Εν συντομία

Στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ θα διεξαχθούν μια σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλες χώρες μέλη της Ένωσης. Στην Κύπρο, το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο επέλεξε να δώσει βαρύτητα στη μουσική με τέσσερα κονσέρτα:
-Στις 9 Ιουλίου και ώρα 8.30μμ, στον κήπο του στη Λευκωσία, θα διεξαχθεί συναυλία τζαζ με το «Cyprus Big Band», σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας.
-Στις 12 Ιουλίου και ώρα 8.30μμ, στο εξαιρετικό αρχαίο θέατρο Κουρίου, είναι προγραμματισμένη συναυλία του Trio Jacques Loussier, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής. Με τον Jacques Loussier η μουσική, σε όλες της τις αποχρώσεις, έχει την τιμητική της. Πιανίστας και συνθέτης, ο Loussier, είναι μουσικός στη ψυχή και δεν περιορίζεται σε καμιά κατηγορία. Τζαζ, κλασσική, σύγχρονη ή ροκ. Είναι αυτά τα είδη κατ’ αρχήν τόσο διαφορετικά,
εν τούτοις ξέρει να τα σμίγει σε ένα κονσέρτο με μαεστρία.
-Στις 13 Ιουλίου και ώρα 9μμ, στους κήπους του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου ο Παραδοσιακός Μπάλος (με ακορντεόν και τραγούδι), που οργανώνεται με την ευκαιρία της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας (14 Ιουλίου).
-Στις 22 Ιουλίου και ώρα 8.30μμ, στους κήπους του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου, διοργανώνεται συναυλία μουσικής τζαζ και έθνικ με το Αυστριακό συγκρότημα «Sigi Finkel» και αφρικανούς μουσικούς, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας και την Αυστριακή Πρεσβεία.

Το δωδέκατο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με παραστάσεις από θιάσους από Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αλβανία, Μάλτα, Ισραήλ και Κύπρο αρχίζει στις 4 Ιουλίου 2008 και συνεχίζεται μέχρι τις 2 Αυγούστου. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21.00 και μοιράζονται ανάμεσα στο αρχαίο ωδείο Πάφου, το αρχαίο θέατρο Κουρίου και
το αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία.

Το τρίτο έθνικ φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 2 Ιουλίου 2008 ως τις 26 Ιουλίου και η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνονται σε πλατείες σε όλη την Κύπρο. Μια ωραία πρόταση για τις καλοκαιρινές βραδιές με συγκροτήματα όπως οι Ethno Cyprus 2008, Musicofilia, Drms United, Άλκης Αγαθοκλέους Ethnic Co και την σύμπραξη Πάνου Κατσιμίχα, Γιάννη Κούτρα και Μανου Ξυδούς.

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, διοργανώνει καλλιτεχνικές βραδιές στην ιστορική γειτονιά της πρωτεύουσας. Α. Κυριακή 6 Ιουλίου: Θέατρο, Χορός, Μουσική. Παρουσίαση παιδικών ομάδων και μουσικής ομάδας «Ηχοδέτες» που λειτουργούν στα πλαίσια του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών (επί της Λεωφόρου Αγίων Ομολογητών, μπροστά από τον Ιερό Ναό, 8.30 μμ.).
Β. Δευτέρα 7 Ιουλίου βράδυ: Σήμερα γάμος γίνεται. Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα το γάμο στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου. Παρουσιάζονται στοιχεία από γάμο από περιοχές της Ελλάδας (Πάρος, Θράκη, Ιθάκη, Μικρά Ασία). Η παράσταση θα κλείσει με ρεμπέτικο και λαϊκό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα «Έπεα Πτερόεντα». (επί της Λεωφόρου Αγίων Ομολογητών, μπροστά από τον Ιερό Ναό, 8.30 μμ.).

Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στην Αθήνα είναι γεγονός. Επιφανείς νεοελληνιστές απ’ όλο τον κόσμο μεταβαίνουν στην Ελλάδα για να μετάσχουν σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου στο ΜΜΑ.
 Οι εισηγητές προέρχονται από πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα – όπως φιλολογία, γλωσσολογία, πολιτισμικές σπουδές, μεταφραστικές σπουδές, ιστορία, ανθρωπολογία, ιστοριογραφία, ιστορία και κοινωνιολογία της Ελληνικής λογοτεχνίας, βυζαντινές και κλασικές σπουδές.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον Τολστόι σύντομα γίνεται ταινία. Το μυθιστόρημα «Ο τελευταίος σταθμός» έχει σαν θέμα του την τελευταία χρονιά της ζωής του Λέοντα Τολστόι. Είναι βασισμένο στα ημερολόγια του ίδιου, της γυναίκας του, των μαθητών του, της κόρης του, του γιου του κ.ά. Το σημαντικό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ενσωματώνει με πειστικό αλλά κυρίως συναρπαστικό τρόπο τα γεγονότα της εποχής του Τολστόι, με τον ίδιο να στέκεται στη σκιά αυτών των γεγονότων και τον περίγυρό του να σχολιάζει.

Οι Νύχτες Καλοκαιριού του Δήμου Λευκωσίας αρχίζουν από τις 4 Ιουλίου 2008και θα συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι μουσικές και θα λάβουν χώρα σε πλατείες της πόλης. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα στη διεύθυνση http://www.nicosia.org.cy/pdf/Programme 2008.pdf

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει φέτος, μετά από πολλά χρόνια, τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Η πρεμιέρα είναι στις 2 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>