Γράφει:

Βιβλιοκριτική: Οι πέντε άνθρωποι που συναντάς στον παράδεισο, του Mitch Albom

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται το βιβλίο αυτό έχει να κάνει με την αντίληψη του συγγραφέα για τη μετά θάνατον ζωή, ένα ερώτημα που απασχολεί τον κάθε άνθρωπο και επιδέχεται εδώ και αιώνες πολλών ερμηνειών. Για τον Άλμπομ σε αυτό το βιβλίο, ο παράδεισος έχει την ακόλουθη, φαινομενικά απλή, μορφή: πέντε άνθρωποι που μετά τον θάνατο του συναντά ο πρωταγωνιστής, ένας άνθρωπος απλός και καθημερινός όπως όλοι μας, σε χώρο και χρόνο απροσδιόριστο, έχουν σκοπό να του γεμίσουν τα κενά της γνώσης του για τη ζωή του. Να του εξηγήσουν το νόημα των όσων έζησε και των όσων δεν του επιτράπηκαν να ζήσει για να βρει μετά θάνατον τη γαλήνη. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι αυτό που περιμένει τον καθένα μας μετά θάνατον είναι πέντε άνθρωποι, κάποιους από αυτούς δεν θα τους γνωρίζουμε καν αλλά οι ζωές μας θα έχουν με περίεργους τρόπους τμηθεί, που θα μας εξηγήσουν τα κενά της περιορισμένης επίγειας γνώσης μας σε σχέση με το τι μας δόθηκε και τι πήραμε στη ζωή. Θεωρεί λοιπόν ο Άλμπομ ότι η λύση του προσωπικού μας μυστηρίου, και ο καθένας μας είναι ένα μυστήριο, είναι στην ουσία ο παράδεισος μας.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να γίνει για τους αναγνώστες του η υπόσχεση ότι θα φωτιστούν οι άγνωστες αλλά καθοριστικές πλευρές της ζωής. Μια υπόσχεση ότι θα βγεις από τον λαβύρινθο της ζωής σου, μόνο όμως μετά το πέρας της. Τις επιλογές σου καλείσαι να τις κάνεις εν αγνοία, στα σκοτεινά, όπως οι ήρωες του Σεφέρη. Το βιβλίο εμμένει σε αυτό το εν αγνοία, εμμένει στην ανθρώπινη άγνοια και στην παρελκόμενη και έμφυτη ανάγκη μας για τη διαρκή και βασανιστική αναζήτηση της γνώσης. Εμμένει στην αγωνία που μας προκαλεί η έλλειψη γνώσης και τα ερωτηματικά που ταλανίζουν ολόκληρες ζωές, περιστρέφεται γύρω από τα τραύματα από τα οποία η γνώση θα μας απάλλασσε, γύρω από τα λάθη που θα μας βοηθούσε να αποφύγουμε. Σε αυτά που η απάντηση έρχεται πάντα, αλλά έστω, αργά.

Το βιβλίο συζητά την ουσία της ζωής και δημιουργεί επίσης το εύλογο ερώτημα αν οι επιλογές που έχουμε δεν είναι τελικά άπειρες, όπως συχνά νομίζουμε, αν δεν είμαστε τελικά παντοδύναμοι, όπως κάποτε ξεχνιόμαστε να πιστεύουμε, και δίνει την εικόνα της ανθρώπινης ζωής ως ενός ταξιδιού σύντομου και περιορισμένου, που εύκολα γίνεται κενό και ανούσιο αν ξεχάσεις τον προορισμό ή αν εγκαταλείψεις τον αγώνα.

Το βιβλίο αναζητεί το νόημα και το νήμα της Αριάδνης, το προσωπικό νόημα και νήμα της ζωής έκαστου αναγνώστη, για να καταλήξει στο ερώτημα που τελικά δεν μπορεί να απαντηθεί: υπάρχει Αριάδνη και, αν ναι, μας αγαπά ακόμη; Θα έχουμε ποτέ εμείς, οι ασήμαντοι θνητοί, πρόσβαση στο νήμα της και στο Νόημα;

One Comment

  1. Παντελής
    4 Αυγούστου 2009 21:40

    Από τα πιο αξιόλογα βιβλία και με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Ξαφνιάζει το πόσο περιεκτικό είναι (το πρωτότυπο είναι μόλις 196 σελίδες). H γενική του απήχηση οφείλεται στην απλότητά του και ότι δείχνει πόσο μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή μας μπορεί να έχουν οι φαινομενικά ασήμαντες επιλογές ενός αγνώστου.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>