σε συνθήκες αξιοπρεπιας και ευημερίας.
  Να σταματήσει ο «αριστερός» κύριος Υπ.Ες. Συλικιώτης να δίνει ελαφρά τη καρδία εις βάρος του λαού- απλού ανθρώπου άδεια στους ντιβέλοπερ να κτίζουν πολυκατοικίες με τρύπες όπου φτάσουν και όπου σταθούν εκτός σε συγκεκριμένες υπεράνω περιοχές!
  Να κτίζονται στις πλείστες περιοχές ΜΟΝΟ σπίτια με τουλάχιστον 3 υπνοδωμάτια τα οποία το καθένα να έχει ελάχιστο όριο τετραγωνικών μέτρων ώστε να μην είναι τρύπες
  Με αυτό τον τρόπο η προσφορά των σπιτιών θα αυξηθεί ραγδαία και η προσφορά των διαμερισμάτων θα μειωθεί και έτσι αναγκαστικά θα πέσουν οι τιμές των σπιτιών αφού ο κόσμος θα προτιμά να δίνει κάτι παραπάνω ώστε να έχει σπίτι και όχι τρύπα διαμέρισμα
  Φραγμός στην κερδοσκοπία των λίγων φεουδαρχών εις βάρος των απλών ανθρώπων.

  Μιχάλης Παρασκευάς
  Με πιο καυστική γλώσσα στο http://osr55.wordpress.com/

 2. Παντελής Μιτσής
  3 Αυγούστου 2008 15:49

  Κε Παρασκευά, πολύ πραγματιστικές οι απόψεις σας για την κατάσταση στην αγορά γης. Καλές και οι εισηγήσεις σας για κρατικό παρεμβατισμό προς μια καλύτερη διάρθρωση της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά ως συνήθως τίποτα από αυτά δε θα γίνει παρά μόνον μετά που θα φθάσει ο κόμπος στο χτένι.

 3. Μιχάλης Παρασκευάς
  2 Σεπτεμβρίου 2008 00:48

  Αγαπητέ Παντελή ευχαριστώ πολύ τα λόγια σου και την επικρότηση των απόψεων μου.

  121 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία τρία ολόκληρα χρόνια, τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει και τίποτε απολύτως δεν θα γίνει προς δικαίωση της μνήμης τους, απλά γιατί στο βασίλειο της αναξιοκρατίας που είναι η Κύπρος οι υπερκατέχοντες ουδέποτε πληρώνουν για τις πράξεις τους.

  Το μεγαλύτερο σκάνδαλο-κομπίνα στα χρονικά, αυτό του χρηματιστηρίου όπου οι γνωστοί-άγνωστοι αρπακτικά κατασπάραξαν τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι πιάστηκαν στην φάκα που τους έστησαν για να τους φάνε τα περισσεύματα τους.
  Χάθηκαν «νόμιμα παρανόμως» μέσα στον κυκεώνα πρόχειρων νόμων των «πολιτικών» ολόκληρες περιουσίες και ουδείς οδηγήθηκε ενώπιον αυτού που ονομάζουμε «δικαιοσύνη» και ουδείς θα οδηγηθεί γιατί πολύ απλά στο βασίλειο της αναξιοκρατίας όλα λειτουργούν για να εξυπηρετούνται οι γνωστοί-άγνωστοι υπερκατέχοντες.

  Η μεγάλη κομπίνα του χρηματιστηρίου συνεχίζεται και έχει περάσει στην δεύτερη της φάση, αφού αρχικά έβαλαν τον κοσμάκη να πουλήσει και να υποθηκεύσει τα χωράφια και τη γη του, εκτός από τα λεφτά τους έφαγαν και την γη τους πάμφθηνα και έτσι περάσαμε στη νεά φεουδαρχία για την οποία κάνω λόγο.

  Αυτό που ονομάζουμε «κράτος» εκτός από βασίλειο της αναξιοκρατίας είναι και το βασίλειο των γνωστών-αγνώστων υπερκατέχοντων οι οποίοι με τα πλοκάμια σε όλες τις βαθμίδες κινούν απόλυτα τα νήματα αποκλειστικά και μόνο για το ιδιωτικό (idiot) τους συμφέρον.

  Η μόνη περίπτωση το «κράτος» (που αποτελείται από τους γνωστούς «πολιτικούς» οι οποίοι αποζητούν μόνο τα κουκιά κάθε πέντε χρόνια,) να δράσει και να παρέμβει προς την κατεύθυνση του συμφέροντος των απλών ανθρώπων είναι μόνο όταν οι «πολιτικοί» αυτοί να γνωρίζουν ότι θα έχουν πραγματικό πολιτικό κόστος, και αυτό θα γίνει μόνο όταν οι οποδοί-κουκιά αντιδράσουν έμπρακτα.

  Εδώ χάθηκε η μισή Κύπρος και ουδείς πλήρωσε………

  http://osr55.wordpress.com/

 4. Παντελής Μιτσής
  20 Σεπτεμβρίου 2008 11:51

  Και αυτά δυστυχώς είναι αλήθεια…

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>