Top 10: Καλύτεροι Προορισμοί για Διακοπές

1. Ελληνικά νησιά
Τα ελληνικά νησιά αποτελούν ένα δεδομένο προορισμό για τους περισσότερους, αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα από τα ωραιότερα ταξίδια. Πέραν από τη χαλάρωση στη θάλασσα και τη νυκτερινή διασκέδαση, το κάθε νησί έχει ένα πλούτο φυσικής ομορφιάς και ιστορίας που αξίζει να ανακαλυφθεί. Σε κάθε γωνιά, ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει κάτι που ήδη θεωρεί δικό του, λέξεις στις διαλέκτους, φαγητά, μνημεία, θεότητες και αγίους. Από τη σεμνή Φολέγανδρο και Κάλυμνο μέχρι την πολύβουη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τα ελληνικά νησιά συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα μέσα από τη μυστηριακή, τη ψυχαγωγική, την ησυχαστική και την ιστορική αναζήτηση.

2. Κροατία
Παρά τα προβλήματα της σύγχρονης ιστορίας της, η Κροατία αναδεικνύεται σε ένα ελκυστικό (και οικονομικό) ταξιδιωτικό προορισμό, καθώς βρίσκεται τοποθετημένη σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. Ανάμεσα σε άλλα, η Κροατία χαρακτηρίζεται από την ποικιλότητα στην κουλτούρα, τα έθιμα και τη γλώσσα, αλλά και τη γεωγραφία του βορρά και νότου, των παραλίων και της ενδοχώρας. Οι Δαλματικές ακτές αποτελούν ένα από τα ωραιότερα μέρη της χώρας, με εκατοντάδες νησιά και κόλπους. Η Κροατία φημίζεται για τον φυσικό της πλούτο (έχει 8 εθνικά πάρκα), αλλά και για τα γεμάτα με βαλκανικά χρώματα χωριά και πόλεις.

3. Αργεντινή
Η Αργεντινή αποτελεί το χώρο συνάντησης της Ευρώπης στην Νότιο Αμερική. Η στερεότυπη εντύπωση για τη χώρα ταυτίζεται με τα μεγάλα βοδινά στέικ, τους «γκαούτσο» καβαλάρηδες, αλλά και το μαγευτικό ρυθμό του ταγκό που εξωτερικεύει το πάθος των Αργεντινών. Το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες με τα γραφικά της λιθόστρωτα δρομάκια, δίκαια χαρακτηρίζεται ως «το Παρίσι της Ν. Αμερικής». Η νύκτα προκαλεί τον ερωτισμό και τη διασκέδαση στο ρυθμό του ταγκό. Πέραν όμως από τη κουλτούρα, στην Αργεντινή ο ταξιδιώτης συναντά φυσικές ομορφιές, όπως τους παγετώνες στο Ελ Καλαφάτε και τους καταρράκτες στο Πουέρτο Ιγκουαζού. Για τους τολμηρούς εξερευνητές είναι η Παταγονία, και η πιο νότια πόλη του κόσμου, η Ουσιουάϊα. Από εκεί, η Γη του Πυρός και η Ανταρκτική είναι απλά ένα κοντινό ταξίδι.

4. Σκωτία
Στη Σκωτία η ιστορία συναντιέται με το θρύλο και ο σύγχρονος πολιτισμός συντονίζεται στον παραδοσιακό ceilidh (κέιλι) ρυθμό και στη μελωδία της πίπιζας. Ο άνθρωποι, με καταβολές από τους αυτόχθονες Πίκτς, τους Κέλτες και τους Βίκινγκς, διαχωρίζονται από το βρετανικό στερεότυπο. Όσο πιο βόρια ταξιδεύουμε, τόσο η χαρακτηριστική τους διάλεκτος επιστρέφει στη γαέλικη γλώσσα. Το Εδιμβούργο, η πρωτεύουσα, ονομάστηκε και «Αθήνα του Βορρά», λόγο της συνεισφοράς του στο Διαφωτισμό. Η πόλη ζωντανεύει κάθε Αύγουστο με το φεστιβάλ Fringe, όπου επισκέπτες από όλη την οικουμένη βιώνουν το κορυφαίο πολιτισμικό πανηγύρι, με θέατρα δρόμου, χορό, τραγούδι και, φυσικά, τις στρατιωτικές επιδείξεις «Tattoo» των κιλτοφόρων σκωτσέζων στρατιωτών.

5. Μαρόκο
Η ταινία «Καζαμπλάνκα» έκανε σε όλους γνωστό το όνομα της μεγαλύτερης πόλης του Μαρόκο. Οι άραβες την είχαν χαρακτηρίσει ως το «δυτικό άκρο» που ενώνει την έρημο με τη θάλασσα. Το Μαρόκο έχει ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα, ο οποίος διαμορφώθηκε εξαιτίας της επίδρασης των διαφόρων λαών που έζησαν εκεί καθώς και των θρησκευτικών παραδόσεων του Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Ισλάμ. Αναπόσπαστο κομμάτι τις εξερεύνησης είναι οι ξεχασμένες στο πέρασμα του χρόνου αρχαίες πόλεις, τα τζαμιά, οι βεδουίνοι, τα ανάκτορα «κασμπά», το παζάρι στις αγορές, οι παραδοσιακές ενδυμασίες, το φαγητό, τα έθιμα και, φυσικά, οι τοπικοί καφέδες με πλούσιο άρωμα.

