Κοινωνία: Εν συντομία

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013
Το Τμήμα Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα την προκήρυξη του μέτρου για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Το Καθεστώς 1.5.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 θεωρείται το πιο δημοφιλές μέτρο αφού προνοεί επιδότηση 40% – 60% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης. Η προκήρυξη του μέτρου ενδιαφέρει άμεσα και προκαλεί κινητοποίηση όχι μόνο στους κύκλους των αγροτών, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αλλά και ευρύτερα αφού στο όλο σύστημα εμπλέκονται οι εισαγωγείς και πωλητές μηχανημάτων και εξοπλισμού, οι διαπιστευμένοι φορείς για την ετοιμασία των μελετών οικονομικής βιωσιμότητας και οι εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την παραλαβή, εξέταση και έγκριση των εκατοντάδων αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκε το μέτρο αυτό ήταν το 2005. Όλες οι πληροφορίες για την προκήρυξη του Καθεστώτος 1.5.1 είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης www.iapacyprus.eu

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού
Κυκλοφορεί σύντομα στην αγορά εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο παρασκεύασε στην Αυστραλία η ομογενής επιστήμονας και ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, σε συνεργασία με Αυστραλούς συναδέλφους της. Σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της ομογενούς ερευνήτριας « Μια αμερικανική φαρμακευτική εταιρία επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σ’ αυτό το εμβόλιο. Δεν είναι πλέον στα χέρια μου. Δεν μπορώ και δεν είναι σωστό να κάνω εγώ τις ανακοινώσεις. Ξέρω όμως ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα». Σύυμφωνα δε με την κα Αποστολοπούλου, τα ποσοστά επιτυχίας του εμβολίου σε ό,τι αφορά την πρόληψη αγγίζουν το 100%, ενώ σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, αν και χαμηλότερα, εν τούτοις παραμένουν αρκετά ψηλά.

e-health ένα βήμα πιο κοντά
Με σκοπό την εξυπηρέτηση των Εσθονών ασθενών, το Γενικό Νοσοκομείο του Ανατολικού Ταλίν εγκαινίασε τη διαδικτυακή πύλη «iPatsient». Μέσω του διαδικτύου, οι ασθενείς συνδέονται στην προσωπική τους ιστοσελίδα όπου μπορούν να δουν το ιατρικό τους ιστορικό, να κλείσουν ραντεβού με ιατρούς και να πληρώσουν ιατρικά έξοδα. Επιπρόσθετα μπορούν να ζητήσουν να λαμβάνουν υπενθυμίσεις για τα ραντεβού μέσω μηνύματος κινητού ή και μέσω ηλ. ταχυδρομείου. Το σχέδιο εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου ηλεκτρονικής υγείας που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο. Οι ασθενείς για να έχουν πρόσβαση στη σελίδα, χρησιμοποιούν την αστυνομική τους ταυτότητα η οποία περιλαμβάνει «έξυπνη κάρτα».

Τερματίζονται οι έρευνες για τη μικρή Μαντλίν
Ελλείψει στοιχείων τερματίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση της μικρής Μαντλίν Μακάν, η εξαφάνιση της οποίας , στις 3 Μαΐου του 2007 στην Πορτογαλία, είχε κινητοποιήσει ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πορτογαλικού τύπου η αστυνομία της χώρας δεν έχει βρει επαρκή στοιχεία, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται στην εγκατάλειψη της υπόθεσης., αν και οι υποψίες στρέφονται προς τους γονείς της μικρής, αλλά και προς ένα τρίτο άνδρα. Η μικρή Μαντλίν εξαφανίστηκε σε ηλικία τριών ετών στο θέρετρο Πράια Ντα Λουζ ενώ κοιμόταν και ενώ οι γονείς της απουσίαζαν από το διαμέρισμα όπου διέμεναν με την κορούλα τους.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>