Γράφει:

Ο νέος Bill Gates

του Δημήτριου Ηλιάδη

Ο Bill Gates είναι γνωστός στους περισσότερους ως ο ιδρυτής της Microsoft και ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, αφού παράτησε τις σπουδές του στο Harvard στο τρίτο εξάμηνο για να δημιουργήσει τη Microsoft, στηρίχθηκε στο μηχανικό και επιχειρηματικό ταλέντο του για να δημιουργήσει την πιο γνωστή εταιρία λογισμικού. Από τις αρχές Ιουλίου, ο Gates αποχώρησε σε μεγάλο βαθμό από την εταιρία.

Η «πρόωρη» σύνταξη στα 52 χρόνια σίγουρα δε προβλέπει ανάπαυση, αλλά, αντίθετα, διοχέτευση της ενεργητικότητάς του στα θέματα που τον απασχολούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την αντιμετώπιση ασθενειών και φτώχειας σε διάφορες χώρες, την βελτίωση της εκπαίδευσης, ακόμη και την παραγωγή φτηνής ενέργειας. Η στάση του απέναντι σε όλα τα προβλήματα είναι ότι επιλύονται με αρκετά έξυπνα μυαλά – ο ίδιος μελετά και διαβάζει προσπαθώντας να κατανοήσει την ουσία τους.

Στον κόσμο της πληροφορικής ο Bill Gates αποτελούσε πάντα ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, προκαλώντας πολλές φορές ακραία συναισθήματα, θαυμασμού και μίσους. Ταυτίστηκε με το κεφάλαιο, τον ανήθικο ανταγωνισμό, ακόμη και με το διάβολο! Είναι γεγονός πως ο Gates χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη προσωπικότητα, του ικανού προγραμματιστή και του έξυπνου επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή ανταγωνισμό με κάποιο αντίπαλο, είτε είναι η IBM, είτε η Apple, είτε το Linux και το ελεύθερο λογισμικό. Ο Gates όμως παρουσιάζει εδώ και κάποια χρόνια ένα άγνωστο, στους περισσότερους, πρόσωπο, αυτό του ανθρωπιστή και του επιστήμονα που αγαπά αυτό που κάνει και προσπαθεί να αλλάξει το κόσμο.

Ίσως τελικά να υπάρχει ακόμη χώρος για μηχανικούς και επιστήμονες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν το κόσμο (χωρίς τις επιδοτήσεις του αμερικάνικου Department of Defence)…

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>