Γράφει:

Η Κύπρος και οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2017

του Παντελή Μιτσή

 

Η Κύπρος διεκδίκησε για πρώτη και μοναδική φορά τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1998. Τότε είχε διεκδικήσει τη διοργάνωση των Αγώνων του 2005 και ο κος Καρτακούλλης, νυν Πρόεδρος του ΚΟΑ, είχε αναφέρει ότι η υποψηφιότητα εκείνη ήταν πιλοτική και ότι έγινε κυρίως ως προετοιμασία για μια πιο δυναμική υποψηφιότητα στο μέλλον. Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται επιχειρήματα υπέρ της υποβολής υποψηφιότητας από την Κύπρο για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2017.
Στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) αναφέρεται ότι οι υποψηφιότητες για τη διοργάνωση των αγώνων υποβάλλονται τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τη συνάντηση της Επιτροπής στην οποία επιλέγεται η διοργανώτρια πόλη. Εφόσον η συνάντηση αυτή γίνεται συνήθως έξι χρόνια πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων, αυτό σημαίνει ότι για τους Αγώνες του 2017, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και το 2010. Με δεδομένο ότι το 2009 θα διοργανωθούν στην Κύπρο οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (τους οποίους η Κύπρος έχει αναλάβει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία), το 2010 αποτελεί ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή για την διεκδίκηση των αγώνων.
Μια υποψηφιότητα από την Κύπρο πιθανόν θα έχει ένα σταθερό προβάδισμα για το λόγο ότι όλες πλέον οι μεγάλες χώρες που συμμετέχουν στους αγώνες (και αρκετές μικρότερες) έχουν ήδη αναλάβει τη διοργάνωσή τους για μια τουλάχιστον φορά: Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δύο μεσογειακές χώρες της Ασίας που συμμετέχουν στους Αγώνες και όλες οι μεσογειακές χώρες της Αφρικής (η Τυνησία μάλιστα δύο φορές), εκτός της Λιβύης.
Στην Ευρώπη, εκτός από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας η οποία τους διοργάνωσε το 1979, η μόνη μεγάλη χώρα που δεν τους έχει διοργανώσει μέχρι τώρα είναι η Αλβανία (η οποία είναι μάλλον απίθανο να υποβάλει αίτηση). Από αυτές τις χώρες, η Ισπανία και η Ελλάδα τους έχουν ήδη αναλάβει από δύο φορές, ενώ η Ιταλία έχοντας κερδίσει τη διοργάνωση του 2009, οδεύει ήδη προς την τρίτη της διοργάνωση. Είναι φανερό ότι η ανάθεση των αγώνων έχει αρχίσει να «περιστρέφεται» σε συγκεκριμένες χώρες και με δεδομένες τις πιο πάνω στατιστικές, η ΔΕΜΑ θα θέλει σε αυτό το στάδιο να ενθαρρύνει υποψηφιότητες από τα κράτη που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναλάβει τη διοργάνωση. Από αυτά τα κράτη, εκτός από την Κύπρο, τα πιο ανεπτυγμένα είναι ορισμένα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενία και Κροατία) και πιο μικρές χώρες, όπως η Μάλτα και το Μαυροβούνιο.
Η Κύπρος έχει ένα σοβαρό προβάδισμα σε τέτοια διεκδίκηση λόγω του ότι είναι το πιο οικονομικά σθεναρό κράτος από αυτά που δεν έχουν αναλάβει μέχρι τώρα τη διοργάνωση και έχει αξιοθαύμαστες αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις. Εφόσον η χώρα μας έχει αρχίσει να προωθεί τις εγκαταστάσεις μας για σκοπούς αθλητικού τουρισμού, η δυναμική διεκδίκηση μιας αθλητικής διοργάνωσης στην οποία συμμετέχουν 24 χώρες (με το Ισραήλ από το 2009) από τρεις ηπείρους θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για αυτό τον σκοπό. Επίσης, με την τυχόν διοργάνωση των αγώνων θα κτιστούν εγκαταστάσεις που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον αθλητισμό στην Κύπρο. Εξάλλου έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από την πιλοτική διεκδίκηση για τους Αγώνες του 2005.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>