6. Βιετνάμ
Το Βιετνάμ πέρασε από αιματηρές συγκρούσεις, εθνικούς διχασμούς και πόλεμους, που άφησαν δυσεπούλωτες πληγές. Παραταύτα, το Βιετνάμ παραμένει μια χώρα με εξαίσια φυσική ομορφιά, στην οποία οι κάτοικοι ζουν με αξιοπρέπεια. Στη πρωτεύουσα Χανόι, οι αρχαίες παγόδες συνυπάρχουν με τα γαλλο-αποικιακά κτήρια, με τον περισσότερο κόσμο πλέον να ανήκει στη μεταπολεμική γενιά. Δείγμα πολιτισμού ο χιλιόχρονος Ναός της Λογοτεχνίας, κέντρο εκπαίδευσης και μάθησης. Στον κόλπο Χαλόνγκ ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει ένα αριστούργημα της φύσης: τα 3000 καταπράσινα νησάκια, στα οποία μπορεί να ταξιδέψει με τις παραδοσιακές βάρκες. Μια μελαγχολική νότα στο ταξίδι τα παλιά σύνορα Νοτίου και Βορείου Βιετνάμ, όπου κείτονται τα κατάλοιπα του αιματηρού πολέμου: τάφοι και τούνελ των Βιετκόγκ.

7. Σικελία
Αν και είναι μέρος της Ιταλίας, το νησί είναι αυτόνομο διοικητικά, έχοντας το δικό του αρχαίο πολιτισμό και γλώσσα που αντικατοπτρίζει ένα γνήσιο μεσογειακό και συνάμα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η Σικελία πέρασε από τα χέρια πολλών: Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Αράβων, Νορμανδών και Ισπανών, με τον καθένα να καταθέτει κάτι από το δικό του πολιτισμό στο νησί. Διάσπαρτοι στο νησί αρχαίοι ελληνικοί ναοί και θέατρα, μπαρόκ παλάτια και ρωμανικοί καθεδρικοί. Στη Σικελία ο ταξιδιώτης μπορεί να δει το ενεργό ηφαίστειο Αίτνα, τις Συρακούσες και άλλα τόσα μυστικά τα οποία καλείται να ανακαλύψει…

8. Ινδία
Η Ινδία αποτελεί μια έντονη εμπειρία για τον κάθε ταξιδιώτη, ο οποίος, όπως έχει λεχθεί, είτε τη μισεί είτε την αγαπά. Η πολυπληθής αυτή χώρα έχει τόσα πρόσωπα, όσα και οι θεοί της. Αποτελείται από ένα κράμα λαών, θρησκειών, ηθών και εθίμων, τα οποία δένει ο «συνκρητισμός» και ο πολιτισμικός πλουραλισμός. Οι εικόνες συγκρουόμενες: από τη μια η τεχνολογική ανάπτυξη, και από την άλλη η κοινωνική στασιμότητα, αποτυπωμένες για πάντα στις αισθήσεις και στη μνήμη του ταξιδιώτη. Από το Νέο Δελχί, όπου η εξαθλίωση είναι τρόπος ζωής, μέχρι την ξεκούραστη Κεράλα στο Νότο και στο πανέμορφο αλλά πολιτικά ασταθές Νταρφούρ στο Βορρά, η Ινδία αποτελεί μια μοναδικά έντονη εμπειρία.

9. Μπελίζε
Κάποτε το κέντρο του πολιτισμού των Μάγια, γνωστή στα νεώτερα χρόνια ως Βρετανική Ονδούρα, η μικρή αυτή αγγλόφωνη χώρα βρίσκεται στη Καραϊβική ακτή. Η χώρα αποτελείται από τροπικά δάση πλούσια σε άγρια ζωή, με διάσπαρτα μνημεία, ναούς και παλάτια, κατάλοιπα του πολιτισμού των Μάγια. Η Μπελίζε καταφέρνει να συνδυάσει το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με το μυστηριώδη αυτό πολιτισμό και, παράλληλα, να αποτελεί ένα προορισμό ιδανικό για χαλάρωση και ηρεμία.

10. Κίνα
Δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι πραγματικά ταξίδεψε στον κόσμο, αν δε περάσει από την Κίνα. Η ατελείωτη αυτή χώρα συνδυάζει τη πανάρχαια πολιτισμική της κληρονομιά με ένα ιδιόμορφο πολιτικό καθεστώς λογοκρισίας και ελέγχου. Η Κίνα αλλάζει ξεκινώντας από το Πεκίνο, όπου τα αυτοκίνητα αντικαθιστούν τα ποδήλατα και ο δυτικός τρόπος ζωής υποσκελίζει την «πολιτισμική επανάσταση». Η Κίνα, με την μακραίωνη ιστορία των δυναστειών, το Σινικό τείχος, τα αγάλματα των πολεμιστών Τερρακότα και την Απαγορευμένη Πόλη, σήμερα είναι η χώρα των μηχανικών θαυμάτων και της ταχύτατης οικονομικής προόδου. Ειδικά η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει αναμορφώσει το πρόσωπο του Πεκίνου. Κοιτάζοντας προσεκτικά ο επισκέπτης, θα μπορέσει να δει την ιστορία, να συνειδητοποιήσει το παρόν και φανταστεί το μέλλον αυτής της ισχυρής χώρας.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>